Instagram Foto’s | 7 Tips voor een Dromerig Effect!

boomheader

FOTOBEWERKING KAN ALLE KANTEN OP EN DAT IS NOU JUIST DE PUZZEL


Om dromerige foto’s te creëren voor Instagram, of wat voor sfeer je ook wil neerzetten, zal je eerst moeten experimenteren. Mensen hebben vaker aan mij gevraagd hoe ik foto’s zo maak als op mijn Instagram account. Of op de uitvergrotingen die ik wel eens heb gemaakt. Antwoord is heel simpel: Filters!

1. Geen standaard foto filters gebruiken

Ik bedoel nu niet de standaard filters van Insta zelf. Zijn ook leuk om mee te werken, maar schieten naar mijn inziens ernstig tekort. Daarbij houd ik niet van een standaard filter eroverheen en tadaaa. Op de één of andere manier werkt dat niet voor mijn fotomateriaal.

Wat werkt dan wel goed? 

Zelf gebruik ik voorlopig nog een Samsung galaxy4. Volgens mij vrij oud en al te scherp is die ook al niet meer. Volgend jaar komt er wat beters in huis, maar voorlopig nog even hier mee. Dus, ook jij hebt geen excuus als je geen dure camera in huis hebt.

Geen dure bewerkingsprogramma’s of apps nodig!

Ook gebruik ik geen dure bewerkingsprogramma’s – nog niet – maar een simpele app die echt naar mijn mening de beste is. Kom steeds weer terug bij deze en dat is ToolWiz Photos. Deze gratis app maakt de foto’s zelfs goed genoeg om ze weer op je computer te zetten, bedoelende het aantal pixels. Mocht je de foto’s dan nog groter willen hebben, kan je dit gratis doen in Befunky of welk bewerkingsprogramma je ook maar hebt.

2. Even downloaden en hoppa

Als je de app ToolWiz Photos hebt gedownload op je tellie, dan kan je gelijk aan de slag. Dat kan in het begin overweldigend zijn. Niet vanwege de moeilijkheidsgraad, maar de hoeveel aan keuzes die je voorgeschoteld krijgt. Echt van artistiek, tot gewoon bewerken, tot filters en zelfs verschillende soorten teksten en decoraties. Leuk dus!

Laat ik je vast wat foto’s zien van mij die ik vandaag gemaakt heb tijdens een lange en koude wandeling met mijn zoon. De meesten staan ook al op mijn Insta en dan kan je het verschil zien met het origineel die alleen maar scherper is gemaakt en de behandelde versie waar wat creativiteit in verwerkt is 😉

pluim5collage

3. Door de foto te croppen leg je de focus daar waar je hem wil hebben

Pakken we gelijk de boom van hierboven. Instagram houdt van vierkante foto’s en meestal slaag ik er wel in om een foto te croppen (bijsnijden). Hoewel er niks mis is met het origineel en ook iets zou zijn wat ik rustig zou delen hier op mijn blog, op Insta wil ik het graag wat sprookjesachtiger hebben. Het was vandaag flink mistig, dus dat was in mijn voordeel.

Elke bewerkte foto is weer anders

Hoewel geen foto hetzelfde is, is ook geen bewerking hetzelfde. Voornamelijk op gevoel. Maar de app heeft wel een paar favorieten waar ik graag mee werk, namelijk:

  • onder filters –> winter (strange) en Prisma (vaak de 4e op een rij)
  • onder Portrait –> soft glow
  • onder Photography –> smart soft focus
  • onder Enhance –> Defog, Clarify en Brush (zowel highlights en donker)

pluim1collage

4. Zoek uit welke filters het beste bij jouw stijl en foto passen

Met deze foto heb ik vooral Clarify en Brush gebruikt voor de highlights. Daarna met de filter van ‘winter’ bewerkt. Let wel: alles maar een heel klein beetje. Je kan met de schuif zelf bepalen hoeveel effect het moet hebben. Daarin zitten dus ook nog heel veel variaties.

