9 Tips om Efficiënter te Werken

Meer taken af krijgen door efficiënt te zijn

We hebben allemaal maar 24 uur in een dag. De een krijgt met diezelfde tijd bergen werk verzet, betaald, onbetaald of simpelweg leuke hobby’s uitoefenen. De ander zit geregeld met de handen in het haar en vraagt zich af waar het aan ligt dat de een zoveel kan doen.  Ze slapen zeker nooit? Workaholics? Er klopt iets niet?

Hoewel zulke vragen best logisch zijn en er vast ook wel zulke mensen rondlopen, zal dit in de meeste situaties niet het geval zijn. De een is simpelweg beter in efficiënt werken. Bij sommigen zit dat er van nature in, de geluksvogels, en bij anderen is het, echt waar, aan te leren gedrag.

Ik ben zelf niet een van die geluksvogels, maar na flink wat oefening, kan ik eindelijk zeggen, dat ik het grotendeels onder de knie heb. Soms is het nog steeds lastig, vooral omdat ik snel afgeleid ben en focussen behoorlijk onnatuurlijk aanvoelt.

Maar er zijn trucjes om mijzelf bij de les te houden. En er zijn gelukkig ook veel tips waar je gelijk mee aan de slag kan gaan, mocht je meer met je tijd willen doen, zonder overspannen te raken of perfect te moeten zijn. 🙂

Een aantal tips die jou ook kunnen helpen:

Tip 1

Zorg wat voor me-time

Deze kan door iedereen toegepast worden. Wanneer je een gezin hebt of als alleenstaande die elke dag voor een baas aan de slag moet, of beiden natuurlijk…

Zorg ervoor dat je in de ochtend wat me-time krijgt. De meesten hebben het idee dat een half uur tot een uur langer slapen ons tekort doet, en dat is misschien ook zo als je te laat naar bed gaat, maar over het algemeen levert dit juist veel meer energie op.

Naast het feit dat je dag wat rustiger start en daarmee vaak een positiever gevoel oplevert, krijg je ook de gelegenheid om aan die kleine taken te werken waar je anders niet aan toekomt.

Bijvoorbeeld beter voor de dag komen met een uitgebreide ochtend routine, de kans om de was te draaien, toch even een hoofdstuk lezen uit dat leuke boek, of eindelijk de rust om te bidden, paar minuten ochtendgymnastiek, de vaatwasser uitruimen, et cetera.

Daarmee wordt je brein langzaamaan wat actiever en tegen de tijd dat het grote werk begint, en dat je al zoveel gedaan hebt, maakt je de eerst volgende uren scherp en vol energie.

Tip 2

Een takenlijst maken doet wonderen

Stel voor jezelf wat doelen in voor die dag. Dit past ook makkelijk bij de routine van tip 1. Een takenlijst werkt voor veel mensen prettig. Vooral het afvinken geeft een voldaan gevoel. Het kan ook betekenen dat je vooruit gaat werken, een extra huishoudklus aanpakt, een planning uitwerkt voor later. Duidelijke richtlijnen aan jezelf geven en op papier zetten of in je telefoon geeft rust en structuur.

Mocht je jezelf betrappen op uitstelgedrag, wat misschien wel de grootste tijdverspiller is van alles, dan werkt de 5 seconden regel misschien wel goed voor jou. Hier kan je de verkorte versie gratis lezen en hier het boek zelf bestellen.

Routine is niet de vijand, chaos wel!

Tip 3

Routine om tijd te besparen

Creëer routines en schema’s. Past ook min of meer bij tip 2, alleen deze zijn meer op de week of maand gericht. Routines geven meer vrijheid in een dag. Bijvoorbeeld een schoonmaakroutine, een maaltijdplanner, een wasroutine en een werkplanning.

Door alle terugkerende taken vooruit in te plannen, zorg je voor structuur en overzicht. Maar ook dat bijvoorbeeld huishoudelijke taken sneller gedaan kunnen worden en goed wordt bijgehouden zonder al teveel moeite.

