Passie voor Borduren | Interview met Jolly Hoops

Passie voor Borduren

BORDUREN (BRODERIE) ALS HOBBY

Weer tijd voor een heerlijk interview met een creatieve (in)steek! Was voor mij weer eentje om van te smullen. Inspiratie. De weg naar het resultaat vind ik persoonlijk nog altijd het mooiste om te weten. En dat hoeft zeer zeker niet altijd te gaan om een groot bedrijf.

Een passie hebben geeft ook energie en dat alleen al zou je voor gratis doen. En als er dan toch een verkoop uitrolt, dan is dat mooi meegenomen. Zo ging het ook met deze dame en haar prachtige borduurwerken. Op naar de vragen…

Passie voor Borduren

Ik zag jouw prachtige borduurwerk op Insta en nu ben ik nieuwsgierig naar wie jij bent. Kan je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Sila en ik ben 35 jaar. De mensen kennen mij als Jolly Hoops op Instagram. Ik kom uit Turkije en woon in Edinburgh, Schotland samen met mijn man en 18 maanden oude dochter. Wij wonen daar vanwege mijn man zijn werk.

Kan je ons iets vertellen over jouw passie en de achtergrond over hoe het allemaal begon?

Ik heb er altijd al van gehouden om productief en creatief te zijn. Op High School studeerde ik voor beeldende kunsten, daarna Fashion Design aan de Universiteit. Beide opleidingen waren in Turkije. Na het afstuderen heb ik de studie Fashion Styling gedaan in New York.

Broderie geeft mij de kans om al mijn vaardigheden te gebruiken. Het is zoiets als draad omzetten in kunst, of mode ontwerpen met veel texturen door het gebruik van draad. En broderie geeft mij zoveel voldoening door de kansen die het biedt om alle vaardigheden samen te brengen.

Eigenlijk ontdekte ik borduren nog niet zo lang geleden (oktober 2018), maar ik was gelijk verkocht en kon mijzelf simpelweg niet stoppen om nieuwe dingen uit te proberen en doe het nog steeds elke dag. Het maakt mij ontzettend blij en ik vind het ook super ontspannend werken na een lange overwelmende dag.

Passie voor Borduren

Over jouw kunstwerken, hoe ziet het creatieve proces er voor jou uit? En hoeveel tijd spendeer je er gemiddeld aan?

Ik heb zoveel ideeën en projecten in gedachten. I wou dat ik meer tijd had om te borduren. Maar een mooie foto of gewoon een sweater dat iemand draagt, de haarstijl van een meisje kan mij de inspiratie geven dat ik nodig heb. Dan creëer ik een beeld in gedachten.

Dit hele proces van een idee creëren neemt niet zoveel tijd in beslag, hooguit een paar uren per dag. Dan schets ik totdat ik zeg ‘ok, dit wordt geweldig’.

Het volgen van een patroon op stof en vooral het borduren neemt meer tijd in beslag dan het creëren van het idee. Soms duurt het drie dagen, soms een week, afhankelijk van het project dat ik maak.

Wellicht dat het voor andere naaisters minder tijd in beslag neemt, omdat ik alleen maar kan werken wanneer mijn baby slaapt. 😊

Passie voor Borduren

Ik hou van de variatie in jouw werk, wat alleen maar kan betekenen dat je een uitgebreide interesse hebt, toch?

Om eerlijk te zijn, heeft het mij best wel tijd gekost om mijn eigen weg hierin te vinden. In het begin dacht ik erover na om Schotse pictogrammen te maken zoals de highland koe, Schotse terriër of objecten gerelateerd aan whisky vanwege mijn commerciële instelling en de plannen om mijn werk te verkopen in cadeaushops in Edinburgh.

Ik heb ook wat leuke ontwerpen uitgeprobeerd voor kinderkamers. Maar toen ik in contact kwam met de eigenaren van de cadeaushops, waren zijn niet zo geïnteresseerd in mijn werk. Ik was enigszins gefrustreerd, maar ik gaf niet op.

Ik zocht naar een platform waar ik mijn werk online kon verkopen. Etsy was de perfecte plek voor mijn spullen en ik hoefde geen commercieel borduurwerk meer te maken. Ik kon doen wat ik wilde en daarmee begon het leuke gedeelte.