Als je eenmaal de slag te pakken hebt, zal je merken dat het steeds sneller zal gaan en dat je van tevoren al een idee hebt wat je wil en hoe je dat moet bereiken.

Pluim2collage

Het hangt natuurlijk ook erg af van de kleuren die je graag laat overheersen op je Insta. Veel accounts met knallende foto’s en grote volgers aantallen, publiceren hun materiaal vrijwel altijd in dezelfde toonkleuren. Zelf ben ik daar niet zo’n ster in. Ik vind teveel leuk en ik wil geen fotomateriaal aan de kant zetten vanwege een kleur. Ieder zijn ding…

5. Zorg ervoor dat er kleuren terugkomen in het geheel

Hoewel een beetje samenhang geen kwaad kan. Je kan er wel voor zorgen dat kleuren bij elkaar passen of dat een bepaalde kleur om de paar foto’s weer terugkomt. Ook dan krijg je een fijne balans.

Met de laatste foto hierboven, heb ik ook een minimale hoeveelheid van het prisma filter eroverheen gedaan. Dan krijg je soms van die leuke kleurrijke effecten in de lucht. Met minimaal bedoel ik nog geen halve centimeter op het schuiflijntje. Nabewerkt met Brush onderin om sommige stukjes ietsje donkerder te maken.

Note: Brush doe je met je vingers!

pluim3collage

 

6. Bij twijfel tussendoor opslaan!

Hoewel links heel mooi is en dramatisch triest, vind ik rechts het gevoel hebben waar ik graag in ronddobber. Kwestie van smaak denk ik. Daarbij had ik deze zelfde foto rustig twintig andere make-overs kunnen geven.

Mocht je nou twijfelen, dan kan je tussendoor altijd opslaan om vervolgens weer een stap terug te gaan. Dan kan je weer wat anders verzinnen. Zo kan je later altijd de foto’s met elkaar vergelijken of zelfs alle varianten gebruiken.

pluim4collage

 
Onscherpe foto’s maak je weer mooi door filterbewerking

Dezelfde wandeling? Ja, nog steeds!

Zoals je ziet is de linkerfoto niet zo scherp. De wind blies nogal en mijn toestel is gevoelig geworden voor beweging. Dat kan heel vervelend zijn als je nou net een foto had gemaakt die wel heel leuk is. Dan ben je blij dat er filters bestaan.

Wederom, niks mis met links. Goed te gebruiken voor mijn blog, maar op Insta vind ik het wat te flets. Vooral als andere foto’s er meer uitspringen qua kleur, dan mag deze niet onder doen.

7. Verlaag het contrast en verhoog de verzadiging

Gooi er flink wat lagen filters overheen voor de drama en haal dan wat contrast weg. Dat laatste kan je ook doen op Insta zelf. Dan blijft het toch wat natuurlijker ogen, maar met hetzelfde dramatische effect. Ik haal trouwens vaak wat van de contrast af om een dromerige sfeer neer te zetten. Kleuren kan je wel weer ophalen met de verzadigingsoptie in Insta of in de app zelf.

Hopelijk heb je wat aan deze tips om mooie Instagram foto’s te maken en bij behoefte aan nog meer tips, mag je dit artikel gauw lezen. 🙂

pluim2pluimen2

 

var bol_sitebar={“id”:”bol_1571750626188″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000090233303″,”familyId”:””,”site_id”:”48042″,”target”:true,”rating”:true,”price”:false,”deliveryDescription”:false,”button”:false,”link_name”:”Canon%20EOS%204000D%20+%2018-55mm%20DC%20-%20Zwart”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js var bol_sitebar={“id”:”bol_1571750680388″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000106236052″,”familyId”:””,”site_id”:”48042″,”target”:true,”rating”:true,”price”:false,”deliveryDescription”:false,”button”:false,”link_name”:”Samsung%20Galaxy%20S10%20-%20128GB%20-%20Prism%20Black”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js
Advertentie

9 gedachtes over “Instagram Foto’s | 7 Tips voor een Dromerig Effect!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s