Paddenstoelen Spotten tegen een Coronadepressie

Paddenstoel

Gezond blijven door buiten te zijn

Laatst sprak ik met een oudere man. Hij zat met een ontbloot bovenlichaam te genieten van de laatste hete zonnestralen en zijn krant. ‘Even nog wat vitamine D opvangen’, hoorde ik hem zeggen, ‘voordat we de koude winter weer ingaan en last gaan krijgen van de coronadepressie.

Nee, dacht ik bij mijzelf, hou op! ‘Bedoel je last van corona of een depressie? Volgens mij hebben veel mensen meer last van het laatste zo langzamerhand.’ Met een oog dicht door de zon keek hij mij glimlachend aan. Hoewel er iets vreemd aan deze man was, dom was hij zeker niet. Type Sinterklaas die op pensioen is gegaan en Spanje met zijn Pietjes mist, wetende dat het allemaal voorbij is na al die honderden jaren. De Kerstman was hij zeker niet, met zijn angst voor de winter.

Ja maar in de winter krijg je geen vitamine D en we hebben dat nu juist zo hard nodig!’ Ja, dacht ik, en ook vitamine C, E, B en zink, magnesium en ga zo maar door. ‘In de winter kan je makkelijk aan vitamine D pilletjes komen, werken heel goed’, lachte ik maar terug. ‘En ook de winter heeft zijn charme toch? Ook dan zijn wandelingen en fietstochten leuk om te doen. Veel kaarsjes aan in huis en gezellig samenzijn.

Stress is een ziekmaker

Maar toen ik naar huis ging, maakte ik mij enigszins wel zorgen. Om mij heen zie ik steeds meer mensen met depressieve gevoelens rondlopen. Niet eens door het verlies van inkomsten of een baan. Nee, door de stress van angst en niet meer in staat te zijn te genieten van simpele dingen in het leven. Als ze dat al konden voor deze crisis.

En juist dat vind ik gevaarlijk. Stress is een ziekmaker. Het tast je immuunsysteem aan en bij langdurige stress ook je denkvermogen. Precies wat we dus niet kunnen gebruiken in deze tijd. Zelf zorg ik ervoor altijd bij te tanken. Door een paar uurtjes extra slaap in het weekend en door lange wandelingen in de natuur. Vaak samen met iemand, maar ook geregeld alleen. Rust creëren.  

De herfst staat letterlijk om de hoek en dat is normaal gesproken al een tijd van bezinning. Een soort van nieuw begin. Maak er geen tijd van depressie van. Eet gezond, blijf bewegen en spot die prachtige paddenstoelen. Vang de mooie kleuren van dit seizoen. Adem die frisse lucht in en geniet eens van de kleine dingen, die best wel een wonder zijn als je er goed over nadenkt.

En ook wij maken deel uit van dat wonder.

Glimlach eens naar vreemden en begin eens een gesprekje over het weer. Dat kan ook met afstand ertussen. Tenslotte zit iedereen in hetzelfde schuitje, toch?

En mocht ik je nog niet hebben overgehaald om zelf ook eens te gaan wandelen, dan kan je vast genieten van een voorproefje wat je te wachten staat, wanneer je wel zou gaan. 😉 Het herfstgevoel wat ik in de afgelopen week heb gespot.

Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel
Paddenstoel

Nog niet overtuigd? Misschien wel met nog een paar plaatjes. 🙂 En het is goed te combineren met 10000 stappen per dag en foto’s maken.

Wat doe jij tijdens de coronacrisis om te ontspannen?

5 gedachtes over “Paddenstoelen Spotten tegen een Coronadepressie

  1. Angst mag de bovenhand niet nemen. Daar krijg je stress. En soms zijn het de kleine dingen die dan zoveel gevoel kunnen geven.
    Zoals de mooie foto’s van de paddenstoelen en het zoeken er naar in het bos

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s