6 Oude Recepten om Croquetten te Bakken zoals Opa deed!

Croquetten uit opa's tijd Recepten

CROQUETTEN VOLGENS OUD RECEPT


Recepten van vroeger. Het heeft iets. Zo ook de recepten uit het oude kookboek van mijn opa. Een man die altijd met een grote liefde voor koken door het leven is gegaan. Zijn oude schoolboek is mijn kleine maar kostbare erfstuk en zo nu en dan zal ik iets daaruit met jullie kookfanaten delen. Zo had ik al eerder de salades , ragout en soeprecepten gedeeld en aan jullie fijne bezoekjes te zien, zijn deze goed in de smaak gevallen.

Nu is het tijd voor de croquetten. De luxe voorlopers van de bekende Nederlandse kroket. Een hapje die elke gast, vooral met de feestdagen, even in het zonnetje zet.

Recepten voor ervaren foodies

Een klein beetje ervaring in de keuken is wel gewenst, of een enorme behoefte aan experimenteren. De recepten uit die tijd zitten iets anders in elkaar en gaan ervan uit dat je al weet waar je mee bezig bent. Maar allicht kan men altijd een poging wagen! Laten we beginnen.

KALFSVLEESCROQUETTEN 8 STUKS


200 gram magere kalfslappen, 3 gram zout, 10 gram boter, uit, wortel, peterselie, tijm, stukje laurierblad, foelie, peperkorrels, 2,5 dl water.

Voor de saus: 30 gram boter, 30 gram bloem, 2 dl bouillon van het vlees, 4 gram gelatine, peper, citroensap, (eidooier, iets room)

Voor het paneren en bakken: met wat water losgeklopt ei of eiwit, paneermeel, frituurvet, peterselie.

Het vlees wassen, zouten en even smoren in wat boter. Kruiden en heet water toevoegen en het vlees gaar koken in ongeveer een half uur. De gelatine weken.

De saus maken van boter, bloem en gezeefde bouillon (kijk hier hoe je bechamelsaus klaarmaakt), de gelatine (uitknijpen) en erin oplossen, de saus afmaken met peper, citroensap (en eidooier die met wat saus is aangemengd en room).

Het vlees in nette stukjes snijden en door de saus mengen. De massa gelijk uitstrijken op een bord (waardoor ze gemakkelijk in gelijke porties verdeeld kan worden) en koud en stijf laten worden.

Van de massa met twee lepels croquetten vormen, die glad zijn en geen groeven meer hebben. Paneermeel op vetvrij papier uitstrooien. De croquetten hier doorheen rollen en bijvormen. Ze in losgeklopt eiwit of ei met wat water wentelen.

Laten afdruipen en daarna weer in paneermeel wentelen. De croquetten vlug bakken in dampend heet frituurvet en warm op een voorverwarmde schotel leggen met een papieren kraagje. Garneren met gebakken peterselie. Hiervoor de gewassen peterselie afdrogen en in niet meer dampend frituurvet bakken tot de blaadjes bros zijn.

VISCROQUETTEN 8 STUKS


Ruim 2 dl water, 3 gram zout, ui, wortel, peterselie, tijm, foelie, peperkorrels, 200 gram vis, 4 gram gelatine, 30 gram boter, 30 gram bloem, beetje citroensap, beetje wijn en room, peper, zout, fijngesneden peterselie, wat losgeklopt eiwit met water of ei, paneermeel, frituurvet, peterselie. (3x peterselie voor verschillende doeleinden)

Ongeveer een halfuur de kruiden in het water met zout laten aftrekken en dan de vis erin gaar koken, zo’n 5 tot 6 minuten. De gelatine weken.

De vis uit het water nemen, goed laten uitlekken, van de graat nemen en dichtdekken. Van boter, bloem en 2 dl gezeefde bouillon saus maken. (zie hierboven link naar bechamelsaus). De gelatine (uitknijpen), in de saus oplossen. Deze afmaken met citroensap, (wijn), room, (zout en peper), en met fijngesneden peterselie. De vis door de saus mengen.

