Stappenplan Grote Schoonmaak | Opgeruimd staat Netjes!

Stappenplan Grote Schoonmaak | Opgeruimd staat Netjes!

GROTE SCHOONMAAK VOOR EEN OPGERUIMD HUIS


Na vele donkere dagen kan elk huis wel een grote schoonmaak gebruiken. Zeker als je kinderen hebt. De lente is in zicht, hopelijk ook weer veel zon en dan heb je geen zin in een rommelig stofnest als huis. Alleen ja, hoe pak je dat aan? Want schoonmaken is voor de meesten nou niet bepaald een hobby.

Grote schoonmaak is meer dan opruimen, boenen en schrobben

Vroeger waren de huisvrouwen hier heel gedreven in. Alles moest eraan geloven, alles ging het huis uit en werd gewassen en uitgeklopt. Dat ruimt niet alleen je huis lekker op, verfrist niet alleen maar de vertrekken, maar het ruimt ook gelijk je geest op.

Ondanks dat we het vaak met tegenzin doen, is het eindresultaat een soort van bevrijding. Je kan opgelucht ademhalen. Als het goed is, dan heb je veel oude troep de deur uitgedaan en ben je weer helemaal in je sas. Nieuwe ideeën opgedaan voor wat aanpassingen hier en daar, of misschien wel extra ruimte gecreëerd. Soort van minimalisme.

Gebruik een stappenplan om je huis schoon te maken

Voor alles is een schema te maken om de zaken overzichtelijk te houden. Dus ook voor het huishouden. Schrijf de punten op wat je wil aanpakken. Dat houdt je hoofd zo goed als leeg en levert minder stress op. Plan ook gelijk de tijd in die je hier aan kan of wil besteden.

Zelf ga ik volgende week in de vakantie van slag en ben ik nu al spullen aan het wegdoen. Maar niet iedereen heeft die luxe en zal misschien de tijd anders moeten indelen. Laat zeggen met een uurtje per dag. Heb je structureel last van tijdgebrek en denk je niks te kunnen plannen, leest dan dit artikel eens voor wat tips.

Huis schoonmaken met de volgende tips

Heb je zelf al een idee hoe je het wil aanpakken? Helemaal goed. Want er zijn natuurlijk geen echte regels. Maar kan je wel wat hulp gebruiken, dan geef ik je wat tips die ik prettig vind om te doen. Zorg in ieder geval voordat je aan de slag gaat dat je de juiste huishoudelijke apparaten en schoonmaakmiddelen bij de hand hebt. Tenzij je graag moeilijk doet 😉

KASTEN UITMESTEN

Je kan dit per vertrek doen dat je behandelt, maar zelf vind ik het fijn eerst alles kasten van binnen opgeruimd te hebben. De vier dozen theorie is hiebijr een goede hulp. Een doos voor wat er terug moet in die kast. Eentje voor wat moet verhuizen naar een ander vertrek, een ander om spullen weg te gooien en weer eentje om spullen weg te geven. Spul er dus eerst uit, of kleding, doekje erdoorheen en weer netjes inrichten.

Zorg er tegelijkertijd voor dat al je was gedaan wordt en gestreken of gevouwen in de kasten terecht komt. Dan is de badkamer ook gelijk grotendeels opgeruimd. Dit is voor mij ook het moment om de administratie weer eens goed onder de loep te nemen. Wat kan weg, wat opgeborgen en wat is actueel en moet een vast plaats krijgen waar ik snel bij kan.

Misschien wil je het dit keer anders aanpakken, door alles in je kasten te organiseren en hiervoor opbergboxen te gebruiken. Schrijf het van tevoren op! Dat is niet alleen een to-do-list, het is ook een manier om gewoon door te kunnen werken en niet meer te hoeven piekeren van hoe het allemaal moet. Het werkt dus sneller. Denk maar aan een boodschappenlijst gebruiken of zo naar de winkel gaan en daar bedenken wat je nodig hebt.

Ook speelgoed ordenen valt onder deze categorie en misschien zijn je kids wel een hele goede hulp in het bedenken van systemen en opbergen. Maar er gebruik van.

DEUREN EN KASTDEUREN SCHOONMAKEN

Omdat ik dan toch de kasten al van binnen heb gedaan en laminaat heb liggen, wat ik als laatste pas ga dweilen, boen ik gelijk de deuren en de kastdeuren daarna. Zijn die vast schoon en dat is ook zo gepiept. Behalve die in de keuken, want daar ga ik nog flink spatten.

Stappenplan Grote Schoonmaak | Opgeruimd staat Netjes!

AFSTOFFEN

Yep, van boven naar beneden alles stofwebben om de oren slaan. Afstoffen, eerst droog en dan met een natte doek en vervolgens weer met een droge doek. Beeldjes en dat soort dingen zitten natuurlijk voor de tijd weer in die dozen. Die kunnen later afgestoft en wel weer terug geplaatst worden. Stof ook de stopcontacten goed af.

TOILET EN DOUCHE

Zorg dat je altijd de juiste middelen hebt om mee schoon te maken. Dat scheelt je zoveel werk. Spray de tegels in met antikalk middelen en spoel ze goed af. Laat geen kiertje ongemoeid. Heb je oude vieze tegels in je badkamer en heb je geen zin om uren te schuren? Tip van mij, gebruik een verfkrabber die je ook voor ramen kan gebruiken. Werkt perfect! Vaak voor een euro te koop bij de Action of Wibra.

