Wat Weet Jij Allemaal Van Vitamine C?

orange-slices-2281844_1280

EEN ERNSTIG TEKORT AAN VITAMINE C IS NAMELIJK DODELIJK


Van die simpele dingen in het leven, waar je gewoon niet bij stilstaat. Onze tijd is zo verandert ten opzichte van tweehonderd jaar geleden. Ons voedsel is verandert, vitaminepillen zijn gewoon te koop in de supermarkt en zelfs een kind weet dat vitamine C gezond is. Maar kent meestal niet de geschiedenis en wat er gebeurt wanneer men daadwerkelijk een tekort eraan zou hebben.

Scheurbuik

Het is niet voor niets, dat kinderen in arme landen sterven aan voedseltekort. Dat gaat verder dan honger hebben en geen vet meer over houden. Tekort aan vitamines zorgt ook voor andere kwalen en ziekten. Zoals men vroeger ondervond, voornamelijk de zeelieden, dat een langdurig tekort scheurbuik veroorzaakte.

Scheurbuik is geen pretje. Het veroorzaakt inwendige bloedingen, bloedingen aan het tandvlees, verslapte of juiste verstijfde en pijnlijke ledematen, en petechiën (bloeduitstortingen aan het de onderbenen). Maar ook striae, gewichtsvermindering, slapeloosheid en ernstige vermoeidheidsklachten.

Aardappeltje erbij?

De monniken hadden het maar moeten weten, dat de aardappel die zij meenamen naar de botanische tuinen in de zestiende eeuw, het geheime ingrediënt had tegen scheurbuik.

Maar omdat men twijfelachtig ertegenover stond in het begin, kregen vooral de varkens en de allerarmste mensen de aardappel voorgeschoteld. Dat is dan zoete aardappelwraak!

Pas in 1727 hier in Friesland, werd het als volwaardig voedsel erkend en in de achttiende eeuw door heel Europa verbouwd. Toen pas werd de aardappel door het hoge gehalte aan vitamine C ook gebruikt om scheurbuik te voorkomen op de lange zeereizen. Toch niet zo erg, dat wij in Nederland zo gek zijn op stampot in de winter.

Vitamine C heet ook wel ascorbinezuur

Ons lichaam heeft het dus hard nodig, maar kan het door een defect in een bepaald gen, zelf niet aanmaken. Net als een aantal diersoorten op deze wereld zoals mensapen, vleerhonden, cavia’s, beenvissen en bepaalde zangvogels. Dit in tegenstelling tot planten en de meeste gewervelde dieren.

orange-1117645_1280

Vitamine C is betrokken bij veel processen in ons lichaam, namelijk bij:

 • Bindweefselvorming
 • Weefselreparatie
 • Gezonde bloedvaten
 • Productie van hemoglobine en rode bloedlichaampjes
 • Aanmaak van adrenaline
 • Antioxidant
 • Nodig voor stevige cellen
 • Nodig bij het genezen van wonden
 • Om ijzer goed op te nemen
 • Nodig bij aanmaak van collageen
 • Ondersteuning bij spiermetabolisme
 • Nodig bij de synthese van hormonen 
 • Nodig als co-enzym bij meer dan 800 biochemische reacties in het lichaam
 • Ondersteuning bij het immuunsysteem 
 • Verbranden van vetzuur (dus nodig bij het afvallen)

Je hebt niet gauw een overdosis aan vitamine C

De vitamine komt in behoorlijk veel producten voor en dat is maar goed ook. Want vitamine C kan niet tegen zuurstof en wordt geoxideerd in het bijzijn van koper en ijzer. Ook daglicht doet geen goed, evenmin het snijden, koken en invriezen van groenten en fruit.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt rond de 70 mg per dag. Sporters kunnen wel wat meer gebruiken en hebben ongeveer 500 mg per dag nodig. Dit geldt ook als je rookt! De giftige stoffen in shag zijn een aanslag op je gezondheid, waarbij extra vitamine C nodig is, om ertegen te vechten en de schade te herstellen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je er snel teveel van binnen krijgt. Eerder andersom. Daarbij is vitamine C oplosbaar in water , wat betekent dat een overdosis gewoon via de urine je lichaam weer verlaat. In zeer zeldzame gevallen kan het bij te hoge doseringen nierstenen veroorzaken, maar in het algemeen zijn doseringen tot tien gram per dag nog niet schadelijk.

Vitamine C zit in de volgende producten:

 • Fruit en dan vooral citrus, rozenbottels, kiwi, aardbeien en bessen
 • Aardappelen, de zoete variant het meest
 • Koolsoorten
 • Broccoli
 • Witlof
 • Paprika
Vitaminesupplement in plaats van vers

Meestal wordt dit gewoon afgeraden, maar bij vitamine C wordt zowel vers als een supplement evengoed door het lichaam opgenomen. Als aanvulling, zeker als je sport, is dit aan te raden.

Maar ook als je ziek bent of rookt, kan je beter wat extra’s nemen ter ondersteuning. Toch heeft verse groenten en fruit altijd de voorkeur. Het bevat namelijk veel meer voedingstoffen, die niet zo makkelijk te vervangen zijn door een pilletje en evengoed noodzakelijk zijn.

In alle gevallen geldt niet zelf maar in het wilde weg te gaan experimenteren. Aanvulling is prima, maar extreem hoge doseringen kunnen wel klachten opleveren. Ook het abrupt stoppen met hoge doseringen, kan symptomen veroorzaken die lijken op een vitamine C tekort. Doe dit altijd onder medische toezicht en op dokters advies.

Eerder verschenen:

Vitamine D, Vitamine B1, Vitamine A en Feiten over Vitamines 

Foto Maja7777 en Hans

Advertentie

5 gedachtes over “Wat Weet Jij Allemaal Van Vitamine C?

  1. Anders ik wel hoor, elke dag is er wel weer wat nieuws. Maar voor zover ik weet is het met deze vitamine aardig hetzelfde gebleven. Behalve over het feit dat het goed is voor de weerstand, daar zijn wel weer tegengeluiden over te horen. Ach…

   Geliked door 1 persoon

   1. Is vaak zo natuurlijk: vandaag is iets super gezond, goed voor de weerstand en morgen is datzelfde dan weer kankerverwekkend en zo. Vandaar dat ik geloof om naar je lichaam te luisteren en altijd te matigen, ook bij zogenaamde superfoods…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s