15 Tips voor de Grote Najaarsschoonmaak

De Najaarsschoonmaak voor een Winterproof stekkie

De zomer zit er bijna weer op en de dagen worden al weer korter. De herfst is in aantocht. En na die hete dagen moet ik bekennen er wel aan toe te zijn. Gezellig. Maar ook mijn huis is er aan toe. De meeste huizen denk ik wel, na een aantal weken zomervakantie. Als je meer thuis was, de deuren wagenwijd had openstaan en door de hitte absoluut geen zin had in schoonmaken, dan is het nu dringend tijd voor een najaarsschoonmaak.

En nu kan het nog makkelijk. Straks is het al aan het eind van de middag donker en dat betekent dat je veel over het hoofd ziet of met de bekende najaarsdip, simpelweg geen energie meer hebt voor grotere taken. Hier volgen wat tips wat je nu het beste kan aanpakken om straks volop te genieten van de herfts en je huis alvast winterproof te maken.

Tip 1

Niet het leukste klusje, maar nu het nog langer licht is, wel belangrijk. De wandtegels! Ja, overal in huis. Dus de toiletruimte, de keuken en de badkamer. Inclusief de voegen. Natuurlijk moet je deze vaker schoonmaken, maar nu is het tijd voor een extra grondige beurt en de tijd om bijvoorbeeld schimmelvlekken aan te pakken.

Tip 2

Staan er nog opknapklussen op je lijstje, zoals een muur sauzen? Dit is het moment. De meeste mensen hebben er nogal wat moeite mee om de herfst door te komen, laat staan om te klussen. Voor je het weet zit je dan weer midden in de feestdagen en komt het klussen pas weer met het voorjaar.

Tip 3

De kasten van binnen en van buiten een flinke schoonmaakbeurt geven. Laat ze ook lekker ruiken met bijvoorbeeld geurzakjes passend bij het seizoen. Vergeet ook niet schoon te maken bovenop de keukenkasten. Ik raad je aan om daar sowiezo eens in de twee weken een doek over te halen, scheelt je onnodig veel boenen. Die vieze stinkende plakkerige vet met stof is iets waar niemand vrolijk van wordt.

Tip 4

Kalkaanslag in het toilet of op de kranen (zoveel mogelijk) verwijderen. Kan een klusje zijn van meerdere dagen. Hier had ik al eens een artikel over geschreven, die kan je hier lezen. Niks fijner dan blinkende ruimtes. Na een zomer vooral buitenshuis rondgebracht te hebben, is ons huis de aankomende maanden weer ons plekje om bij te komen. Met een beetje liefde moet dat lukken.

Tip 5

Declutter! Oftewel opruimen, oude spullen weggeven of wegdoen. Ruimte maken voor iets nieuws of voor juist alleen maar de ruimte. De kledingkast is altijd een goed begin. Zomerkleding opbergen en vervangen voor de nieuwe outfits voor de koudere dagen. De badkamer is meestal ook een succes. Producten die over datum zijn, of niet meer worden gebruikt kunnen eruit. Lees hier meer daarover.

Tip 6

Reiniging onder de meubelstukken. Ook onder het gasfornuis en de koelkast. Het verbaast mij telkens weer, hoeveel troep ik daar altijd tegenkom na een tijd. Ondanks het vele poetsen. En ook al zie je het niet, de wetenschap dat het daar weg is, geeft een fris opgeruimd gevoel. Kan ook gelijk een mooie reden zijn om je hele interieur te veranderen en aan te passen voor het nieuwe seizoen.

Tip 7

Ook al heb ik zelf geen kleine kinderen meer, maar ik weet nog goed hoe het was om een huis vol speelgoed te hebben. Hier mag ook regelmatig de bezem doorheen. Je zou ook kunnen kiezen om speelgoed te rouleren. Een paar dozen voor de herfst en winter. En ook een paar voor de lente en zomer. Zo lijkt het altijd of ze iets nieuws hebben en blijft het ook interessanter. Niet te vergeten minder rommelig in je huis. Vergeet niet het speelgoed regelmatig schoon te maken en ze op te bergen in mooie boxen, zoals deze…

Tip 8

De stof- en spinnenwebben. Soms zie je ze gewoon echt over het hoofd. Zelf ben ik ook altijd meer gefocust op de vloeren. En ik ben vast niet de enige hierin. Nu is het de tijd om daar apart even extra aandacht aan te geven. Wie weet kom je nog een gezellig huisdiertje tegen onderweg…onder het bed of zo…

Tip 9

De planten afstoffen. Ik heb inmiddels al een flink aantal planten in huis en ik heb gewoon niet elke week de tijd om blaadje voor blaadje af te vegen. Soms zet ik ze wel allemaal in de douche, maar de stof met een schone doek eraf vegen is ook echt nodig.

Tip 10

Papierwerk die verstopt zit in dozen. Zowel je administratie als knutselspullen. Ruim het op en geef het een vaste plek in huis. Doe weg wat weg kan. En dat hoeft echt niet allemaal in een keer. Tien minuten per dag brengt je al een heel eind. Dat geldt voor alle klusjes trouwens. Maak er geen race van waar je tegenop ziet, maar plan het tussendoor in je normale routine. Je zal verbaasd zijn van de hoeveelheid werk wat je hebt verzet in een maand tijd.

Tip 11

De tuin of het balkon. En misschien kan je fietsenhok of garage daar ook bij horen. De tegels nog eens goed aanpakken met deze hogedrukreiniger, spullen binnenzetten na een grondige reiniging, rommel wegdoen, dode bloemen nu toch maar in de groene container. En de container zelf ook eens een goede beurt?

Tip 12

Stoffen accesoises een behandeling geven, zoals kussens, badmat, (douche)gordijnen en wellicht ook je bankstel. Misschien heb je ook een honden- en kattenmand die gewassen kunnen worden?

Tip 13

Maak een wat-te-doen-lijst! Maak het jezelf makkelijk. Bepaal hoeveel dagen en tijd je eraan wil en kan besteden. Kijk vervolgens wanneer welke klussen het beste uitkomt volgens dit schema. Dit creëert wat rust in je hoofd wanneer je kan afstrepen en het motiveert tegelijkertijd. Niks vervelender als zigzaggend door het huis te gaan, niet weten waar te beginnen en ook niet meer weten wat je al gedaan hebt.

Tip 14

Verwacht geen perfectie! Een huis waarin geleefd wordt, vooral met kinderen en huisdieren, zal nooit perfect blinken. Het is tenslotte geen showmodel. Daar wordt niemand blij en gezond van. Maar met een goede routine, die bij jouw levensstijl past, kom je heel dichtbij. Terwijl je dan ook nog voldoende tijd overhoudt voor je gezin en jezelf.

Tip 15

Geniet van het proces. Schoonmaken, ondanks dat het ook nog eens mijn baan is naast bloggen en mijn huishouden, is het absoluut niet mijn favoriete bezigheid. Maar het resultaat voelt altijd goed. Een net fris huis is daarbij ook makkelijker schoon te houden op langere termijn. En niet te vergeten, het is net als een work-out. Je verbrandt er flink wat calorieën mee. Nog meer lezen over een grote schoonmaak? Dat kan hier.

Ik ben inmiddels al op weg met flink wat taken, maar hoe zit dat bij jou thuis? Houdt jij ook een najaarsschoonmaak of ben je alleen van de voorjaarsschoonmaak?

Foto Pixabay

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s