Fruitvliegjes bestrijden en vangen met deze Tips!

Fruitvliegjes in huis is gewoon onhygiënisch

Maden, ik gruwel ervan! Er is geen ander insect op deze wereld dat mij meer op de kast kan krijgen. Ook wanneer ze vleugeltjes krijgen. Ben je net lekker in de keuken bezig met een frisse fruitige salade en dan vliegen er weer een paar van die dingen. Fruitvliegjes! Van mij mag je ze ook vliegende maden noemen. Of undercover maden…

Ze zijn gewoon goor. Je weet waar ze vandaan komen en vervolgens zijn ze weer hard op zoek tussen jouw frisse voedsel naar iets rottend, of naar fruit wat goed rijp is, waar ze vervolgens weer larven op kunnen leggen. Een fruitsalade met lekker rijp fruit voldoet dus ook aan hun norm. Hygiënisch is anders, toch? pout

Ze behoren officieel tot het geslacht Drosophila. En er zijn vele soorten fruitvliegjes die tot dit geslacht behoren, maar de meest bekende is het bananenvliegje. Mij maakt het persoonlijk niet uit waartoe ze behoren, ze horen allemaal in de afvalbak en buiten! Fruitvliegjes verdelgen, geen genade..

Herinner mij nog heel goed, toen ik jaren geleden een fruitvliegjesplaag in huis had. Ze vermenigvuldigen zich nogal snel en als je niet snel de bron van al het kwaad verwijdert, dan staat er je een uitdaging te wachten. Maar de laatste jaren weet ik deze viespeukjes goed uit mijn keuken te houden en een enkeling die het erop waagt, waagt het nooit meer.

Wil je er ook vanaf komen en wil je vooral voorkomen, dan helpen de volgende tips die ik persoonlijk heb toegepast.

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

Leg je fruit in de koelkast. Oké, ik weet het. Niet alle fruitsoorten zijn er geschikt voor, maar ik ondervind er geen problemen mee. In het zomerseizoen is het ideaal. Lekker koel fruit en geen nare beestjes in de buurt.

De gedachte alleen al dat ze op het rijpe fruit gaan zitten en wij ze daarna weer opeten… Zorg er dus ook voor dat je een koelkast hebt, die goed sluit! Hygiënischer en beter voor de energierekening.

Wil je het fruit beslist in de fruitschaal houden, check dan regelmatig op overrijp fruit en maak de schaal zelf ook geregeld schoon.

Nou is mijn ervaring dat ze niet alleen maar op fruit afkomen. Rotte aardappelen doen het ook goed. Heel vervelend, want een rotte aardappel valt niet altijd op in een grote zak.

Controleer de aardappelen daarom goed voordat je ze opbergt en het beste kan je ze gelijk in een bak doen. Plastic broeit graag. 

Schaf een vuilnisbak aan die goed sluit en die in de warme maanden wat vaker wordt schoongemaakt. Gebruik je nu misschien maar een vuilniszak per week, dan is het voor het zomerseizoen misschien de moeite waard om op twee over te schakelen. Ook wanneer de vuilnisbak buiten staat. Plaats deze ook niet bij een openstaand raam in de buurt.

Waar ik woon is geen gescheiden afval mogelijk voor voedselrestanten en dat betekent dat er telkens een paar dagen etensresten aan het broeien zijn, wat natuurlijk een walhalla is voor de fruitvlieg. Verschoon dus ook altijd de vuilnisbak, wanneer je een paar dagen weggaat.

Laat geen afwas op het aanrecht staan, wat niet voorgespoeld is. Een kopje waar bijvoorbeeld nog een restje melk inzit, is met warm weer zomaar zuur.

Of een bord met etensresten, waar vervolgens weer een ander bord op ligt. Dat is de perfecte omgeving voor de fruitvlieg om larven te leggen. En dat gebeurt vrij snel. Het beste is om gelijk de afwas te doen of dit in een afgesloten vaatwasser te plaatsen.

Wanneer er al een paar vliegjes in de buurt zijn, is het handig en gezonder, om je eten te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door een vliegenkapje erover te plaatsen of bereide producten tijdelijk in de koelkast te zetten.

