DIY Kerstbomen met Maizenadeeg

Maizenadeeg voor witte ornamenten

In plaats van de wat beige kleur van zoutdeeg, kan je ook gaan voor een witte kleur. Daarvoor gebruik je dan maizena. Het was niet helemaal spierwit, een beetje glazig wit haast. En ook niet het makkelijkste in gebruik, vanwege de plakkerigheid, maar wel weer steviger dan de deeg van appelmoes en kaneel.

Maar wel heel leuk om eens uit te proberen. Mijn persoonlijke voorkeer gaat toch uit naar het gewone zoutdeeg. Ook qua kleur. Maar wanneer je wil variëren met natuurlijke kleuren, zonder enige verf of stift, dan is dit de oplossing.

Wat heb je nodig om ornamenten te maken van maizenadeeg?

  • 1 kop maizena
  • 1 kop zout
  • 1 kop water
  • deegroller
  • bakpapier
  • oven en pan
  • sateprikker voor gaatjes te maken (optioneel)
  • lintjes of nylondraad (optioneel)
  • twinmarkers, stiften of verf

En zo maak je het deeg?

Verwarm de oven voor op 75 graden.

Voeg de maizena, zout en wat er bij elkaar in een pannetje. Zet dit op matig vuur en roer totdat het een stevig papje wordt. Kan heel snel gaan kwam ik achter. Ik had min of meer gelijk mijn deeg…

Blijven roeren dus en opletten!

Wanneer het een lekkere puree is geworden, goed stevig, dan laten afkoelen. Als het is afgekoeld, goed kneden. Dan kan je aan de slag met uitrollen. Omdat het plakt, is het handig om het met een klein beetje meel te bestuiven en een vel bakpapier erover te leggen wanneer je het gaat bewerken met de deegroller.

Steek of snij er vervolgens wat vormen of kerstbomen uit en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier. Plaats het dan in het midden van de oven en laat het drogen. De tijd is afhankelijk van de dikte en varieert tussen de 1 en 3 uren. Test de veerkracht met een vork of lepel. Wanneer het nog zacht aanvoelt, dan laten zitten in de oven.

Vergeet geen gaatjes erin te maken, als je van plan bent om ze op te hagen. Wanneer ze klaar zijn en goed afgekoeld, kan je ze eventueel verven of inkleuren met stiften.

Veel plezier!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s