Tips om Hardnekkige Kalkaanslag te verwijderen

Tips om Hardnekkige Kalkaanslag te verwijderen

Kalkaanslag verwijderen is te doen!

Hardnekkige kalkaanslag verwijderen… oh my, wat een klus! Vooral de douchevloer is een helse karwei. Online zie je overal handige tips en trucs over hoe je dit het beste kan verwijderen en dan probeer je het zelf… Juist! Nog erger, want de kalk zit er nog en meestal ziet het er nog erger uit dan voorheen. De bekende doffe witte waas. Is het echt mogelijk kalk te verwijderen? Ja! Maar het kost wat moeite.

Hoewel ik naast het bloggen en freelance teksten schrijven, ook nog deels professioneel schoonmaak, moet ik bekennen dat er maar weinig producten zijn die mij ooit goed hebben geholpen in de strijd tegen het witte kwaad. En ik weet dat ik niet de enige ben, want ik kom het overal tegen. Elke huishouding krijgt hier vroeg of laat mee te maken. 

Mijn nieuwe douchevloer loopt niet helemaal recht, waardoor er regelmatig water achterblijft. Het water hier in het noorden bevat behoorlijk veel kalk. Kalkaanslag zit er binnen een mum van tijd op. Helaas had ik dit niet snel in de gaten, omdat het niet zichtbaar is zolang het nat blijft. Met twee tieners in huis wordt er op verschillende tijden van de dag gedoucht, dus dan kijk je ook niet zo gauw raar op van een natte vloer. 

Toen het mij wel was opgevallen, zonk de moed mij al in de schoenen. Want ik wist al hoe moeilijk dit te verwijderen is om de vloer er weer als nieuw eruit te laten zien. Nu ben ik er hoofdzakelijk van af en ik zal je vertellen hoe ik dat heb gedaan.

Kalkaanslag op de vloer is moeilijker te verwijderen dan op de wand

Allereerst even een korte uitleg waarom muurtegels veel makkelijker zijn in onderhoud. Deze hebben een glad oppervlak. De vloer heeft een andere structuur, zodat we niet uitglijden. Maar deze stroeve structuur zorgt er ook voor dat kalkaanslag veel dieper vast komt te zitten en zich amper laat verwijderen. En je wil ook niet middelen gebruiken die je tegels kapot bijten. Hoewel de verleiding groot is dit te laten gebeuren na een tijd!

Toilet is weer makkelijker te ontkalken dan de douchevloer

Heb je toevallig een toilet hebben waar kalk in vastgekoekt zit, dan is dit wel simpel en goedkoop op te lossen. Schoonmaakazijn werkt perfect. Echt, maar niet met koud water. Gooi meerdere keren een flinke dosis schoonmaakazijn in de pot en daarna een paar liter kokend water erachteraan. Dus snel heen en weer lopen met de waterkoker.

Laat het telkens een aantal minuten intrekken, borstel erdoor en doorspoelen. Herhaal dit totdat alles is opgelost. Het is een klusje, maar een stuk sneller en minder intensief dan een douchevloer.

Wanneer niks helpt tegen kalkaanslag….

Dan de vloer. Ik heb werkelijk waar van alles gebruikt, van bleek tot antikalk. Harde schuursponzen tot stalen sponzen. Niks hielp. Behalve het schoonmaakmiddel Dasty (zoooo blij mee 😊) en schoonmaakazijn in combinatie met baking soda.  

Wat je het beste kan doen is elke dag een flinke hoeveelheid Dasty sprayen op de kalkvlekken, dan met een redelijk harde borstel erover en een uurtje (of twee) laten intrekken. Daarna met water weer goed borstelen en afspoelen.

Dan het water gelijk van de tegels verwijderen met een wisser en door droog te wrijven met een oude handdoek, zodat de losgekomen kalk daarin kan trekken. Dit is belangrijk, want anders krijg je een witte waas die zich over de andere tegels gaat verspreiden. Soort van opgeloste kalk, die nergens heen kan, dus maar weer een nieuw plekje zoekt. 

Deze behandeling kan je afwisselen met zo nu en dan schoonmaakazijn op de vlekken te doen (niet te zuinig) en dan ook weer met de borstel erover. Vervolgen strooi je een flinke hoeveelheid baking soda erover, ook een uurtje of twee laten intrekken en nogmaals goed borstelen met wat water. Afspoelen, wisser erover en wederom gelijk met een handdoek droog wrijven.

Kan je op de een of andere manier het afvoerputje tijdelijk dichtmaken, dan zou ik ook hier voor kokend water kiezen bij de behandeling met schoonmaakazijn. Denk maar aan de waterkoker. Deze is ontzettend snel ontkalkt door de combinatie van hitte en de azijn.  

Nogmaals, het is te doen!

Maar een rottige karwei als het in een keer moet gebeuren. Verdeel het daarom in kleine dagelijkse klusjes. Op die manier is het goed vol te houden, heb je minder frustratie en is het beter te combineren met je andere dagelijkse klussen (organiseren is het sleutelwoord!)

Schoonmaakazijn met water en baking soda werkt trouwens ook perfect op een keramische kookplaat. Vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon en je hoeft zeer zeker niet bang te zijn voor de geur, want die is na een paar minuten al verdwenen.

En niet te vergeten, schoonmaakazijn is een uitstekende milieubewuste vervanger voor wasverzachter. Het ontkalkt je wasmachine en geeft een frisse geur aan de was. Ook blijven de kleuren mooier. Had ik al gezegd dat het ook veel goedkoper is?

Ik ben inmiddels weer helemaal happy hier in huis en ik wens voor jou hetzelfde. Tenzij dit nooit bij jou voorkomt, laat dan een reactie hier beneden achter met jouw tips! Alle hulp is welkom. 🙂

Dit zijn de producten die je nodig hebt in de strijd tegen kalkaanslag: Dasty, Schoonmaakazijn, Baking soda en een douchewisser. Van plan om meteen je hele huis een goede beurt geven? Check dan deze stappenplan voor wat hulp. 

Photocredit Pixabay

5 gedachtes over “Tips om Hardnekkige Kalkaanslag te verwijderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s