Houten Sprookjespoppetje DIY

Houten Sprookjespoppetje DIY

Een houten kraal, wat vilt en een plumeau.

Een wattes? Ja, een plumeau! Ik vond de kleuren leuk en hij deed gewoon niet waarvoor hij bedoeld was. Knippen maar. Zoals ik in een van mijn laatste knutselartikelen aangaf, is bij ons de zaterdag meestal knutseldag. Niet dat ik er geweldig goed in ben, maar het geeft veel plezier en daar draait het tenslotte om. Deze keer was het een houten sprookjespoppetje.

En eigenlijk is zo’n poppetje maken best wel simpel. Zelfs als je geen vaste hand hebt en nul komma nul ervaring hebt, zoals ik. Dus… wat heb je nodig?

 • houten kraal (grotere maat)
 • stiften of pennen om gezicht te tekenen
 • plumeau (goedkope bij de Action of Wibra)
 • beetje vilt (kleur naar keuze)
 • vloeipapier (optioneel)
 • satéprikker
 • lijmpistool
 • naald en draad
 • touwtje
 • schaar
 • belletje (optioneel, ook te krijgen bij Wibra)
Houten Sprookjespoppetje DIY

Wanneer je een plumeau uit elkaar knipt, dan kom je erachter wat voor spul het werkelijk is. Het vliegt alle kanten op en wanneer je het vastbindt en vastlijmt, dan nog trek je er van alles uit. Kan een uitdaging zijn, maar wees gerust. Je kan er altijd nog wat bijplakken. Zoals je op de foto hierboven ziet, bind je flink wat bij elkaar, bind het vast, knipt het bovenste eraf en dan lijm je met voldoende lijm het hoofdje erop. Dat ziet er eerst raar uit, maar als er een sjaal en mutsje bij komt, valt dat niet meer op.

Houten Sprookjespoppetje DIY

Wanneer je tevreden bent over het rokje, kan je een sjaaltje uitknippen en deze eromheen vastlijmen. Kijk voordat je gaat plakken, hoe je het wil hebben en hoe het past. Teken het gezichtje op de kraal en een groot gedeelte van het haar. Weest voorzichtig met stiften en pennen, want het wil wat uitlopen op het hout. Druk dus niet te hard en test het eerst achterop de kraal.

Vervolgens kan je een grote driehoek uitknippen en deze dubbelvouwen. Schuif het voorzichtig om het hoofdje, zodat je kan zien waar het aan de kraal vastgelijmd moet worden en waar je kan beginnen om de onderkant aan elkaar vast te naaien.

Houten Sprookjespoppetje DIY

Wanneer je de twee kanten aan elkaar vast hebt genaaid, kan je de muts strak over het hoofdje plaatsen en vastplakken. Als je net als ik, erg stevige vilt gebruikt, staat de punt van de muts recht achteruit. Ook leuk, maar wil je het zoals op de foto, dan moet je het vastlijmen. Drupje lijm is genoeg. Maak vervolgens, indien je dat leuk vind, wat stippen op de sjaal. Wil je net als ik een belletje aan de punt hangen, lijm deze er dan tussen, voordat je het helemaal dichtnaait. Ik deed het verkeerd om en dat is helaas te zien.

Houten Sprookjespoppetje DIY
Houten Sprookjespoppetje DIY

Zo vond ik dit sprookjespoppetje al leuk tussen mijn planten, maar we kunnen er nog een beetje bij doen. Optioneel. We kunnen er nog een rokje onder stoppen, gemaakt van foliepapier. Een paar kleine rondjes die in het midden bij elkaar gepakt worden. Dus met een puntje. Dan steek je de prikker erdoor en die steek je weer in het midden van het andere rokje in het gelijmde bovenste deel. Vervolgens maak je er een beetje een leuk model van.

Houten Sprookjespoppetje DIY

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk was, maar ik weet zeker als je er mee aan de slag gaat, dat het zich vanzelf wijst. Wanneer deze sprookjesdame naar wens is, kan je haar tussen je plant steken.

Houten Sprookjespoppetje DIY

En dat was het. Wil je iets anders van vilt maken? Wat dacht je van deze leuke hanger? En ben je nog op zoek naar mooi vilt, klik dan hier.

Tot de volgende keer maar weer!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s