Fruitvliegjes houden dus van rijp, rot en vochtige donkere plekjes. Met bovenstaande tips kom je een heel eind. Maar soms ontglipt je ook wel eens wat. Al zou het de vuilnisbak zijn en dan kan het rap gaan als je niet gelijk ingrijpt. Tijd voor de Terminator. En dat ben jij! 😁

En ik kan je vertellen, wanneer je een plaag hebt, dat het een work-out kan worden…

Wat je nodig hebt om er binnen no-time vanaf te komen is de stofzuiger! En in extreme gevallen een vieze stinkende open vuilniszak. Je mag natuurlijk ook ouderwets gaan meppen, maar dan ben je, én lang bezig en je hebt die vieze dingen aan alles vastplakken. Hoewel je met fruitvliegen sowieso steeds moet reinigen, want ze laten overal vlekjes achter. Maar waarom zou je moeilijk doen?

Met de stofzuigerslang heb je in een mum van tijd tientallen opgezogen. Alles in een keer gaat niet lukken, want ze vliegen natuurlijk weg. Houd de stofzuiger paraat en wacht even een aantal minuten. Ze komen weer terug!

Herhaal dit een aantal keren en dan moet je er in principe helemaal vanaf zijn. Uiteraard ga je tijdens het wachten ook gelijk op zoek waar ze vandaan kwamen. Als de bron blijft, blijven zij ook terug komen.

Heb je zoveel nieuwe huisdiertjes gekregen dat het echt in de honderden begint te lopen, dan is de stinkende vuilniszak je extra wapen. Zet deze open naast de voordeur, wel aan de binnenkant. Zorg ervoor dat ze erbij kunnen en dat de plek waar ze eerst waren, helemaal schoon is. Dat ze geen reden meer hebben om daar te vertoeven.

Het duurt misschien even, maar ze zullen allemaal naar die zak toevliegen. Even geduld hebben. Wanneer het merendeel in de zak hangt en er omheen vliegt, doe dan eerst voorzichtig de deur open en vervolgens snel de zak eruit. Buiten kan je hem dichtknopen.

Doe dit niet wanneer je bezoek verwacht, het stinkt nogal. Zo had ik dus de pech dat uitgerekend die dag een paar agenten voor de deur stonden. Er was iets gebeurd in de buurt. Gênant, maar ook wel weer grappig.

Na meerdere blikken van de heren op de stinkende zakken midden in de zomer bij mijn deuropening en ik die gewoon niks zei en bleef glimlachen, had een zeer nieuwsgierige agent besloten toch maar eens te vragen wat daar nou de bedoeling van was.

Dat moment dat ik zei dat ik fruitvliegjes aan het vangen was, was goud waard! De heren proestten het uit van het lachen. Maar eerlijk is eerlijk, het hielp wel…

Ben je inmiddels zo geïrriteerd dat je wat ‘sadistische’ trekjes begint te vertonen (begrijpelijk), dan is het hoog tijd voor de elektrische vliegenmepper.

Soort van BBQ en work-out in een. Als je ze dan toch moet opeten, dan gelijk maar goed. Maar ieder zijn ding. Ik zuig ze liever gelijk op. Daarbij zijn ze smerig, maar nog niet zo erg als de steekmug.. 😊 Wat ook mee kan helpen is een kat in huis te hebben met een gezonde dosis jachtinstinct. Leuke activiteit voor ze.

Natuurlijk is dit ook gewoon humor en de meesten van ons zullen hier al ruime ervaring mee hebben. Maar niet iedereen heeft de ervaring met een serieuze fruitvliegjesplaag. En dat is niet mis.

Dan zijn de fruitvliegjes echt overal in je huis te vinden en je kan geeneens normaal koken. Heel vervelend! Daarbij ben je dan vaak ook meerdere dagen bezig om ze eruit te werken.

Beter voorkomen dus! En ik kan je vertellen, wanneer je dan de bron vind, dat je over je nek gaat en heel anders tegen die beestjes aan gaat kijken. Brrr… Wanneer je ze dan het huis hebt geslagen, kan je gelijk met mijn stappenplan om het huis schoon te maken aan de slag! 😉

Maar zoals ik al zei, ben ik er al flink wat jaren vanaf. Ben ik wel benieuwd natuurlijk, of jij ook wel eens een fruitvliegenplaag hebt gehad? En zo ja, wat heb je er toen aan gedaan?

 

7 gedachtes over “Fruitvliegjes bestrijden en vangen met deze Tips!

  1. Ik probeer het te voorkomen zijn ze er dan zet ik een bakje met een lekker fruitschilletje en doe er plastic om met een paar gaatjes. Ze kruipen omhoog langs de randen dus gaatjes in het midden. Daarna alle plaatsen schoonmaken en je bent er vanaf.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s