Je zal niet snel voor verassingen komen te staan, dat je plots wordt overvallen, omdat je de hoeveel werk hebt onderschat. En daardoor ook nog eens een deel blijft liggen.

Als het goed is weet je wel wat er in een week moet gebeuren en doordat er misschien veel fout is gegaan in het verleden, kan je vast en zeker een goed inschatting maken op voorhand op welke dagen wat het beste uitkomt.

Ga er rustig voor zitten en schrijf het uit, controleer of er geen fouten zijn gemaakt en print het dan uit of schrijf het op in een leuke planner. Dit kan zelfs een leuke creatieve klus worden. Zorg ervoor dat er ook ruimte tussen zit om bij te komen en om normaal te kunnen eten. Routine is niet de vijand, chaos wel!

In de Google Agenda kan je ook blokken maken. Dus een uur of twee met de ene taak bezig en dan weer een uur of twee met het andere. Bijna zoiets als school, de bekende blokuren. De focus hoeft alleen maar bij dat vak te blijven. Wat straks komt is ook daadwerkelijk voor straks. En omdat je weet dat je het goed hebt uitgekiend, hoef je er ook niet wakker van te liggen of alles wel goed gaat komen.

Tip 4

Kap met die tv!

Deze heb ik vast en zeker veel vaker gedeeld en ik ben niet de enige. Het is een blijvertje waar veel mensen toch moeite mee hebben. Kijk geen tv! Of een stuk minder en blok het in je schema in. Al die uren die er verspilt worden, al die kostbare energie voor andere taken of hobby’s, alleen maar voor….

Zo nu en dan kan televisie kijken echt wel vermakelijk zijn. Maar je bent zeer zeker niet de enige die elke avond urenlang alleen maar loopt te zappen en loopt te balen van al die reclames. Geen besef meer van tijd. Als jij jezelf hierin herkent en vervolgens je afvraagt waarom andere mensen meer tijd hebben in een dag, dan is dit jouw gouden tip!

Tip 5

Minder bezig zijn met Social Media en Games

Deze gaat hand in hand met 4. Social media en games. Leuk, interessant, afleiding. Wat mij betreft ook tijdverspilling als je er elke dag urenlang mee bezig bent. Vaak levert het ook stress op en ben je niet de gezelligste persoon om de dag mee door te komen. Bedenk eens wat je ook anders kan doen met die tijd?

En ook dit kan je in een tijdschema plaatsen. Ik zeg niet dat je het nooit meer zou moeten doen of dat er iets mis met je is. Misschien is het wel het beste in je leven. Dat is aan jou, of het genoeg of meer oplevert, dan de energie die je erin steekt.

Alleen is het leven al zo kort en het zou jammer zijn, dat je aan het einde van de rit spijt krijgt, omdat er NOOIT tijd was om leuke dingen te ondernemen. Terwijl er wel elke dag tijd was om misschien wel zes uren of meer achter het scherm te zitten.

Tip 6

Freezzzzz

Kook vooruit. En dan bedoel ik niet specifiek mealprepping. Wat ook mag natuurlijk. Maar kook bijvoorbeeld voor twee dagen. Wil je niet twee keer achter elkaar hetzelfde eten, bewaar de rest in de koeling of vries het in voor later.

Mocht er een dag tussen zitten dat er net wat meer gedaan moet worden dan anders, dan is dit de uitkomst. Het scheelt je tijd en meestal ook geld. Vooral als je aanbiedingen koopt. Meerdere leftovers bij elkaar vormen weer een leuke uitgebreide maaltijd. Vooral kinderen kunnen hier zo van genieten, als ze mogen kiezen uit verschillende hapjes.

