10000 Stappen naar een Gezond Leven

10000 Stappen naar een gezond leven, is nu, maar ook in andere tijden, misschien wel het grootste cadeau wat je aan jezelf kan geven. En ik heb het nu niet over een intensieve work-out of joggen, maar over gewoon wandelen!

10000 gewone stappen, die voor veel mensen effectiever zijn in hun strijd tegen overgewicht en een algeheel gezond leven, dan hardlopen. Daar kom ik later op terug.

Het draait om de balans

Een goede gezondheid gaat natuurlijk ook samen met een gezond eetpatroon, voldoende slaap en veel frisse lucht. Het een gaat niet goed zonder het andere.

En nu met dat akelige virus Corona in de lucht, is een goede gezondheid toch wel een confrontatie. Hoewel er uitzonderingen zijn, weten we ook dat dit virus de meest kwetsbaren vooral raakt. Mensen met weinig weerstand, onderliggende klachten en helaas ook mensen met overgewicht.

Geen beweging verslechterd ons immuunsysteem

Het feit dat er velen zich vervelen, de hele dag tegen vier muren aan lopen te kijken, lopen te ijsberen (wat niet onder wandelen wordt verstaan 😉 ) en vaak ook veel stress ervaren, maakt het nog belangrijker om actie te ondernemen. Want deze factoren tasten ons immuunsysteem nog meer aan. Helemaal als er ook nog sprake is van slapeloze nachten.

Heb je toevallig last van het welbekende buikje? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vette lever. Met een vette lever kan je er donder op zeggen, dat je insulinegevoelig bent. Dit wil je niet. Want als daar niks aan gedaan wordt, dan ligt er diabetes in het verschiet.

Insuline is een hormoon en die hebben we wel nodig. Dit regelt de glucosestofwisseling, wat op zijn beurt weer de vetstofwisseling regelt. Mits alles goed verloopt. Glucose levert energie aan de cellen en komt voornamelijk uit koolhydraten.

Probleem is alleen, hoeveel koolhydraten komen er steeds binnen?

Als dat structureel meer is dan jouw lever aankan, dan slaat het onder andere op als vet als een voorraad voor later. Als de cellen insulinegevoelig zijn geworden, dan kan de glucose zijn werk niet meer goed doen en eindigt het overschot in het bloed, de welbekende diabetes.  

Wandelen of beter gezegd, voldoende stappen zetten op een dag, kan voor een groot deel dit probleem oplossen. Het verlaagt de insulinegevoeligheid, waardoor het lichaam beter vet kan verbranden. Hoewel een afwisselend tempo van een high- en low impact goede resultaten laat zien, is hardlopen niet altijd de beste keuze.

Het klopt, dat er veel hardlopers zijn die uitstekende resultaten behalen en geen last hebben van overgewicht of een buikje. Maar het is ook bekend, dat sommige hardlopers na verloop van tijd ineens uit het niets last krijgen van een buikje. Theoretisch gezien onmogelijk zou je denken. Maar iemand die insulinegevoelig is, kan vaak ook niet zo goed tegen cortisol.

Dit is een stresshormoon. Voor lange prestaties, zoals met sport, kan dit goed van pas komen. Net als adrenaline houdt dit je scherp. Komt ook goed van pas bij andere situaties die stress veroorzaken. Probleem is echter, wanneer de hoeveelheid stresshormoon niet afneemt. Wanneer er sprake is van chronische stress of wanneer je hier gevoelig voor bent.

Je bent dan eigenlijk altijd in de overlevingsmodus. Een verhoogde hartslag zorgt voor meer zuurstof dat rondgepompt wordt in je bloed. Dit alles zorgt ook voor een verhoogde suikeropname in je spieren, oftewel meer aanmaak van insuline. Alleen komt het nu niet van de koolhydraten, maar van stress. Met wel hetzelfde resultaat.

Spieren juist opbouwen en niet laten afbreken

Cortisol verbruikt ook energie, namelijk glucose en hiervoor zijn eiwitten nodig. Eiwitten die uit de spieren worden gehaald. En dat is echt jammer, want we willen juist meer spieren hebben en niet meer vet.

Daarnaast heeft een te hoog cortisolgehalte op lange termijn nog veel meer nare bijwerking, zoals geheugenverlies, depressies en verwardheid, lichamelijke uitputting, verschillende soorten darmklachten, veroudering van de cellen en uiteindelijk een falend immuunsysteem.

