Onzeker? Lees Hier De Tips Om Te Blijven Geloven In Datgene Waar Jij Voor Staat

wild-horses-2239420_1920

VEEL MENSEN TWIJFELEN AAN ZICHZELF DOOR KRITIEK VAN ANDEREN


Mocht je hiermee overhoop liggen, troost jezelf met deze wetenschap, je bent niet de enige. Deze strijd voeren we dagelijks met z’n allen! Iedereen! Daarom gaat het soms er ook best hard aan toe.

We delen zo graag onze mening en overtuigingen

De strijd is net zo vaak bewust als onbewust, als goed en slecht bedoeld. Als we ergens in geloven of ergens van overtuigd zijn, dan delen we dit graag met anderen. Vaak ook met de opdracht te delen. En op zich is hier ook niks mis mee. Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Mensen zijn ook nog eens een soort kuddedieren, dus eigenlijk is het logisch.

Niet naar jezelf luisteren kan ziek maken

Maar dat kan ook wel eens lastig zijn. Het gevoel hebben dat je niet gewaardeerd wordt, of uitgelachen vanwege datgene waarvoor je staat en waarin je gelooft. Dat kan op de lange termijn aan je gaan vreten tot je geestelijk en lichamelijk klachten gaat vertonen. En alles is behalve een HEALTHY HAPPY LIFESTYLE. En dat is jammer, want dat hoeft niet zo te zijn.

Als je gaat wachten op de dag dat iedereen jou ineens wel begrijpt, gelooft en waardeert, jou niet aanvalt met hun eigen overtuigingen, dan kan je wachten tot je een ons weegt. Want het is gewoon onmogelijk om iedereen op dezelfde lijn te krijgen.

Er is altijd iemand in je omgeving met commentaar 

Als christen weet ik hier alles van. Zelfs de Bijbel geeft aan, wanneer men niet luistert, het stof van de voeten te vegen en door te lopen. Zegt genoeg.

Wat je ook aanhangt, er zal altijd iemand zijn die iets erover te mekkeren heeft. Altijd! Het is belangrijk dat je leert om te gaan met onterechte/terechte/ongepaste/ongevraagde/ kritiek en leert te verwoorden waar jij zelf voor staat.

Tips om met jouw onzekerheid aan de slag te gaan


 • LEEF EN LAAT LEVEN – heb respect voor elkaar, ook als je het niet met elkaar eens bent
 • HOOR EEN ANDER AAN – bepaal later of je er iets mee kan of niet
 • GA NIET IN DISCUSSIE – want zelden leiden die ergens naartoe, behalve naar woede en onmacht
  • BEDANK DE PERSOON IN KWESTIE VOOR DE FEEDBACK –  ook als deze ongevraagd is
  • BLIJF ALTIJD KALM – laat je niet uit de tent lokken tot domme harde reacties
  • LAAT DE ANDER MERKEN DAT JE HEM HOE DAN OOK WAARDEERT – want iedereen vecht voor zijn plekje
  • GEEF AAN DAT JE DE PERSOON HEBT GEHOORD –  en beëindig dan het gesprek, zeg bijvoorbeeld dat je het in overweging zal nemen
 • VERMIJD ONVERWACHTE CONFRONTATIES – door simpel te zeggen dat je er nog op terug zal komen of dat je er gewoon geen behoefte aan hebt (afhankelijk van de situatie)
 • GA MET JEZELF IN GESPREK – stel jezelf vragen waarom het je zo raakt, was het terecht of ben je gewoon onzeker? Schrijf de antwoorden op in een leuk boekje
 • ASSERTIVITEIT IS GEEN VEREISTE – maar een andere houding naar jezelf toe wel, weet waarom je ergens achter staat of voor gaat
 • GA JEZELF NIET LOPEN VERDEDIGEN – tenzij het God is, maar anders is het niet noodzakelijk om je eigen geloof en overtuiging te lopen verdedigen omdat de ander hier toevallig niet achterstaat
 • BEHANDEL DE ANDER ZOALS JEZELF BEHANDELT WIL WORDEN – ga dus niet drammen bij een ander en verwachten dat die persoon niks terug zal zeggen
 • PAK JE EIGEN ONZEKERHEID AAN – en leg het niet bij de ander neer
 • KIES JE VRIENDEN BEWUST UIT – vrienden horen je te waarderen en omhoog te halen en niet naar beneden te trekken
 • OEFENING BAART KUNST – verwacht niet gelijk de beste resultaten, het heeft tijd nodig dat de omgeving aan jouw nieuwe houding is gewend

