Gezond Afvallen met het Koolhydraatarm Atkins Dieet Plan

Gezond Afvallen met het Koolhydraatarm Atkins Dieet Plan

Atkins voor weinig koolhydraten en een smakelijke producten


Goedemorgen, alweer een dag voorbij en eindelijk schijnt het zonnetje! Gisteren mocht een deel van Nederland er ook al van genieten, maar hier in het noorden heb ik niks gezien. Zo zal het ook zijn, bedacht ik mij, voor zieke mensen. Een deel zal genezen en een deel helaas niet.Vandaag is het Europese 112 dag en Werelddag voor de zieken. Goed dat daar ook aandacht aan wordt besteed.

Want gezond zijn is niet vanzelfsprekend. Eerder raar misschien. In een wereld met zoveel overgewicht en obesitas, is het best wel gek dat er niet nog meer zieken zijn. Overgewicht is een GROOT probleem. Afvallen helaas ook. Kan er ruimschoots over meepraten.

Lifestyle change

Dan komt er al snel een lifestyle change om de hoek kijken en heel vaak ook een dieet. Een dieet kan handig zijn als dat extra zetje, om de boel even wakker te schudden. Wel even voor de duidelijkheid, ik ben absoluut geen voorstander van het eeuwig diëten. Maar voor sommige mensen werkt dit nou eenmaal (tijdelijk) beter. Vorig jaar had ik al eens geschreven over het Genesis dieet, het Paleo dieet en het 17 dagen dieet,en nu gaan we het dan hebben over het Atkins-dieet (Atkins Nutritional Approach).

Wetenschappelijk aangetoond

Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet, bedacht door de Amerikaanse cardioloog Rober Coleman Atkins. Hiervoor heeft hij de gegevens van een wetenschappelijk gebruikt over de werking van diverse koolhydraatarme afvalprogramma’s.

Dit kwam niet zomaar uit de lucht vallen, wat Dr. Atkins gebruikte dit dieet ook zelf toen hij studeerde. Ook hij had last van overgewicht. Nu is gaat dit dieet al een tijdje mee, want al in 1972 kwam zijn boek Dieet Revolutie op de markt en in 2002 verscheen de herziene versie Dr. Atkins Nieuwe Dieet Revolutie. In deze laatste uitgave zijn een aantal van zijn ideeën aangepast, maar in grote lijnen nog steeds herkenbaar als vanouds.

Doel van het Atkins Dieet

Het behouden van een gezond gewicht. Gezonder en wellicht langer leven. Controle hebben over jouw eigen vetverbrandingsproces. Het klinkt zo mooi en volgens Dr. Atkins is dit haalbaar.

Ergens begrijp ik het idee erachter wel. Het klopt dat in de westerse wereld het gebruik van lege geraffineerde koolhydraten explosief is gestegen. Denk hierbij aan suiker, fructose en ook meel. Grote boosdoener in de enorme toename van welvaartziektes.

Een gebalanceerd Atkins-dieet daarentegen bestaat uit veel groenten met een kleine hoeveelheid aan koolhydraten, gecombineerd met vis en vlees voor de eiwitten. Door het hoge gehalte aan eiwitten worden jouw spieren gespaard en breken deze niet af om jouw lichaam in energie te voorzien. Dat is goed, want het hart is ook een spier. Afbraak wil je dus echt niet!

 

Het Atkins-dieet bestaat uit 4 fases

  • Inductie fase. Doel hiervan is jouw lichaam in een ketogene toestand te brengen en vetten te laten verbranden. In deze fase heb je meestal veel gewichtsverlies, mede door het verlies van water.
  • Duur is ongeveer twee weken.Fase twee draait om verder gewichtsverlies, met het doel dat je je eigen Kritische Koolhydraten Grens of Kritische Koolhydraten Niveau kan bepalen. Dit gaat erom dat je weet hoeveel koolhydraten je per dat kan nuttigen, terwijl het afvallen gewoon doorgaat. 
  • Fase drie is de voorbereiding op de handhavingsfase. Oftewel leren wat de ideale hoeveelheid koolhydraten zijn voor jou waarbij je mooi op gewicht blijft. 
  • Fase vier levenslange handhavingsfase. Klinkt enger dan het is. Het gaat er gewoon om dat je gezonde gewoontes hebt aangeleerd en niet weer terugvalt in oude patronen. 
Kritiek op het Atkins-dieet

Er zou ook kritiek zijn op het Atkins-dieet. Zo zou je in het begin voornamelijk alleen maar water verliezen in plaats van vet. Volgens mij is dat altijd zo met een dieet en zelfs wanneer je gewoon suiker laat staan. Daar is ook niks mis mee, want met teveel aan suikers kan je ook water vasthouden. Uiteindelijk net zo schadelijk als vet en de weegschaal telt dat ook mee.

Het zou ook ongezond zijn omdat het niet voldoet aan de schijf van vijf. Levenslang ongezonde suikers eten en alsmaar zwaarder worden voldoet dan misschien wel aan de schijf van vijf, maar maakt veel slachtoffers. Nogmaals, een dieet is niet voor altijd! Hooguit een boost en dan een goed patroon aanleren waarbij alle voedingsstoffen ruimschoots aanwezig zijn.

Atkins producten voor de makkelijke smakelijke hap

Atkins heeft ook net als vele andere diëten, producten op de markt gebracht, om het voor jou nog net even wat makkelijker en misschien wel smakelijker te maken. Misschien ken je ze wel, onder andere de bekende maaltijdrepen, knapperige muesli of Crispbread Knäckebröd. Zelf vind ik maaltijdshakes altijd heerlijk, soms te lekker!

Ben jij toevallig bekend met het Atkins dieet? Positief of negatief?

 

Bron: Wikipedia  Photocredit Pixabay

 

Advertentie

2 gedachtes over “Gezond Afvallen met het Koolhydraatarm Atkins Dieet Plan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s