Het fijne aan wandelen is, dat je hier vrijwel niets mee te maken hebt. Integendeel. Wandelen verlaagt stress aanzienlijk, geestelijk en lichamelijk. Met name in de buitenlucht. De glucose blijft netjes onder controle, vet wordt beter verbrandt en omdat je het rustig afwisselt, is er ook geen sprake van een te hoog cortisolgehalte.

Je bouwt spieren op in plaats van af, slaapt beter (en sla dit deel niet over, lees hier waarom), ontspant je elke dag een paar keer en verbetert je conditie op een prettige manier. Daarbij is het vrijwel voor iedereen, tenzij er een lichamelijke beperking is, gewoon haalbaar.

Loop niet te hard van stapel

Gelijk 10000 stappen? Waarschijnlijk niet. Want ook al is het maar wandelen, je spieren zijn er nog niet aan gewend. Tenminste, als je bijna nooit loopt. Wij denken al gauw dat we elke dag al vele kilometers lopen, maar dat valt tegen. Als je nog maar net begint, dan zijn 2000 stappen per dag echt voldoende. Bouw het langzaam op.

Zelf gebruik ik de app Pedometer stappenteller. Rare naam, maar het werkt goed. Er zitten leuke uitdagingen in die je goed weten te motiveren. Wanneer je ook op dieet bent, dan kan je ook de verbruikte calorieën in de gaten houden.

Ga jij voor de 10000 stappen per dag?

Als je van plant bent om de challenge aan te nemen, dus als doel hebt om 10000 stappen per dag te halen, dan kan het zijn dat je alles in een wandeling wil doen. Dat kan, dan ben je zo’n anderhalf uur verder, maar of dat beter is…

Stel dat je de hele dag op de bank zit en dan ineens zoveel gaat lopen, dan is het lang zo gezond niet voor je lichaam, dan wanneer je het opsplits in twee of drie keer per dag een kortere wandeling. Ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten.

Drie keer per dag is over het algemeen ook beter te doen. Paar keer met de hond uit, boodschappen doen, een wandeling met het gezin in het nabijgelegen park.

Gezien de situatie op het moment, waarbij je zoveel mogelijk mensen wil mijden en afstand wil houden, kan je ook naar een rustig natuurgebied fietsen en daar de stappen maken. Er zijn hier genoeg weilanden! En een paar mensen tegenkomen is natuurlijk niet erg, zolang je buiten bent en afstand houdt, is er niks aan de hand.

Wandel alleen om volledig tot rust te komen en de omgeving goed in je op te nemen. Vooral nu het rustiger is op straat, hoor je veel meer van de natuur. Maar je kan ook een luisterboek opzetten of met iemand anders op pad gaan.

Drink altijd voldoende water

Vergeet na een wandeling vooral niet om water te drinken, Liefst met een snufje zeezout om de verloren mineralen weer aan te vullen. Ook aan te raden als je een Low Carb dieet volgt of aan Intermittent Fasting doet. Scheelt je enorm aan spierpijn en de bekende brainfog.

Vergeet ook goede kleding en schoeisel niet. Het mag dan wel gewoon wandelen zijn, maar lange afstanden kunnen met verkeerde schoeisel pijnlijk aan de voeten zijn. Blaren zijn al helemaal vervelend. Sportschoenen of wandelschoenen zijn dan wel een pre.

In ieder geval schoenen waarvan je weet dat ze echt comfortabel zitten. Geldt ook voor kleding. Geen kleding wat schuurt of weinig vocht opneemt. Ik heb ooit meegemaakt dat iemand de avondvierdaagse liep op hoge hakken zonder klachten. Dat zijn de uitzonderingen! 🙂

Al met al een leuke 10000 stappen uitdaging, al zeg ik het zelf. We zijn momenteel in heel veel dingen beperkt, maar dat hoeft zeer zeker niet ten koste te gaan van onze gezondheid.

Geef niet op!

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Een goed wapen tegen overgewicht en hulp bij het voorkomen van diabetes. Beter in je vel zitten in bijzondere, en voor sommigen helaas hele zware tijden. Maar samen met een gezond dieet, multivitaminen, voldoende slaap, genoeg water en vooral goede hoop, kunnen we de toekomst vast en zeker aan!

Advertentie

5 gedachtes over “10000 Stappen naar een Gezond Leven

  1. Sinds de Corona-crisis kom ik bijna elke dag aan 10.000 stappen. Om een idee te geven, in 2019 lag mijn gemiddelde op 2.450 stappen wat dus echt schrijnend laag is.
    Maar heel trots op dat het nu lukt! En voorgenomen om dit vol te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s