Foto’s bewerken als Creatieve Hobby| 1 Foto 11 x anders

Fotobewerking kan gewoon op een Smartphone

Hoe bewerk jij foto’s zo leuk?‘ Een vraag die ik geregeld te horen krijg. Niet dat het nou vakmanschap is of dat ik een dure camera tot mijn beschikking heb, of zelfs technisch ben. Nee, ik hou ervan om zo nu en dan lekker creatief bezig te zijn met foto’s. Om simpele foto’s om te toveren naar iets speciaals, foto’s die gewoon gemaakt zijn met mijn oude Samsung. 

Dat betekent dus geen dure accessoires, geen investeringskosten of een lange studie

Ook niet dat iemand een talent moet zijn om het te kunnen. Ik kan mijzelf natuurlijk even op de borst slaan, maar ik weet dat dat flauwekul is. Iedereen kan dit doen! En ik zeg geeneens leren, want het is ook nog eens een persoonlijke smaakkwestie. 

Wat je ervoor nodig hebt zijn een aantal (gratis) apps, weten wat sommige tools op die app kunnen doen en vooral experimenteren. Als je wat dromerige foto’s wil maken, dan kom je er niet onderuit een aantal filters te gebruiken.

Een dure camera heeft aparte filters die je los kan kopen, maar met een smartphone zal dat niet een optie zijn. Tenzij je met materialen wil knutselen en die voor de lens wil hangen. Maar persoonlijk ben ik liever niet een hele dag kwijt daaraan, terwijl ik het in vijf minuten met een eenvoudige app kan nabootsen. 

Ik had al eerder een artikel geschreven over fotobewerking, die vind je HIER, en deze mag van mij ook in de lijst (of staat die er toevallig al tussen?) bij de verschillende hobby’s

De apps die ik (wederom) aanraad zijn: Toolwiz Photo , Snapseed en Lumii. Een andere app voor bewerking, maar ook voor het organiseren van je Instagram foto’s is A Color Story. Ook zonder Instagram is deze goed te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld wil weten of bepaalde foto’s goed bij elkaar passen en in welke volgorde ze moeten komen te staan. 

Hierna volgen 11 dezelfde foto’s, maar elk in een andere stijl

Deze ideeën kan je ook makkelijk met andere foto’s nabootsen. Bijvoorbeeld een foto van je eigen prins of prinses in een sprookjesachtige omgeving, waarbij hij of zij, er wel heel natuurlijk uit blijft zien. 

En geef het niet na een poging op, want geen fotobewerking is gelijk! Gaan we ze nu bekijken. 🙂

De onbewerkte originele foto. Een lief hommeltje die elke dag bij mijn bloemetjes komt kijken. Vandaag waren er zelfs meerdere. Heel leuk. Maar voor mij ook zo een beetje saai. Mijn Samsung is al wat verouderd en als het object niet stil zit, ook niet meer zo scherp.

Gelukkig is daar wat aan te doen en dat is niet alleen maar een nieuwe Samsung aanschaffen. Hoewel dat wel in de planning ligt.
Voor een dromerig effect is een scherpe foto niet altijd nodig. Je kan later de foto desgewenst altijd nog verscherpen in de app. Hier heb ik eerst voordat ik filters ging testen, de tool onder Photography in de Toolwiz app, Smart Soft Focus gebruikt, gericht op de Background.

Grote kans dat er meer wazig wordt dan je lief is. Dat kan je oplossen door op Mask te klikken en letterlijk de wazigheid uit te gummen waar je dat wil. Herstellen kan ook. Tip hierbij is de foto even met de vingers in te zoomen voor een preciezer resultaat.
Wil je dat de bloemen meer opvallen dan de hommel, dan kan je deze donkerder laten en bijvoorbeeld de bloemen op laten lichten met de tool Enhance, dan naar Brush en daar kiezen voor Dodges en Highlights.

Stel de intensity niet te hoog in, want dan wordt de bloem een grote witte vlek. Ook dit is in de Toolwizz app. Veeg over de lichtere objecten en je zal zien, dat deze gelijk witter worden. Deze tool kan je ook gebruiken om schaduwen donkerder te maken of kleuren intenser. Pas wanneer je opslaat is het definitief, maar terugdraaien kan altijd met het klokje bovenin je scherm.
Meerdere filters over elkaar gebruiken kan ook. Kijk wel uit dat het object, dan niet (teveel) vervormd. Dat kan je verhelpen in met het uitgummen zoals hierboven vermeldt. Maar je hoeft niet in 1 app alle filters te gebruiken. Heen en weer gaan tussen alle drie de apps is geen enkel probleem.

