DIY Huisjes van Kaneel en Appelmoes

Huisjes van Kaneel en Appelmoes

Kersthangers van kaneel en appelmoes, hoe kom je erop?

Nou ik in ieder geval niet. Dit idee was wederom van Christmaholic.nl. Ik moest dit gewoon proberen. Er was meer dan genoeg kaneel in huis en appelmoes kost immers geen drol. Hoewel je met deeg makkelijk een drol kan namaken. 😉 Maar Kersthangers van kaneel en appelmoes klonk net iets aantrekkelijker. Misschien niet voor kinderen…

Op de een of andere manier moest ik ook gelijk een link leggen naar Hans en Grietje. Het zijn net koekjes, ruiken evenzo, maar zet er alsjeblieft niet je tanden in. En dan niet alleen vanwege de heerlijke geur. Tijdens het bakken wel even een raam open zetten. Mijn zoon kreeg haast geen adem meer, toen hij binnen kwam lopen. Nogal overheersend. Maar die kleur… prachtig!

Benodigdheden voor deze huisjes van kaneel en appelmoes:

  • appelmoes (minimaal 225 gram en qua volume net zoveel als kaneel)
  • kaneel (minimaal 120 gram en qua volume net zoveel als appelmoes)
  • deegroller
  • bakpapier
  • uitsteekvormen (optioneel)
  • lint of touw

Eerst een notitie vooraf. De mijne zijn robuust eruit gekomen. Waarschijnlijk niet goed gerold of toch wat te nat geweest daarvoor. Vind ik niet erg. Wel iets om rekening mee te houden. Je kan het altijd wat bijschuren.

Ook is dit wat mij betreft niet het makkelijkste deeg om mee te werken. Nogal gevoelig en scheurt snel als je ermee aan de slag gaat. Wederom, dit was mijn eerste poging en het kan daar ook aan liggen. Kwestie van testen dus en het is misschien ook handiger om het uitsteken of uitsnijden op de bakplaat zelf te doen.

En zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Meng de appelmoes met kaneel in een grote kom totdat je echt je handen moet gebruiken om het te kneden. Goed kneden! Zorg ervoor dat de hoeveelheid (dus niet gewicht) evenveel is van beide ingrediënten.

Voelt het te droog aan, doe je er een klein beetje appelmoes bij en te nat, dan wat kaneel.

Rol het vervolgens uit met de deegroller. Ik heb daarvoor een extra vel bakpapier gebruikt, zodat het niet bleef plakken. Misschien de reden waarom het dus niet glad is geworden. Misschien helpt het ook om wat kaneel erover te doen en om niet te dun uit te rollen.

Steek dan de vormen eruit die je wil hebben. Ik heb net als bij de zoutdeeghuisjes een vorm van karton gemaakt en deze eruit gesneden.

Leg ze vervolgens op de bakplaat (of gelijk) en plaats deze in het midden van de oven. Dan is het ongeveer 2 uren wachten tot ze klaar zijn. Laat ze dan goed afkoelen. Daarna zijn klaar om te gebruiken en een touwtje of nylondraad erdoor te doen. Als je wil kan je ze ook versieren. Leuke klus voor kinderen.

Harstikke leuk voor een keer om uit te proberen. Past goed bij de kersttrend van dit jaar, met de natuurlijke kleuren. Maar ook bij de Scandinavische en landelijke stijl zal het goed tot zijn recht komen. En we houden het lekker speels!

Op zoek naar een ander kerstproject? Wat te denken van deze makkelijke ornamenten? Of een leuke hobby, kijk dan hier.

Veel plezier!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s