DIY Pompom maken voor de Kerst

Pompom maken

Pomponnen zijn elk jaargetijde te gebruiken

Een kind kan de was doen, en nog makkelijker is het om een pompon te maken. Vroeger heb ik deze zoveel gemaakt tijdens handenarbeid op school. Zo noemde ze dat toen nog. Maar wij maakten reuzenpompons, plakten er ogen en voetjes aan en hadden dat een leuke knuffel op de kamer. Tegenwoordig worden ze echt voor alles en nog wat gebruikt.

Zo kan je ze gebruiken als zogenaamde sneeuwballen, hangend voor het raam of in de kerstboom. Je kan ze aan mutsen bevestigen, een leuk speeltje ervan maken voor de kat en zoals ik al zei allerlei soorten knuffels. Wel voor de sier. Sneeuwpoppen, konijnen, wubbies (heten ze nog zo?) en het is ook leuk om er een kerstkrans van te maken. Dan heb je wel even wat tijd en geduld nodig!

Wat heb je nodig om een pompon te maken?

  • flink wat wol
  • 2 ronde kartonnen cirkels met een gat erin
  • schaar
  • nylondraad (optioneel)

En zo maak je deze pompons:

Knip twee gelijke (hoeft niet perfect!) cirkels uit karton en knip er dan een redelijk gat erin. Snijden kan ook. Knip een lange draad van het wol af.

Haal dan het draad door beide cirkels en maak een stevige knoop. Vervolgens haal je het draad er steeds weer doorheen. Knoop als je bij het einde komt een nieuwe draad eraan vast. Zo ga je door tot je minstens drie keer de cirkel bent rond gegaan. Als kan, vaker.

Wanneer je klaar bent, maak je de laatste draad weer vast met een stevige knoop. Vervolgens druk je de punt van de schaar tussen beide kartonnen cirkels in en knip je voorzichtig door alle wol heen. Dus je knipt de cirkel rond.

Trek de kartonnetjes er nog niet vanaf. Bind eerst een lang draad (en als je nylondraad wil gebruiken om het hem op te hangen, doe deze er dan ook gelijk erbij en omheen) en maak een paar flinke stevige knopen. Dan kan je de kartonnen cirkels er voorzichtig aftrekken.

Nu kan je de pompon naar wens bijknippen. Hou wel de lange draden uit schot, zodat je hier een lus van kan maken om ze op te hangen.

Wanneer je hele kleine pompons wil maken, gebruik dan een vork. Principe is hetzelfde. Wikkel de wol sowieso dertig keer om de tanden heen en ga dan in het midden een flinke knoop leggen met een los draadje.

Schuif vervolgens de wol er voorzichtig vanaf en knip aan beide kanten in het midden de lussen door. Daarna kan je de pompon ook naar wens bijknippen. Kijk wel uit dat het draadje niet eraf schuift tijdens het knippen. Hier heb je geen hulp van het karton.

Moet lukken toch? Veel knutselplezier alvast!

Wil je nog meer met wol doen? Kijk dan hier voor schattige wollen wintermutsjes.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s