Een eitje! | Ingewikkeld Gezond

eggs-1111587_1280

EEN EITJE IS ERG VEELZIJDIG


Gekookt, gebakken, opgeklopt, roerbakken en gepocheerd. Het kan allemaal met een eitje. Tenzij je een vervelende allergie hebt voor eiwit,  kan het haast niet anders dat je het meeste wel eens hebt gegeten en geprobeerd. En terecht, want ei is lekker en eiwitten zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Vraag de topsporters maar.

Want een ei bevat naast de eiwitten ook veel andere voedingsstoffen zoals vitaminen  en mineralen. Wist je dat de schaal een bron van calcium is?

Daarom is een ei ook opgenomen in de bekende schijf van vijf.  Zo’n twee a drie eitjes per week is ideaal en wanneer je sport mag er gerust nog een paar bij opgeteld worden.

Ja, maar hoe zit het dan met de cholesterol?

Vroeger ging men er vanuit dat teveel eidooiers eten het cholesterol gigantisch zou verhogen. Recentere studies hebben aangetoond dat het alleen schadelijk zou zijn voor mensen die al een te hoog cholesterol hebben.

Het zal inderdaad je cholesterolgehalte iets verhogen, maar met een goede gezondheid hoef je je daar geen zorgen over te maken. Natuurlijk is zijn er wel grenzen, maar het lijkt mij niet dat je tien per dag eet toch? Zo ja, laat je bloed checken alsjeblieft.

In feite zijn alle vogeleieren voor ons eetbaar. Toch kennen we hier vooral de eieren van de kip, gans, eend en de kwartel. Eend? Echt niet. Ja toch wel, dit wordt vooral gebruikt bij het maken van beschuit.

We eten meer eieren dan we weten

De ei van de kip is waarschijnlijk het product wat je het meest zal eten van bovengenoemde. De inhoud van een ei wordt struif genoemd en deze inhoud wordt in ontiegelijk veel producten verwerkt.

Je eet er dus veel meer van dan je denkt: circa 184 kippeneieren per persoon per jaar (bron). Kippenvlees eten we trouwens ook graag, namelijk zo’n twintig kilo per persoon per jaar.

Lees de etiketten op de verpakkingen

Als je eieren gaat kopen kan je kiezen tussen biologische, scharrel, vrije-uitloop en koloniehuisvesting eieren. In het algemeen geldt de regel, hoe goedkoper, hoe beroerder het leven van de kip is of was. En daarmee zeggende ook hoe slechter voor jouw gezondheid. Want er wordt volgens diverse berichten en onderzoeken nogal gesjoemeld met die kipjes.

BIG BROTHER IS WATCHING THE EGG

Niet iedereen kan biologisch betalen

Hoewel biologisch meestal de juiste keuze zal zijn, is dit niet voor iedereen weggelegd. Mensen met een kleinere beurs willen toch ook wel eens een eitje eten. Als dat het geval is, ga dan als het lukt voor het scharreleitje.

Een onafhankelijk bureau houdt toezicht op de bedrijven waar opgroeiende scharrelkuikens worden gehouden. Het is een apart ras, dat er zo’n twee weken langer over doet om het gewenste gewicht te bereiken dan de goedkoopste kip. Iets beter dan de beruchte plofkip.

Scharrel betekent niet een heel veld om te rennen

Er gelden ook speciale regels voor de scharrelkuikens. Zo mogen er maximaal twaalf kuikens per vierkante meter naast elkaar rondstruinen en hun voer moet minstens voor zeventig procent uit granen bestaan.

Persoonlijk vind ik dit nog steeds te erg voor woorden. Je kan je afvragen hoe slecht een standaard omgeving voor de kip moet zijn. Twaalf kippen per vierkante meter is nog steeds stil staan op dezelfde plaats. Vraag mij af of die dieren elkaar van ellende ook aanvallen?

Er bestaan ook nog scharrelkuikens die buiten mogen komen en dat zie je aan de verpakking waarop vermeldt staat vrije uitloop. Buiten betekent één vierkante meter per kuiken. Een hele verbetering, maar het duurt weken voordat ze voor het eerst buiten mogen gaan en hoe vaak?? Geen idee.

Wel of geen hormonen toevoegen?