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je doekjes die je voor de wc gebruikt, of gelijk weggooit of zeer heet gaat wassen, toch? Wil je geen doeken verspillen hieraan, gebruik dan keuken- of toiletpapier. Absorbeert gelijk de viezigheid.

KEUKEN

Je had de kasten natuurlijk al gedaan van binnen, maar de koelkast moet nog en de oven. Misschien moet je waterkoker met schoonmaakazijn ontkalkt worden. Dit is het moment. Als je alles in de keuken hebt gedaan, dan zijn de kastdeurtjes en tegels daar ook aan de beurt.

PLANTEN STOFVRIJ MAKEN

Je kan ervoor kiezen om dit te doen voordat je de douche schoonmaakt en ze daar even heen brengen. Sproeier erover en klaar. Maar het kan ook met een simpele plantenspray. Even de stof eraf en je plantjes zijn weer helemaal happy en mooi groen.

RAMEN WASSEN

Zien die van jou er net zo uit als die van mij, dan is het hoognodig!! Straks schijnt de zon en jij kan niet meer naar buiten zien door de viezigheid. Tijd voor een grondige beurt, zowel van binnen als van buiten. Afhankelijk van hoeveel ramen je hebt, kan dit wel eens een flinke klus worden. Zorg daarom voor het juiste spul of een raamstomer.

STOFZUIGEN

Hoort er ook bij en weer van boven naar beneden. Hoeft niet, doe het ook regelmatig andersom. Maar het gebeurt dan ook wel eens dan stof van boven vrolijk door de gang naar beneden dwarrelt. Nu ook alles stofzuigen. De bank, vloerkleden extra goed en de plinten! Voor mij ook het moment dat ik de gordijnen en sierkussens ga wassen.

DWEILEN EN PLINTEN SCHOONMAKEN

Eerst een vochtig doekje over de plinten en dan goed dweilen. Iedereen heeft zijn eigen manier van dweilen of hulpmiddelen daarvoor. Zelf dweil ik eerst en haal ik met de trekker het vuil eraf. Dan dweil ik het geheel nog eens met een minder vochtige doek om strepen tegen te gaan. Dweil ook onder de bank én de vloerkleden. Geen Franse slag dit keer!

TUIN OF BALKON

Als het goed is heb je nu alles gedaan. Gordijnen hangen weer netjes op de plaats. Kussens ruiken heerlijk op de bank. Nu nog je tuin of balkon en ja, die moet er ook aan geloven. Hop hop, denk aan die mooie bloemen straks die daar staan te pronken 🙂 Laatste loodjes wegen het zwaarst.

JUISTE MINDSET

Heel belangrijk, zie het niet als een straf! Je doet het voor een goed eindresultaat. Voor een fris en hygiënisch huis, maar ook voor meer ruimte in je hoofd. Meer ruimte in je hoofd betekent ook meer vrijheid in je denken. Als een huis schoon is, dan komt er ruimte voor andere leuke of leerzame dingen die nog op de planning staan.

Misschien ben je dan wel ineens gemotiveerd om je huis een make-over te geven of dat boek te schrijven, waar je anders niet op gefocust kon blijven. Of een leuke creatieve hobby? Wie weet….

Wil je trouwens alleen maar biologische schoonmaakproducten gebruiken, klik dan hier voor een overzicht van Bio Right.

HOU HET GEZELLIG!

Een opgeruimd huis is natuurlijk heerlijk, maar je leeft NIET voor het opruimen! Het huis zal weer vies worden, gegarandeerd. Zweetvoetjes die afdrukken achterlaten, een hondenhaar hier en daar, elke dag stof wat je niet kan voorkomen, koekkruimels ondanks het grote bord, waterdruppel op de vloer waar weer iemand vrolijk doorheen stapt… je weet wel…

Ga niet als een commandant achter iedereen aanlopen, alleen maar omdat je het huis hebt gereinigd. Serieus, het hele idee van een opgeruimde geest gaat dan aan je voorbij. Dit is gewoon normaal en was zeker weten ook gebeurd als je niet had opgeruimd. Alleen was het dan nog viezer geweest…

ACCEPTEER HULP WANNEER NODIG

Ben je nou toevallig zo chaotisch dat je huis meer op ontploffen staat en niet weet waar je moet beginnen, begin dan gewoon met een kleine kast of de douche. Dan kan je waarschijnlijk wél beter per vertrek werken en wees lief voor jezelf. Stap voor stap. Wie weet is wat zelfreflectie nodig?

Lukt dat nog niet? Schakel dan professionele hulp in. Er zijn online genoeg aanbieders te vinden, maar vaak weten mensen via sociale wijkteams ook hoe je het beste geholpen kan worden. Niks om voor te schamen, we hebben allemaal wel eens hulp nodig om weer op de juiste rails te komen. It happens!

Nu ben ik heel benieuwd hoe jij je grote schoonmaak houdt. Doe jij daar eigenlijk wel aan mee? Of heb je nog aanvullende tips? Laat het mij weten…

Photocredit Pixabay

Advertentie

8 gedachtes over “Stappenplan Grote Schoonmaak | Opgeruimd staat Netjes!

  1. Hé we hebben hetzelfde gedacht. Ook ik postte er onlangs iets over. Ik vind het heerlijk als alles weer properder en meer opgeruimd is. Die eerste zonnestralen geven me echt zoveel energie. 🙂

    Like

  2. Vooral ook niet te ambitieus zijn en alles in 1 keer willen doen…dat is mijn grootste poetsvalkuil. Ik bedenk regelmatig welke ruimte ik onder handen wil nemen en wanneer…dus ja, zo’n stappenplan is een heel goed idee!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s