dankjespreukx

VERMIJD TWISTGESPREKKEN EN MANIPULATIE

Verhitte discussies en twistgesprekken zijn vaak niks anders dan een machtsstrijd. Heel vervelend en leid tot drie keer niks, behalve wrok en ruzies. Zelfs wanneer achteraf blijkt dat je ongelijk zou hebben, dan nog zal zo’n gesprek niks opleveren. Laat staan beledigen, schreeuwen, vernederen en de rest. Verlaag je niet tot dat niveau en als de ander dat wel doet, voel je vrij om uit het gesprek te stappen.

Aan de telefoon kan je gewoon zeggen (ook tegen boze klanten), dat  je er niet van gediend bent en dat het de laatste waarschuwing is, anders wordt de verbinding verbroken. Normaal communiceren lijkt tegenwoordig een hele opgave voor veel mensen.

In een face-to-face gesprek kan je hetzelfde aangeven en gewoon weglopen. Het doet er niet toe of de persoon gelijk zou hebben of niet. De behandeling is respectloos. Met schreeuwen bereikt iemand ook al niks, want het enige wat je hoort is het geschreeuw en geen enkele inhoud.

Word je hier onzeker van? Bedenk goed dat zo’n schreeuwerig figuur eerst wat aan zijn communicatieve vaardigheden moet doen, voordat hij of zij meent een ander terecht te mogen wijzen. Loop weg!

Sterk in je schoenen staan 

Sommige mensen zijn gewoon ontzettend moeilijk om mee om te gaan. Toch kan iemand jou alleen maar een naar gevoel geven over jezelf, je aan het twijfelen brengen als je niet sterk in je eigen schoenen staat. Als je in feite zelf nog niet zeker bent van je eigen kunnen en overtuigingen. Jammer genoeg ruiken mensen dit al op afstand.

MAAR HET HOEFT ZO NIET TE GAAN!

Als voorbeeld. Ik heb mensen in mijn vriendenkring die niet gelovig zijn en ook mensen die anders geloven en de twijfelaars. Het is mij nog nooit gelukt om iemand het geloof in te praten. Daar gaat het zogenaamde zieltjes winnen. Maar dat werkt ook niet, alleen mensen die uit zichzelf geroepen voelen, zullen oren ernaar hebben.

Maar andersom geldt hetzelfde. Er is nog nooit een vriend of vriendin geweest die mij van mijn geloof heeft kunnen afbrengen, mij heeft kunnen overtuigen van geen God of andere god. Mijn geloof is dus een overtuiging diep in mijn hart, met of zonder Bijbel. Nou ja, al voordat ik de Bijbel had gelezen geloofde ik al in de God van het christendom.

Delen is niet onderuithalen!

Moeten we elkaar dan de hele tijd maar onderuit halen als we tegen iets aanlopen? Nee. Natuurlijk zal ik aangeven als ik iets niet doe vanwege mijn geloof en natuurlijk zal de ander iets aangeven wanneer die vind dat iets gewoon moet kunnen. Maar dan glimlachen we en that’s it! Dat is volwassenheid. Loslaten.

Ik ben niet geboren op deze Aarde om te oordelen over jou en jij niet om te oordelen over mij. Iedereen heeft wel een mening over iets en we delen het maar al te graag. Bedoel, ik blog. Dus ik deel. Jij leest en doet ermee wat je kan.

