Aquarel en Handletteren Tips voor Beginners + review Ecoline Brushpennen

Aquarel en Handletteren Tips voor Beginners

Aquarellen en handletteren, stuk makkelijker dan je denkt, ook moeilijker!

Het lijkt zo simpel wanneer je de tutorials ziet. Dat zeggen ze dan vaak ook. It’s so easy! No, it’s not! Of hebben ze gelijk? Als je net begint met aquarel en/of handletteren, dan verwacht je misschien gelijk goede of perfecte resultaten. Je doet iemand na, het zou makkelijk moeten zijn. En dan lukt het niet. Zie je wel, je kan het niet. Niks voor jou. Herkenbaar?

Het is niet zo simpel als het lijkt. Het wordt wel snel makkelijker als je oefent. Even voor de duidelijkheid: ik ben ook een beginner. Maar ik heb al genoeg info over de valkuilen, omdat ik er zelf regelmatig ben ingetrapt. Ik ben nog lang geen alwetende op dit gebied, maar ik kan wel alvast wat ervaringen met je delen. Hopelijk heb je dan een iets makkelijkere start.

De valkuilen van een beginner

 • Eenvoudige tutorials zien van mensen die al tien jaar aquarellen of handletteren. Er bestaat zoiets als muscle memory. De spieren in je hand en zelfs je brein worden naarmate je oefent getraind om te onthouden hoe je het deed. Hierdoor zal het steeds vloeiender gaan. Dus ook van je fouten en meest afschuwelijke tekeningen leer je.
 • Ook denken omdat je vroeger kon tekenen, dat het na jarenlang niks gedaan te hebben, nog steeds van hetzelfde niveau zal zijn. Kijk maar of iemand na dertig jaar nog steeds de spagaat kan doen…
 • Geen geduld hebben! Een tekening in tien minuten af willen hebben. Het vergt tijd en geduld. Vooral aquarellen is tijdrovend. Je bouwt het laagje voor laagje op en je moet ook nog wachten tussendoor tot het echt droog is. Doe je dit niet, kan je kleuren krijgen die gaan mengen met de verkeerde kleuren en je kan bloemkooleffecten krijgen. Zelfs papier dat kapot gaat.
 • Denken dat aquarellen hetzelfde is als gewoon kleuren of verven. Al kan je nog zo’n leuke schets maken, reken maar dat je het kan verpesten met de verf. Is mij tientallen keren overkomen. Het zijn verschillende technieken.
 • Denken dat je niet mag tekenen en inkleuren. Dat alles gelijk uit het hoofd moet lukken. Nope. Alles mag, dus ook inkleuren. Daarmee train je je spieren immers ook mee om te onthouden voor later.
 • Dat mengen een eitje is. Ja mengen wel, maar mooie kleuren krijgen die ook nog eens bij elkaar passen niet. Soms is het beter om met kant en klare kleuren te beginnen. En wat kennis van kleuren die goed samengaan is ook niet erg.
 • Kijken naar artiesten die zelfs met de slechtste materialen nog een kunstwerk weten te maken. Talent moet er zijn. Maar mijn ervaring is als beginner om toch betere kwaliteit aan te schaffen, om niet de moed op te geven. Goed papier en verf is het halve werk. Je leert een kind ook niet fietsen met een lekke band en een scheef stuur.
 • Vergeet vooral niet om er plezier aan te beleven. Dit kan ook als je werk regelmatig mislukt. Het is echt oké om geen kunstwerken te creëren.

Wat wel te doen als je net begint?

 • Oefenen in een schetsboek met potlood.
 • Liefst elke dag een kleine tekening (meer mag altijd).
 • Speel met de kleuren op het papier om te zien wat er mogelijk is, in plaats van perfecte resultaten te willen krijgen.
 • Voor een groot deel draait het alleen maar om schaduw aanbrengen.
 • Test verschillende soorten papier in diverse prijsklassen.
 • Schaf goede aquarelverf of brushpennen aan. Hoeft niet het duurste te zijn, maar zeer zeker niet de goedkoopste.
 • Schaf goede verfkwasten aan. Goede verf met slechte kwasten is nog steeds een drama.
 • Vooral geen hoge verwachtingen hebben van jezelf, behalve er plezier aan te beleven. Omdat de kwaliteit van jouw werk vanzelf steeds beter wordt en dat gaat sneller dan je denkt.
 • Bekijk ook eens, zoals hier, het werk van mensen die rond je eigen niveau zitten en er lol mee hebben. Dat geeft een iets realistischer beeld van je wat je eerst mag verwachten.
 • En als laatste: raak geïnspireerd door anderen, probeer niet hetzelfde werk te creëren. Dat lukt simpelweg niet. Meeste mensen kunnen hun eigen werk niet eens twee keer maken. Zelfs professionals niet. Handwerk is telkens uniek.

Dan komt nu eindelijk mijn review. Ik ben inmiddels een paar maanden verder en door veel frustraties gegaan. Zelfs binnen die paar maanden een aantal weken niks gedaan. Door die frustraties. En met frustraties bedoel ik niet alleen maar mislukte tekeningen of letters. Nee, vooral wetende dat het beter kon, maar dat het niet lukte door de troep waarmee ik werkte.

