Pijnklachten in rug, nek en schouders? Misschien een Nekhernia!

Gesponsord

Nekhernia klachten herkennen

Herfst is inmiddels goed op gang gekomen. Ondanks dat, doet het mij goed nog steeds veel wandelaars te zien op de wegen en in de natuur. Onze gezondheid is immers veel waard. Zeker nu. En daar hebben wij zelf een grote invloed op.

Maar we hebben niet altijd invloed op alles. Soms omdat we het niet in de gaten hebben, wat de oorzaak ervan is. Veel mensen, waaronder ikzelf, ervaren geregeld vage pijnklachten. Vooral bij de nek en rug. Grote kans dat het aan een verkeerde houding ligt. Zelf ben ik een professionele interieurverzorgster naast het bijhouden van deze blog. Plat gezegd een schoonmaakster.

Klachten lijken vaak allemaal op elkaar

Ik weet inmiddels als geen ander hoe belangrijk een goede werkhouding is. Klachten zijn er zomaar. Herhaaldelijk een verkeerde houding of beweging aannemen, kan je leven voor maanden zuur maken. Ook verkeerde voeding of een tekort aan mineralen en vitaminen kunnen pijnklachten veroorzaken. Of een slecht matras, wat kou gevat op de spieren of gewoon zo stijf zijn, dat het hoog tijd is om te gaan stretchen.

Die zaken zijn goed te voorkomen en ook goed te behandelen. We willen allemaal een dagje ouder worden, toch? Maar we krijgen liever niet de gebreken. Helaas… Ouderdom komt vaak met gebreken. Wanneer je uitgezocht hebt waar het niet vandaan komt en nog steeds geen antwoorden hebt gekregen op je vragen, dan is het hoog tijd om je te melden bij een arts.

Er is een scala aan mogelijkheden wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze pijnlijke klachten en eentje daarvan is hernia. Veel mensen leggen bij het horen van hernia gelijk een link naar de rug. Maar er bestaat ook nekhernia. Deze komt vaker voor dan we misschien denken en is zeer zeker niet altijd het gevolg van een verkeersongeluk of een akelige val.

Veel vaker ligt de oorzaak simpelweg bij slijtage van tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven liggen tussen de nekwervels in. Wanneer zo’n tussenwervelschijf begint uit te puilen en daardoor tegen een zenuw aandrukt, kan het de vervelende klachten geven die bij een nekhernia passen.

Jaarlijks krijgen er in ons land ruim drieduizend mensen, in de leeftijdscategorie tussen de 35 en 65 jaar, deze diagnose. Wanneer je de 65 bent gepasseerd en de nekwervelschijven verder gaan inzakken, dan neemt de kans op een nekhernia weer af.

Zo gezien beginnen ouderdomsklachten dus een stuk sneller dan we dachten. Gelukkig zijn er bekende symptomen waaraan je een nekhernia kunt herkennen. De uiteindelijke definitieve vaststelling gebeurt via een MRI-scan en/of CT-scan. De symptomen zijn onder andere pijn in de nek, schouders, armen en hand. Kan ook op één plaats zijn, in plaats van alle vier.

Het kan om constant aanwezige pijn gaan, maar ook om pijnscheuten die aanvoelen als elektrische stoten. Of dat er pijn wordt ervaren bij het hoesten of niezen en zelfs met het toiletbezoek. Tintelingen en een doof gevoel in de armen en handen kunnen ook voorkomen, doordat er een zenuw in de knel zit.

Er bestaat een goede behandeling voor een nekhernia

Bij het merendeel van de gevallen, zal een nekhernia met begeleiding uit zichzelf herstellen. Maar soms is er wel een hernia operatie nodig. Gelukkig zijn er specialisten op dat vakgebied die daar graag bij helpen, waaronder de specialisten bij Helios klinieken.

Neem je klachten daarom altijd serieus, blijf er niet te lang mee rondlopen. En ik weet het, ik ben zelf ook niet iemand die graag naar de dokter gaat. Het zal wel loslopen. Het is maar een pijntje. Gaat wel weer weg. Niet zeuren. Maar eerlijk, je lichaam weet het beter. Pijn is altijd een signaal dat er iets mis is. Dat hoeft niks ernstigs te zijn, dat klopt. Maar het blijft een eerlijk signaal. Negeer het niet.

Photocredit Pixabay

4 gedachtes over “Pijnklachten in rug, nek en schouders? Misschien een Nekhernia!

 1. Ik heb geen pijn meer kan alles nog. Dus ik ben blij met mijn operaties.
  Dat klopt ofwel is het vooraan of wel aan de atlas aan de nek dat het begint. Dat ook door stress of verkeerde houding komt.
  De nek is gevoel en geeft aan, op gezondheidsvlak.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf ben ik al driemaal geopereerd aan hernia. Zowel nek als rug. Maar ik moet zeggen nooit spijt van gehad. De oorzaak mijn sport van vroeger.

  Je beschrijft het heel goed juist kan de pijn in de nek ook ontstaan door stress.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s