In Snapseed kan je bijvoorbeeld plaatselijk in de foto aangeven wat je donkerder of opgelicht wil hebben. In Lumii kan je een zelfbedachte filter toepassen die je ooit hebt opgeslagen. Ook heeft deze app hele leuke special effects. En in Toolwiz kan je zoals hier zonlicht nabootsen. Maar als je dit licht tot het minimum verkleint, zoals in deze foto, krijg je kleine lichtpuntjes.
Wanneer je special effects toevoegt voordat je een filter erover doet, zal dit sneller een geheel vormen, wat iets natuurlijker overkomt. Nogmaals, alle apps hebben leuke filters en gratis in gebruik. Alleen bij Lumii moet je een klein bedrag betalen, wanneer je van alles gebruik wil maken. Hou je van wolken of mooie ambiance effecten, dan is het meer dan waard en goedkoper dan de meeste populaire apps.

Maar Toolwiz is wat mij betreft toch de beste qua mogelijkheden. Vooral ook vanwege het gummen. 🙂 Met een filter kan je zelfs de dode bloemetjes een prachtige rol laten spelen in het geheel.

Wil je een dromerige look er gelijk overheen hebben, kan je ook de tool Portrait gebruiken en dan Soft Glow. Dan heb je twee mogelijkheden, waarbij testen de enige optie is. Wees niet terughoudend in aparte filters te proberen. Er is altijd de mogelijkheid om de filter in sterkte aan te passen en om te gummen!
In Snapseed heb je maar een aantal kant-en-klare filters. Zoals Faded Glow. Hoewel het niet mijn favoriet is en ik deze zelden gebruik, past het bij sommige foto’s gewoon goed. Maar de tools Vignettering bevalt mij goed, omdat deze donker en licht kan maken, zowel de binnenkant als de buitenkant van de foto. Ook de Glamour Glow, Drama en Selectief vind ik hier handige tools.
hier heb ik dus een special effect gebruikt van Lumii. Dit vind je onder de tool Effect en dan Texture. Vervolgens kies je iets uit Dust. Ook dit kan je helemaal aanpassen naar smaak, door te schuiven of groter te maken. Maar je kan het ook minder laten opvallen, zodat het subtiel overkomt op het scherm.

Je kan ook spelen met andere effects en kleuren, voordat je er een filter over doet of wazig maakt in Toolwiz. Mooie van Lumii is dat je net als in de bekende apps, een filter kan opslaan, zodat je die later weer kan gebruiken bij een andere foto. Ook fijn is de HSL, waarbij je er 1 kleur uit kan filteren of juist eruit kan laten knallen.
Speel ook eens met de tool Exposure. Gebruik deze tool rustig meerdere keren achter elkaar. Vergeet niet het object, wanneer je die graag hetzelfde houdt, te gummen. Ik heb ernaar gezocht, maar voor zover ik kon vinden is dit uitgummen alleen mogelijk in Toolwiz.

Vervolgens heb ik hier een zelfbedacht filter, wat een mengeling is van Smoke en Chic, heel licht toegepast in Lumii. Het blijft een leuke klus om te experimenteren. Als je een foto leuk vind, maar je bent nog niet klaar, sla hem dan tussendoor op op je telefoon. Je wil geen spijt krijgen en geloof mij, je krijgt niet twee keer dezelfde foto.
Je kan er ook op letten of filters de achtergrond een beetje gelijk maken qua kleur. Deze foto is gewoon op mijn balkon gemaakt. Hoewel de vloer als de balkondoek grijs zijn, was er toch wel wat verschil te zien. Vaak valt het meeste al weg, wanneer je op iets probeert in te zoomen, maar het kan altijd beter.
Ben je het fleurige en kleurige type? Dan houd je vast en zeker van de tool Enhance in Toolwiz, daarna de opties Defog, Clarify of HDR. Vermoed dat je ook wel uit de voeten kan met Enhance (de tweede), waarin je paar filters vind. Wederom heb ik hier meerdere filters gebruikt. Kijk ook of je hetzelfde effect krijgt op de telefoon en je computer. Bij zit er nogal kleurverschil in en is de telefoon leidend.
Dezelfde foto als hierboven, maar dan nog met een filter extra. Beide keren zitten gummen op de vliegende teddybeer en wat bloemen. En als je dan zoveel foto’s hebt bewerkt, dan komt er een luxeprobleem om de hoek kijken. Namelijk, welke foto ga je gebruiken? 🙂

Mijn vraag, welke foto zou jij van deze rij gebruiken? En is fotobewerking op je smartphone iets wat jou toevallig ook aanspreekt?

Voor mij gaat het bijna altijd om foto’s die ik bijna had verwijdert, en dan op een dag, wanneer de verveling toeslaat, komen de creaties er gewoon uit floepen… Tip: bewaar foto’s wat langer!

Tot de volgende keer….

Advertentie

7 gedachtes over “Foto’s bewerken als Creatieve Hobby| 1 Foto 11 x anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s