Tip 7

Gebruik goedwerkende producten

Misschien dat deze wat voor de hand ligt, maar wel de moeite waard. Uit eigen ervaring weet ik, vooral door zuinigheid, dat er wel eens te lang wordt gewerkt met producten die eigenlijk al op het kerkhof hadden moeten liggen.

Een stofzuiger die niet meer goed zuigt, slechte schoonmaakmiddelen die een eeuwigheid duren om op te krijgen, een dweil wat alles laat liggen, dus dan maar twee of drie keer extra dweilen. En zo zijn er vast meer voorbeelden te bedenken.

Met slechte materialen werken betekent bijna altijd extra werk, dus extra tijd verspillen. En goede materialen hoeven absoluut niet duur te zijn, maar ze moeten wel werken! Anders staat het goed schoonmaken flink in de weg.

Aan de andere kant geldt ook, klaar is klaar! Je hoeft die ene opdracht niet tien keer na te kijken, om te controleren of je die andere negen keer een fout hebt gemaakt. Dat keukenkastje die je vanochtend hebt schoongemaakt, kan echt wel een weekje wachten op een vlek.

Deze onrustigheid kan je ook gebruiken voor andere leuke dingen, die wel iets opleveren. Een goed boek lezen, een studie, wandelen in de natuur of lekker koken.

Tip 8

Wees realistisch met de tijd

Het kan zijn dat wanneer je een planning maakt, erachter komt hoeveel vrije tijd je nog hebt per dag. Dat is mooi. Andersom kan ook, dat je inziet dat je teveel hooi op je vork neemt en dat de tijd er simpelweg niet is. Dan kan je willen proppen, maar het kan gewoon niet. Hoog tijd om te schrappen en te delegeren zonder schuldgevoel.  

In de eerste situatie zou ik de eerste paar weken, totdat er een gewoonte is ontwikkeld, de planning tot een minimum aan taken beperken. Dan kan er later rustig iets aan toegevoegd worden wanneer dat gewenst is, of ruimte vrij houden voor als er iets onverwachts tussen komt. Misschien kan je kijken of er ook in je huis ruimte gemaakt moet worden, voordat je verder gaat.

En eh… reistijd en pauzes tellen ook als taak.

Tip 9

Slaap kindje slaap

De laatste en misschien wel de belangrijkste. Ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap. Niemand kan goed of lang blijven functioneren met slaaptekort. Dat komt terug op je bord.

Het boek ‘de Slaaprevolutie’ gaat hier ook diep op in. Efficiënt werken met de ogen op de knieën wordt een zeer onaangename uitdaging en de kans op falen is zo goed als zeker. Beetje rot als je lang wakker blijft om minder gedaan te krijgen als degene die lekker heeft geslapen en vervolgens ook nog minder tijd kwijt is aan dezelfde taken. Hmmmm

En uiteraard gaat dit weer samen met een gezond voedingspatroon en beweging. Gezond voedsel en voldoende beweging geeft energie en ongezond leven zuigt het leven letterlijk uit je. Mag dan wel makkelijker koken zijn, maar levert je uiteindelijk veel ellende op. Waaronder minder efficiënt kunnen werken.

Stap voor stap

Het blijft oefenen om de focus te houden. Een goede planner kan je een eind op weg helpen. Ook wanneer niet alles gelijk lukt. Dan nog kan je aan een planning zien wat er mis ging en waarom het mis ging. Zo krijg je langzaamaan de structuur en routine die het beste bij jou en jouw situatie past.

En hou het ook dicht bij jezelf. Wat voor de buurvrouw werkt, hoeft zeer zeker niet voor jou te werken. Meestal niet zelfs. Wat wel goed werkt voor iedereen, is minder stress en meer tijd! Geen last meer van chronisch tijdgebrek

Heb jij nog wat tips die hieraan toegevoegd kunnen worden? Of wat juist beter niet gedaan kan worden? Laat het mij weten.

Photocredit Pixabay

3 gedachtes over “9 Tips om Efficiënter te Werken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s