ZORG VOOR GOEDE VRIENDEN EN KENNISSEN IN JE LEVEN

Zorg voor een goede kring aan vrienden om je heen. De mensen die er voor je zijn, wat er ook gebeurt en waar je ook voor staat. Zorg ook voor vrienden of kennissen in die kring, die wel hetzelfde geloven of denken als jij. Tenslotte wil je ook wel eens je ei kwijt aan iemand die je volkomen begrijpt en het helpt je ook sterker in je schoenen te staan bij tegenslag.

Leer van de tegenslagen

Zie ‘energie’ vretende mensen in je leven als een opstap naar een HAPPY Lifestyle.

Klinkt gek?

Joh… oefenmateriaal!!!

Als jij eindelijk je zelf leert kennen en wat meer zelfvertrouwen kweekt, omdat je weet waarom je zo bent en waarom je gelooft of niet gelooft, weet dat je jezelf niet hoeft te verdedigen tegenover mensen, dan kan je ook leren met dit soort mensen om te gaan en zelfs als voorbeeld voor hun dienen.

Komt toch weer op jouw bordje!

Best wel gemeen dat ik het nu toch weer op jouw bordje gooi. Maar het is de waarheid. Je kan de wereld om je heen niet veranderen, alleen jezelf.

De waarheid is dat de meeste mensen in de wereld jou niet eens kennen en totaal geen boodschap aan jou hebben. Echt niet. Ook niet aan mij.

De waarheid is ook dat een ieder die tegen jou aan loopt te zeuren en drammen, zelf behoorlijk onzeker is. Wat lijken we toch veel op elkaar… ongeacht afkomst, kleur, geloof, opleiding en dromen.

Er is ook verkeerd kuddegedrag

Ja oké, er loopt ook een hele kudde daarbuiten die echt zo dom zijn als het achtereind van een koe. Boos zijn op alles en iedereen, gewoon omdat. Gewoon omdat hun eigen leven blèh is. Een kudde die elke dag tegen elkaars achterwerk aankijkt, elke dag in elkaars stront stapt en uit frustratie tegen iedereen aan loopt te schoppen.

Bullies! 

Tja…onthoud het volgende dan maar…


Je hebt het RECHT om afstand te nemen 

Je hebt het RECHT om onderzoek te doen

Je hebt het RECHT op een eigen mening

Je hebt het RECHT om te geloven

Je hebt het RECHT om niet te geloven

Je hebt het RECHT om je verhaal te doen

Je hebt het RECHT op je eigen dromen

Je hebt het RECHT om ja te zeggen

Je hebt het RECHT om nee te zeggen

Je hebt het RECHT om jezelf te zijn

en dat RECHT heeft een ander ook!


Wees je bewust van dat recht. Daar hoef je niks voor te doen, dat heb je gekregen bij je geboorte.

Tot het eind met elkaar in vrijheid leven.

In ieder geval qua keuzes maken in je leven.

Foto’s Pixabay

8 gedachtes over “Onzeker? Lees Hier De Tips Om Te Blijven Geloven In Datgene Waar Jij Voor Staat

 1. Een hoop rechten.. daar houd ik van 🙂

  “Het is belangrijk dat je leert om te gaan met onterechte/terechte/ongepaste/ongevraagde/ kritiek en leert te verwoorden waar jij zelf voor staat.”
  Schreef je.
  Ik denk dat het het belangrijkste is om te weten waar je zelf voor staat. Pas als je dat heel goed weet en begrijpt kun je het ook verwoorden.
  Maar vrouw o vrouw… dat weten.. dat is nou net wat zo lastig is. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is niet voor iedereen lastig hoor 😉 maar dan nog moet je het zelfvertrouwen hebben om je niet in een hoekje te laten drijven. Dat kan ook vervelende zijn, niet iedereen is sterk en assertief. Maar weten waar je voor staat, ja, dat helpt absoluut.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s