Geocaching Avontuurlijk Schatzoeken voor Undercover Piraten

geocache-398016_1280

Geocaching, Avonturen beleven in Friesland


Mijn oud-collega Patrick, die zich op de achtergrond met de Facebookpagina van Geocaching Friesland bezighoudt , gooide het balletje op. Dus ja, ik houd immers van wandelen en de natuur: één plus één is nog altijd twee. Leuk! Daar kan ik vast wat over schrijven.

‘Maar eh… wat is het eigenlijks?’

Geocaching!’

‘Geowatteh?’

‘Schatkist zoeken’

‘Aha..’

O ja, bedacht ik mij toen ineens, daar had mijn vriendin het laatst nog eens over toen we ’s nachts in het bos liepen (ja echt!). Dat is leuk.

Geocaching is geen standaard speurtocht

Maar dan kom je er al gauw achter dat het iets ingewikkelder is om een volwassen piraat te worden, dan je aanvankelijk in gedachten had.

‘We komen binnenkort ook in het maandblad van de  Friesland Post Magazine.’

‘Super, wacht ik dat af. Net even wat meer informatie voor mij om te verwerken.’ 

Geocaching

En jawel, inmiddels ben ik ook iets wijzer en een stuk enthousiaster.

Wat is Geocaching nou precies?

Geocaching is dus een spel en wel in de natuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gps-ontvanger of een telefoon die deze functie ook heeft. Daarmee ga je op zoek naar een cache, wat verstopplaats betekent. Op zoek naar de schat.

Wereldwijd zijn er twee miljoen Geocaches verstopt. Dus er is altijd wel ééntje in de omgeving waar jij graag wil gaan zoeken. Keuze genoeg.

Hoe werkt Geocaching?

Als eerste moet je een app downloaden, genaamd c:geo en een account aanmaken. Dan kies je een Geocache naar keuze, dus de locatie waar je aan de slag wil gaan. Dat gedaan, dan kan je gaan navigeren. En ik ben al zo goed in kaartlezen hèhè.

De app heeft dus veel van een map weg. Je kan kiezen voor de makkelijke weg of voor wat moeilijkere uitdagingen. Sommigen bevatten zelfs een puzzel en de antwoorden van de puzzel bevatten tezamen een code. Die heb je vervolgens weer nodig om je cache te vinden.

Heb je uiteindelijk je schat gevonden en ben je helemaal afgepeigerd en door het dolle heen, dan teken je het logboek en log je de vondst ook online even in.  Daarna mag je na het rondsnuffelen en wellicht besnuffelen, erachter komen dat het toch niet echt goud is en de schat weer precies op dezelfde plek verstoppen en zoeken naar een nieuwe cache.

Waar kan je Geocaching spelen?

Hoewel ik natuurlijk nog helemaal in de Friese sferen hang en ronddobber, is het spel in heel Nederland en zelfs wereldwijd te spelen. Je kan het dus ook spelen tijdens je vakantie. Ah, dat brengt me weer op leuke ideetjes.

Daarbij kom je op plaatsen die je niet altijd verwacht. De vrijwilligers van Geocaching zijn gespecialiseerd in unieke en sublieme verstopplaatsen te vinden voor de gewilde schatten.

Zo liet Patrick mij weten, dat ook hij en zijn maat Bas (oprichter van Geocaching Friesland) voor een aangename verrassing kwamen te staan.

‘…Je komt letterlijk op allerlei plekken waar je normaal nooit komt. Dat vind ik nou zo leuk. Zelf kies ik altijd met een maat van mij die heel erg actief is en al meer dan duizend caches heeft gevonden. Zelf speel ik het één keer per week. Een aantal weken geleden hadden we een leuke ervaring. Toen zijn we ook op pad geweest en kwamen we bij een boer terecht waar niet alleen de schat gevonden werd, maar waar je ook melk kon tappen. Dat zijn van die leuke extra’s waarbij je sowieso weer een keer terugkomt.’ 

 Maar wat zit er nou in die schat verstopt?

Dat kan van alles zijn. Echt van alles. Vaak zijn het goodies zoals sleutelhangers of een pen, die verstopt kunnen zitten in micro caches, traditionele en multie caches, Travel bug hotels en nog veel meer.

Vind je het item, ondanks dat het niet van goud is, toch toevallig te leuk en wil je het graag houden, dan kan dat. Maar dan moet je het wel ruilen voor iets anders.

Deze vakantie gaan wij op zoek naar de schat…eh cache!

Als natuurliefhebber en avontuurzoeker, voel ik mij toch wel geprikkeld. En geloof mij, ik was vroeger echt een piraat. Altijd buiten, stiekem op vreemde paarden rijden zonder hoofdstel, vlotten en hutten bouwen, ach je weet wel.

Kan mij voorstellen dat dit voor mijn kids helemaal super moet zijn. Echt een schat zoeken, daar kan geen Mario en Playstation tegenop! (Nee echt niet!)

Geocaching ook leuk voor de kleintjes

En ook voor de kleinere kids zal het een leuke ervaring zijn, want kabouters onderweg zijn echt geen uitzondering. Hun fantasie is sowieso al grenzeloos, dus kan je je dat plezier voorstellen? De spanning?

Houd wel rekening met de tijd. Kan me voorstellen dat je ook zomaar kan verdwalen en dat je vooral met kinderen dan genoeg drinken en eten bij je wil hebben.

Zo ben ik zelf al eens met mijn kids verdwaalt en vreemd genoeg kwamen wij toen ook in een koeienstal uit. Niet om te melken trouwens, maar om de gezellige waakhond gedag te zeggen.

Maar altijd nog beter dan in de nacht rond te spoken. Dat scheelt weer met Geocaching, want dit kan gewoon overdag. Zal mijn vriendin even inlichten 😉 Want die wandeling was van het soort spanning waar ik zelfs nu nog de bibbers van krijg.

Wat denk je ervan, ben jij al op zoek naar die geschikte piratenoutfit? Of heb je hier toevallig al ervaring mee? Hoor het graag!

En Patrick… bedankt voor de tip! 🙂

Info: Geocaching.nl GeocachingWijzer.nl Geocaching FrieslandGeocaching  en de App c:geo

Foto Settergren

7 gedachtes over “Geocaching Avontuurlijk Schatzoeken voor Undercover Piraten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s