Zie verder hier boven bij de kalfsvleescroquetten.

koken & tafelen algemeen

GARNALENCROQUETTEN 8 STUKS


150 tot 200 gram garnalen, 5 gram gelatine, 35 gram boter, peper, citroensap, losgeklopt eiwit met wat water of een ei, 35 gram bloem, 2,5 dl melk met iets room, paneermeel, frituurvet, peterselie.

De garnalen vlug wassen en goed laten uitlekken. De gelatine weken. Van boter, bloem, melk en room een dikke saus maken (kijk hierboven voor de link van bechamelsaus). 

De gelatine (uitknijpen), erin oplossen en de saus afmaken met peper en citroensap. De garnalen erdoor mengen en voor de smaak even doorwarmen in de saus.

Zie verder hier boven bij de kalfsvleescroquetten.

GROENTECROQUETTEN 8 STUKS


200 gram stukjes groente (bv. selderijknol, prei, kool), 2,5 dl water of melk, 2 gram zout of 1 bouillonblokje, sjalotjes, 30 gram boter, 30 gram bloem, 2 dl groentenat, aroma, eiwit met wat water losgeklopt of ei, paneermeel, frituurvet, peterselie.

De groente niet te gaar koken met water of melk en zout en laten uitlekken. De sjalotjes snipperen en bakken in de boter, de bloem toevoegen en goed doorwarmen. Hiervan met groentenat en aroma een dikke saus maken (zie hierboven link voor bechamelsaus).

Zie verder hier boven bij de kalfsvleescroquetten.

MACARONICROQUETTEN 8 STUKS


60 gram macaroni (200 gram gaar), ruim 4 dl water, 2 bouillonblokjes of 5 gram zout, 2 dl macaroniwater, 30 gram boter, 30 gram bloem, peterselie, aroma of tomatenpuree of 50 gram geraspte kaas en/of  50 gram klein gesneden ham, eiwit losgekopt met wat water of ei, paneermeel, frituurvet.

De macaroni gaar koken in ruim kokend water en zout (of bouillonblokjes). Uit laten lekker en klein snijden. Van macaroniwater, boter en bloem een dikke saus maken (zie link voor bechamelsaus hierboven). 

De saus afmaken met peterselie en aroma of met tomatenpureee of met kaas en/of ham. (Bij gebruik van de puree de saus iets dikker maken) De macaroni door de saus mengen en op een bord uitgestreken koud laten worden. Met behulp van twee lepels croquetten vormen.

Deze op vetvrij papier door paneermeel rollen, bijvormen en rollen in losgeklopt eiwit of ei met water, af laten druipen en ze daarna in paneermeel wentelen.

De croquetten in frituurvet bakken en serveren met een tomatensaus, kerriesaus, paprikasaus, champignonsaus of kaassaus.

KAASCROQUETTEN 8 STUKS


2 dl melk, 30 gram boter, 30 gram bloem, zout, 150 – 200 gram geraspte oude kaas, (aroma), (peper), ei met wat water losgeklopt of eiwit, paneermeel of bloem, frituurvet. 

Van melk, boter, bloem en zout een saus maken* en de kaas erdoor roeren. (De saus afmaken met aroma en peper)

De massa op een bord uitstrijken, koud laten worden en er croquetten van vormen. Deze op vetvrij papier door paneermeel rollen, bijvormen en door een losgeklopt ei of eiwit met wat water rollen, af laten druipen en ze dan in de paneermeel wentelen. In dampend heet frituurvet bruin bakken.

*KAASSAUS

40 gram boter, 40 gram bloem, zout, halve liter melk, 50 gram of meer kaas of dikke tomatenpuree.

De boter smelten, bloem en zout erdoor mengen en samen goed doorverwarmen. De liefst hete melk in gedeelten toevoegen, de saus telkens laten doorkoken en glad roeren. Afmaken met geraspte kaas of tomatenpuree. De kaassaus goed doorverwarmen maar niet meer laten koken. (Kaassaus wat pittiger maken met fijne peper en/of groene kaas)

Foto Pixabay

5 gedachtes over “6 Oude Recepten om Croquetten te Bakken zoals Opa deed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s