Gaat het nu ik beter materiaal heb allemaal perfect? Nee. Nog steeds gooi ik veel mislukkelingen weg. Maar ik merk wel, dat het mijn plezier niet meer weghaalt en ondanks dat, vooruit ga en steeds beter weet wat ik kan verwachten van mijn spullen en van mijzelf.

Dat betekende dus tien stappen achteruit qua niveau en qua materiaal tien stappen vooruit. 🙂 De linken naar materialen staan onderaan dit artikel. Het wil niet zeggen dat dit ook voor jou de beste oplossing is, maar absoluut het proberen waard, als je nu met de handen in het haar zit.

Ik laat je een paar foto’s zien met een beetje uitleg.

Aquarel en Handletteren Tips voor Beginners
Het eerste waarmee ik vooruit ging was mijn aquarelverf van Winsor& Newton en ook de kwasten zijn van dit merk. Ik had ook hun aquarelpapier. Hoewel dit papier een stuk beter was als die van de Action, kon ik er nog niet veel mee. Deze kwasten zijn redelijk goed, maar niet geschikt voor grote oppervlakten. Qua dikte heb ik het idee dat de nummer 6 bijvoorbeeld niet overeenkomt met de nummer 6 die je professionals ziet gebruiken. Maar ze doen het prima om mee te oefenen. De verf is absoluut goed. Veel pigment.
Aquarel en Handletteren Tips voor Beginners
Deze Ecoline Brushpennen zijn mijn nieuwe aanwinst en ik ben er blij mee. Een stuk duurder dan de verf hierboven, maar ik kan er meer mee. Dit zijn vooral lichtere en pastelkleuren. Een aanvulling met wat fellere kleuren komt binnenkort. Het voordeel van deze brushpennen is voor mij, dat ze te gebruiken zijn als gewone stift, net als alcoholmarkers, maar ook als aquarelverf. Ze laten zich goed mengen op een bordje en ook op goed papier. Op aquarelpapier van de Action gebeurde dus helemaal niks en die van Winsor & Newton verdween veel van de kleuren. Ik gebruik nu 200 grams glad papier van Florence. Die bolt een klein beetje met veel water, maar dat is gemakkelijk platter te krijgen.
Dit was de eerste test van de brushpennen direct op het papier. De lijnen waren vooraf gezet door een waterdichte fineliner.
Met de brushpennen van Ecoline kan je makkelijk leuke achtergronden maken. Dit doe je door een plastic velletje te gebruiken. Hierop teken je wat kleuren, dan besproei je het met wat water en vervolgens druk je het papier erop. Het papier wat ik hiervoor gebruik is van Florence, de A6 formaat. Deze tekening heb ik in combinatie met de gewone aquarelverf gemaakt. Meerder lagen over elkaar heen en meerdere keren een waterpompje gebruikt om het verf naar beneden te laten vloeien. De witte stippen en lijnen heb ik gemaakt met de gelpen van Sakura.
Aquarel en Handletteren Tips voor Beginners
Bij deze fantasie tulpachtige bloemen heb ik alleen de brushpennen en potlood gebruikt. Meerdere laagjes verdunt met water op een bord en dit na het drogen steeds weer opnieuw aangebracht. Daarna wat aangedikt met de brushpennen door direct op het papier te tekenen en schaduwen aangebracht met het potlood.
Hier heb ik eerst de achtergrond aangebracht met een plastic vel. Dit proces heb ik meerdere keren herhaald en er vervolgens zout op gelegd. Na het drogen daarvan, hield ik een ruwe structuur over. Voor de lol wat rode vlekken erop aangebracht en de witte gelpen uitgetest. Nu lijken het op klaprozen met berkenstammen. Fantasie blijft leuk. Vergeet vooral niet spetters verf aan te brengen voor een speels effect.
Pretletters, het boek waarmee ik oefen om leuke letters te maken. Nou is handletteren niet eenvoudig, maar ook hier geldt dat je een eigen stijl ontwikkeld. Het hoeft niet perfect nagetekend te worden. Maar als je oefent met gewoon tekenen, dan zal je merken dat ook handletteren steeds makkelijker gaat. En het hoeft echt niet in een vloeiende beweging. Je mag schetsen en gummen! En ook in handletteren is zoveel variatie, wat je ook in dit boek ziet, waarbij je er misschien achter komt dat het ene je wel ligt en het andere niet.

Hoop dat je iets hebt aan deze tips. Heb je zelf ook nog tips, deel ze dan met ons. Dan volgt er nu nog een lijstje met de producten die ik heb gebruikt hierboven.

Ben je er nog niet over uit wat je voor hobby wil, lees dan dit artikel eens. Of laat je inspireren door dit interview met de Plantlady.

Tot de volgende keer maar weer!

Advertentie

8 gedachtes over “Aquarel en Handletteren Tips voor Beginners + review Ecoline Brushpennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s