Hormonen toevoegen aan het voer is bij de wet verboden. Het zou geen verschil maken bij de groei als het om vleeskuikens gaat. Deze gaan namelijk al naar de slacht voordat ze geslachtsrijp zijn en dan zal toegediende hormonen dus niks uithalen bij het sneller laten groeien.

Maar omdat iets verboden is wil nog niet zeggen dat het niet gebeurt en hoe zit het met kippen die alleen maar eieren moeten produceren? Maar niet elk bedrijf zal hetzelfde zijn en er zullen vast nog wel genoeg betrouwbare mensen in deze wereld rondlopen. Blijf in ieder geval alert!

EKO, GRASKEURMERK EN BETER LEVEN

Let in ieder geval op de volgende keurmerken: EKO, Graskeurmerk en Beter leven.  In Nederland zijn bijna alleen maar eieren te koop van eigen bodem en dat is wel weer een geruststelling. Weet je gelijk bij wie je aan de deur moet kloppen.

De eieren worden gelegd door leghennen en zijn ook speciaal gefokt voor de eierindustrie. Ze zijn dus niet van hetzelfde ras als de gewone vleeskip. Zowel de hennen als de hanen moeten beschikken over een goede weerstand en over de juiste eigenschappen om te voldoen aan de eisen.

Bevruchte eitjes gaan allemaal naar een broedmachine

Alle kuikens worden in de eerste weken van hun leven op dezelfde manier groot gebracht. Of het nou om scharrel of biologisch gaat. Bevruchte eitjes gaan naar een broederij en komen uit in de broedmachines.

Jonge haantjes worden vergast!

Leghennen van één dag oud gaan naar een opfokbedrijf totdat ze zeventien weken oud zijn. In die weken groeien ze uit van een kuiken die veertig gram weegt naar een stevige leghen van maar liefst 1500 gram. Jonge haantjes worden vergast met kooldioxide, omdat hun vlees niks oplevert aan geld.

Na deze weken gaan de leghennen pas naar verschillende bedrijven om op een verschillende manier gehouden te worden. Hier zullen ze eerst gaan wennen aan het systeem van het bedrijf en na een paar weken zullen ze de eerste eieren leggen, ongeveer zes per week.

Na maximaal twee jaar gaat ze alsnog naar de slacht

Dat is circa 300 eieren in een jaar en daarna gaat het bergafwaarts en als de hen ongeveer anderhalf jaar tot twee jaar oud is, zal de dame alsnog naar de slacht gaan. Haar vlees komt dan in jouw soep of wordt geëxporteerd. Meer info kan je lezen bij het voedingscentrum.

Een kip in de industrie heeft hoe dan ook geen makkelijk leven, maar er is wel verschil in de levensstijlen. Uiteindelijk eindigt hun leven allemaal op dezelfde manier.

Is het zielig? Is het zielig dat een leeuw een hert eet? Is het zielig als een vogel een vis eet? Dat mag je zelf bepalen.

De voedingsstoffen heeft ons lichaam wel nodig, dat is een feit en de mensheid eet al duizenden jaren een eitje. Misschien ligt het huidige probleem meer bij de hoeveelheid mensen dat er momenteel rondloopt en hoe de mensheid leeft.. onze honger naar steeds meer…

Hoe denk jij hierover? Leven zonder eieren of toch kiezen voor dit smakelijke hapje?

koken & tafelen algemeen

Foto MelanieFHardy

8 gedachtes over “Een eitje! | Ingewikkeld Gezond

  1. Leuk om ook eens te lezen, wij zijn biologisch zelfvoorzienend in zowel de eieren als het vlees. We broeden zelf uit met behulp van de broedmachine en de kuikens worden vervolgens biologisch scharrelend groot gebracht tot ze klaar zijn voor consumptie…zelfs met natuurlijke antibiotica (zelfgemaakte appelazijn) voor de goede darmflora en tegen coccidiose. Ander vlees en eieren dan van eigen bodem eten we dan ook niet, maar bewust kiezen voor een gezonder alternatief zouden meer mensen over na kunnen denken 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat lijkt me heerlijk als je die vrijheid hebt. Stuk gezonder ook! Zelf zit ik met een balkon, wel redelijk groot, maar kan er echt geen kippen houden 🙂 misschien toch maar eens een boer zoeken die kan leveren.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s