DIY Zoutdeeg Huisjes

DIY Zoutdeeg Huisjes

Huisjes zijn helemaal hip, vooral als je ze zelf maakt!

En ik geef toe, ik ben verliefd geworden op allerlei soorten mini huisjes. Je ziet ze ook overal, vooral op mijn Pinterest. Super leuk en met dit recept, ook super makkelijk. Had ik al gezegd goedkoop? Nog goedkoper dan mijn boetseerklei ornamenten. šŸ™‚ Ik ga er in ieder geval nog veel meer maken in de toekomst, geĆÆnspireerd door de leuke site van Lady Lemonade.

Benodigdheden voor deze zoutdeeg huisjes:

  • 2 kopjes gewone bloem
  • 1 kopje tafelzout
  • 1 kopje water
  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
  • deegroller
  • bakpapier
  • uitsteekvorm of karton om een vorm uit te snijden
  • touwtjes of lint
  • twinmarkers (optioneel)
DIY Zoutdeeg Huisjes

Zo maak je deze zoutdeeg huisjes:

Zelf had ik geen uitsteekvorm van een huisje, dus ik had een huisje op karton getekend en uitgeknipt. De onderkant van het karton was met plastic beplakt, dat scheelde veel geplak. Voor de ramen gebruikte ik een dop van een oude twinmarker, die al wat vierkant was. Maar ronde ramen zijn ook leuk.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Vervolgens ga je alle ingrediƫnten bij elkaar in een kom doen en dit kneden tot je er een mooie bal van kan maken. Eentje die niet aan je handen blijft hangen en ook niet uit elkaar valt van droogheid. Is het te nat, doe er wat bloem bij. Te droog, een klein beetje water. Je kan het nu gelijk gebruiken.

Rol het uit op het aanrecht of een snijplank, wat je met een beetje bloem bestuift. Leg er eerst een vel bakpapier op, zodat het niet aan de deegroller blijft plakken. De dikte bij mij was ongeveer een halve centimeter. Maar ze verschillen allemaal. Komt niet zo precies.

Steek of snij nu de huisjes en de ramen eruit, en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Plaats ze in het midden van de oven.

Controleer na een uur of ze hard zijn geworden. Dit kan je doen door er een vork op te duwen met de platte kant. Als er niks ingedrukt wordt, dan kunnen ze eruit en afkoelen op een rooster.

Nu kan je ze gaan inkleuren met twinmarkers of verven, of je laat ze zo als ik nu doe. Voorlopig in ieder geval. Je kan er ook voor kiezen ze lichtjes te schuren. Ik vind dit wat robuuster. En natuurlijk kan je ze ook lakken, zelfs met een eigengemaakte oplossing van 1 deel water en 1 deel vloeibare lijm.

En dat was het.

Zoutdeeg is heel makkelijk om mee te werken. Perfect voor kinderen om mee te knutselen. Je kan het deeg ook kleuren voordat je er mee aan de slag gaat en het blijft heel lang houdbaar. Kan wel jaren meegaan. Zoutdeeg wordt wat beige, maar ik vind dat juist wat karakter geven aan deze huisjes.

Ze zijn leuk als kerstdecoratie, maar ook decoratief op een plank of aan een langer touw als wandversiering. En je kan ze ook groter maken natuurlijk en ze een knallende kleur geven. Dan wel verf gebruiken of een spuitbus.

Veel knutselplezier!

En als je op zoek bent naar nog meer ideeƫn voor een hobby, klik dan even hier.

Advertentie

3 gedachtes over “DIY Zoutdeeg Huisjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s