Gezond Leven met Sla

Gezond Leven met Sla

EINDELOOS VARIËREN MET SLA IN SALADES


Vroeger werd er nog wel eens gezegd: ‘Je bent toch geen konijn?‘ Fijn dat we dat tijdperk achter ons hebben gelaten, want sla eten is lekker! Niet te vergeten ook nog eens gezond en heel veelzijdig inzetbaar. Met name in salades en omdat er zoveel soorten zijn, zijn er genoeg recepten te bedenken. Zelfs wanneer je geen keukenprinses bent.

Vooral met de warme dagen is het een favoriet, dat komt omdat sla voor een groot deel uit water bestaat. Lekker verfrissend. Wist je dat er wel meer dan honderd verschillende slasoorten bestaan? Die ga ik hier niet allemaal behandelen (en ik ken ze ook niet allemaal), maar een aantal populaire zet ik voor je op een rij.

Botersla

Gezond Leven met SlaVast en zeker één van de meest bekende slasoort hier in Nederland. Althans, ik ben er groot mee geworden. Kan zowel koud in salades verwerkt worden, maar ook net zo goed bij door de warme aardappelen gestampt worden. Mals en zacht van smaak.

 

IJsbergsla

Gezond Leven met SlaToen ik deze later leerde kennen was ik gelijk verkocht aan zijn knapperige frisse smaak. Ook blijft deze langer steviger. Voor de rest bijna net zo veelzijdig als de botersla. Met een schaaltje sla bij je gewone maaltijd zit je makkelijk aan je dagelijkse portie groente dat je nodig hebt.

Veldsla

salad-264826_640Dit eenjarige plantje werd vroeger voor onkruid aangezien. Inmiddels weten wij wel beter en gelukkig maar. Absoluut een van mijn favorieten nu met zijn zachte nootachtige smaak.

 

Rucolasla

Gezond Leven met SlaPittig hapje. klassieker uit de Middeleeuwen, de jonge blaadjes van de mosterdkruid. En dat proef je. Klein beetje bitter en heerlijk nootachtig. Bitter in de mond maakt het hart gezond? Ik werk er in ieder geval heel graag mee in mijn salades, maar met de kinderen merk ik toch dat zij er niet altijd om staan te springen.

 

Waterkers en Tuinkers

Gezond Leven met SlaSoorten die ik niet zo vaak eet, maar wel zou moeten doen. Lekker fris van smaak, maar ook licht pittig. Beetje mosterdachtig. Zeer jonge plantjes die nog maar net ontkiemd zijn. Ook lekker op een boterham met kaas of brie met komkommer. Je kan dit ook makkelijk en snel zelf kweken.

Eikenbladsla

Gezond Leven met SlaDe bladeren die lijken op die van de Eikenboom en zijn een lust voor het oog. Doen het goed op elk bord en ook qua smaak. Ook lekker zacht zoals de botersla, maar ook weer nootachtig. Lekker bij een pastasalade of op brood.

 

Jonge bladsla

food-3317019_640Gewoon lekker fris van smaak. Erg populair in salades. Vaak verkocht in een melange met verschillende soorten jonge blaadjes. Doet het meestal ook goed bij de kinderen. Verkrijgbaar bij alle supermarkten.

Romanasla

Gezond Leven met SlaOftewel de Romeinse sla die een lange vorm heeft. Knapperig en wat steviger dan de meeste slasoorten en geschikt voor koude als warme gerechten en natuurlijk ook heerlijk op de sandwich. Wat een verrassing!

 

 

 

Niet al te lang houdbaar

Dit was een kleine greep uit honderden soorten die er bestaan. De meeste slasoorten zijn twee dagen goed houdbaar. Hoewel ik ze wel eens langer bewaar en er niks mis mee is. Hooguit wat minder vitaminen. Dan verwijder ik gewoon de buitenste bladeren.

Bewaar sla in de groentela

En de beste manier van sla bewaren is in je groentela van je koelkast en dan het liefst in een afgesloten plastic zak. Misschien dat een papieren zakje wel weer een gezondere keuze is… maar is die ook luchtdicht?

Dressing vlak voor het serveren 

Wanneer je een salade gaat maken, maar niet gelijk gaat serveren, kan je beter wachten met de dressing. Wanneer je deze pas op het laatst toevoegt, blijven de blaadjes lekker knapperig en behoudt ook de dressing zijn smaak.

Oppepper geven

Mocht de sla toch ingedut zijn en heeft die een oppepper nodig? Doe de sla dan in een kom met koud water en wat ijsblokjes en laat het daar zo’n tien minuten in liggen. Daarna voorzichtig droog deppen met keukenpapier en voilà, je sla is weer fris en fruitig!

 

Saladerecepten

Ja, ja, die heb ik ook nog in de aanbieding 🙂

 

Voor het geval dit nog niet genoeg is, volg dan ook gelijk maar mijn tweede Insta account SimpelSalade. Niet alleen mijn creaties komen daar tevoorschijn, maar ook die van andere foodies. Heb jij ook een lekkere salade gemaakt, tag @simpelsalade en dan krijgt die daar ook een plaatsje.  Je weet nu in ieder geval welke slasoorten je daarvoor kan gebruiken.

Tot de volgende keer!

 

Photocredits Pixabay

 

 

Advertentie

2 gedachtes over “Gezond Leven met Sla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s