DIY Gedroogde Sinaasappels en andere Citrusvruchten uit de Oven

DIY Gedroogde Sinaasappelschijven en andere Citrusvruchten

Gedroogde sinaasappels als Kerstversiering

Ik had er al zo vaak naar gekeken, maar nu eindelijk de stap genomen om zelf sinaasappelschijven te drogen. Gelijk ook maar grapefruit, limoen en citroenen er tegenaan gegooid. Waarom ook niet? Het past bij de herfst en natuurlijk bij Kerst.

Geïnspireerd door het artikel op Christmaholic.nl en waar ik ook nog iets anders leuks zag voorbijkomen, maar dat volgt later. Afgelopen dagen waren een soort van DIY Kerstdecoratie marathon. En met veel plezier gedaan. Nu is het de tijd om al het leuks te delen.

Benodigdheden voor gedroogde sinaasappelen:

  • 2 sinaasappelen
  • 2 grapefruits (optioneel)
  • 2 citroenen (optioneel)
  • 1 limoen (optioneel)
  • scherp mes
  • oven
  • ovenrooster
DIY Gedroogde Sinaasappelschijven en andere Citrusvruchten

En zo droog je dit fruit:

Verwarm de oven voor. Hetelucht oven circa 100 graden en elektrische oven, die ik heb gebruikt, op 115 graden.

Probeer het fruit zo dun mogelijk te snijden. Anders ben je net als ik, met de dikke plakken nog wel even in de weer. Niet dat er een man overboord is, maar dunner is een stuk makkelijker te drogen. Kies dan ook voor rijp, maar wel stevig fruit en een mes dat scherp is.

Dep dan de schijven met wat keukenpapier of een doek dat goed vocht opneemt. Doe dit voorzichtig, want je wil het vruchtvlees heel houden.

Wanneer je een glans erop wil hebben, kan je het aan beide kanten bestrooien met wat poedersuiker. Dit heb ik niet gedaan. De mijne zijn nu nog verder aan het drogen en ze krijgen een heerlijke donkere doffe kleur. Maar als je van de glitter en glans bent, doen…

Plaats de schijven dan op een rooster, zonder bakpapier en laat ze rustig drogen. Ik heb 3 uren aangehouden en op de helft heb ik ze een keer omgedraaid.

Zolang je geen druppels of vocht erop ziet glimmen, zijn ze daarna goed genoeg om eruit te halen en af te koelen op een rooster of rekje. Laat ze hier minimaal 24 uur op liggen om verder in te drogen. Zijn sommige schijven wat dikker, dan kan het zijn dat het een paar dagen duurt. Deze heb ik boven de verwarming gelegd en dat werkt alsnog prima.

De geur die in je huis komt te hangen is echt heerlijk en geeft een knus huisgevoel. Je kan de sinaasappelschijven later aan een slinger vastmaken, of ze los in de Kerstboom hangen. Ze staan leuk in een vaas en je kan er doorheen kijken, als je er bijvoorbeeld kerstlichtjes erachter houdt.

En niet onbelangrijk, ook goed te doen door wat oudere kinderen die er zin in hebben om een mes erin te zetten.. 😉 leuke herinnering voor later, want als het goed is, zijn ze heel lang houdbaar. En ze passen goed bij de huisjes van zoutdeeg

Veel plezier!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s