Ik voelde mij toen zo vrij en stond overal voor open. Ik maakte dieren, bloemen, slogans, texturen…etc. Uiteindelijk belande ik daar waar ik vandaag ben, figuratieve kunstwerken geïnspireerd door mode. Nu focus ik mij op texturen of kleding, haar details en de accessoires van het meisje dat ik teken.

Toen ik mijn eerste borduurwerk van een meisje had afgemaakt, was ik zo opgewonden en zei ik ‘This is it! This is sooo me!’ Van nu af aan zal ik meisjes blijven maken zoals deze’ en dit werkte ook voor het publiek.

Sinds ik mijn eerste figuratieve kunstwerk op Intagram publiceerde, groeide het aantal volgers dramatisch. Zoveel reacties, likes, dm’s en vragen. Populaire accounts begonnen mijn werk te delen, waardoor ik 4000 volgers erbij kreeg in twee weken. Dat geeft mij het gevoel dat ik op het juiste spoor zit.

Passie voor Borduren

Over de Etsy shop die je hebt, net als de vele andere personen die ik hier heb geïnterviewd, dat moet wel een geweldig platvorm zijn om mee te werken. Maar ook eentje met veel competitie. Waarom koos je voor deze optie?

Dat is een goede vraag. Ik denk dat Amazon, Ebay of Etsy perfect zijn om te beginnen met het verkopen van je spullen. Etsy is een gebruiksvriendelijk platvorm. Het is zo makkelijk om bij hun een winkel te openen en om daar je producten te tonen.

Maar je hebt gelijk dat het tegelijkertijd competitief is. Wanneer je iets maakt dat uniek is en je bent echt goed in wat je doet, dan zal je werk uiteindelijk opvallen. Jijzelf en jouw werk zal gezien worden door de mensen.

Wat zijn jouw doelen en dromen met jouw geborduurde kunstwerken? Blijft het een hobby of wordt het misschien ooit een bedrijf? Want ik kan mij voorstellen wanneer je dit alles in je eentje doet, het enorm veel tijd in beslag neemt om veel producten te maken.

Precies! Borduren met de hand neemt ontzettend veel tijd in beslag. Misschien zou het beter te zijn om het als een hobby te houden zonder de haast. Aan de andere kant motiveert het enorm om mijn werk aan klanten over de hele wereld te verkopen.

Het idee alleen al dat iemand mijn werk leuk genoeg vind om te kopen en dat het ergens in de wereld aan de wand hangt is zo fijn. 😊 Ik denk echter niet dat mijn werk ooit uit zal groeien tot een groot bedrijf, maar ik overweeg wel om mijn werk ooit in de toekomst te verkopen via een eigen website of een klein boetiekje. Wie weet 😉

Veel mensen zijn op zoek naar een hobby. De statistieken van mijn artikel over hobby’s is voor mij het bewijs. Wat zou je hun adviseren als ze met een nieuwe hobby willen starten en erover dromen dit uit te laten groeien tot een bedrijf?

Ik weet dat veel kunstenaars zijn begonnen met borduren als hobby, en dat dit in korte tijd tot een bedrijf uitgroeide. Social media heeft de kracht om mensen in korte tijd bekend te maken.

Het enige wat ik beginners wil adviseren is dit: wees jezelf! Wees geïnspireerd, maar ga niet kopiëren! Zolang je andermans werk kopieert, kan je niet succesvol zijn, maar ben je gewoon een standaard borduurster. Vind je eigen stijl, dat is het beste gevoel!

Passie voor Borduren

Thanks for having me on your blog Gerda! 

You are very welcome Sila! Thanks for sharing your story with us. I hope we can admire a lot of artwork made by you in the future. 

 

Ook geïnspireerd geraakt door deze dame en haar werk? Als je nog meer werk van haar wil bewonderen, dan kan dat op haar instagram Jolly Hoops of geef een bezoekje aan haar Etsy shop

Tot de volgende keer!

 

Photocredits Sila Gur

Advertentie

5 gedachtes over “Passie voor Borduren | Interview met Jolly Hoops

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s