DIY Boetseerklei Ornamenten

DIY Boetseerklei Ornamenten

Met boetseerklei kan je alle kanten op

Knutselen met boetseerklei. Leuk voor kinderen en ook voor volwassenen. Makkelijk in gebruik en niet duur in de aanschaf. Dit keer gingen we voor leuke ornamenten en ik heb er gelijk een cadeautje van gemaakt voor mijn familie. Vandaar de persoonlijke psalmnummers.

Wat heb je nodig voor dit voorbeeld:

  • twinmarkers, kleur naar keuze
  • een goed werkende fineliner of stift met dunne punt
  • pak witte boetseerklei
  • ronde uitsteekvorm
  • houten kralen
  • touw of lint
  • rietje
  • deegroller
  • beetje water

DIY Boetseerklei Ornamenten

Zo maak je het:

Kneed de klei eerst even goed door. Wordt het wat soepeler. Rol het met een deegroller dan in de gewenste dikte. Halve centimeter is prima. Ze zullen onderling toch altijd wat afwijken, maar dat maakt het ook weer uniek.

Steek de vormen uit en maak het oppervlak met een heel klein beetje water gladder. De droogtijd is dan wel wat langer. Als je dat niet wil, dan vooral geen water gebruiken! Mijn ervaring.

Zorg ervoor dat je ook gelijk de gaatjes voor het touwtje maakt. Gebruik hiervoor een papieren rietje die je daarna weg kan gooien. De klei kruipt er namelijk helemaal in.

Dan kan je het laten drogen. Zonder water circa 24 uur. Met water wellicht een paar dagen. Wanneer het nog erg koud aanvoelt of wat klam, dan niet gebruiken voor tekeningen. Gegarandeerd dat het gelijk of een dag later zelfs is uitgelopen. Zelfs wanneer ze keihard zijn verder. Je kan ze boven een kachel leggen om het proces wat te versnellen.

Voor de inspiratie heb ik het boek Pretletters gebruikt. Ik heb het niet precies nagemaakt, maar het brengt je wel op leuke ideeën en geeft goede tips.

Ik heb met een bruine fineliner de ronde tak getekend. Teken heel rustig, want het is geen papier waarbij dit vloeiend gaat. Dus stukje voor stukje. Druk ook niet te hard, want dan gaat je fineliner stuk. Beter is het om een paar keer eroverheen te tekenen.

Maak dan de blaadjes met twee kleuren groen met de dunne punt van een twinmarker. Misschien dat een gewone stift ook goed pakt. Even uittesten. De blaadjes hoeven niet perfect te zijn. Een speels effect is ook leuk. Stippel dan met een roze rode kleur tussen of naast de blaadjes. Schrijf er vervolgens een persoonlijke tekst tussen of laat het gewoon blanco.

Haal er een touwtje doorheen en doe deze dan door een houten kraal, voordat je de knoop erin maakt. En je kan de kraal ook kleuren met een twinmarker, zoals ik heb gedaan in dit voorbeeld.

Je kan er ook zoveel andere leuke dingen mee maken. Bijvoorbeeld een amulet voor een ketting. Misschien een slinger voor een kinderkamer met allemaal smileys of donuts. Of mooie botanische planten erop getekend. Tekeningen over de herfst of de winter zijn ook leuk en decoratief. Staan ook mooi in de kerstboom of aan een kersttak. En je kan de kinderen natuurlijk ook de vrije hand geven om zelf hun eigen decoratie te maken.

Je hoeft natuurlijk geen twinmarkers te gebruiken. Verf werkt nog altijd goed op klei. Maar vanwege de variatie aan kleuren die er te krijgen zijn, vind ik dit makkelijk en het geeft minder geklieder. Alleen je vingers zien eruit als een regenboog. 🙂

Mocht je denken wat een leuke hobby, check dan ook deze lijst even voordat je aan de slag gaat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s