Positief blijven met Tegenslagen is Mogelijk!

rainbow-1622730_1920

VERWACHT POSITIVITEIT


Hetzelfde idee als je iemand maar vaak genoeg zegt dat hij een nietsnut is, dat hij uiteindelijk dat gaat geloven en er ook naar gaat handelen. Hij maakt zijn eigen verwachtingen waar. Maar je kan toch niet altijd positief zijn?

Ach nee, natuurlijk niet. Althans, niet vanzelf. Het kan namelijk wel. Dat wil niet zeggen dat je nooit gekwetst en bang of verdrietig bent. Dat is heel wat anders.

Kijk nou naar mij. Ik kan flink klagen, dat is mijn uitlaatklep, maar dan wel met humor. Want in mijn hart ben ik een rasechte optimist. Dat moet ook wel, anders had ik allang bij het grof vuil gestaan.

Diepe dalen kunnen ook een zegen zijn op de lange termijn

Jaren geleden ben ik met mijn gezin door zo’n diep dal gegaan, dat ik het regelmatig niet meer zag zitten. Hoe erg het was, begin ik nu pas te beseffen. Ik wilde dat toen niet zien, omdat ik ergens wel wist, als ik het wel had gezien, dat ik er niet doorheen was gekomen.

Voor degene die mij dachten te kennen, don’t worry, het gaat nu goed! Heel goed zelfs 🙂

Blij met de inzet van vrijwilligers 

Hoe erg het was zal ik je besparen, maar ik kan je vertellen dat ik jaren geleden een jaar lang vaste klant was van de voedselbank. Blij dat deze organisatie bestaat, voornamelijk door vrijwilligers met een goed hart en zeer zeker niet dankzij Rutte en zijn ontkenning van de waarheid.

Ook vernedering went wel hoor

De vernedering om daar in een zwijgzame rij te mogen staan, is de eerste keer een verschrikkelijke ervaring. Dat doe je niet voor de lol. Maar alles went, ook dat. En vreemd genoeg ben ik zo dankbaar voor deze ervaring, het heeft mijn leven zoveel rijker gemaakt.

Ja, het klopt dat er mensen komen die er niet horen te komen, de uitbuiters, maar in verhouding stelt dat weinig voor. De meesten gezinnen zijn wel gered met die paar boodschappen, om steeds weer de daaropvolgende twee weken door te komen. Aan hun die dit nu lezen en in een zo’n situatie zitten: mijn respect heb je!

Bizar als je erover nadenkt, hoeveel eten we met zijn allen dagelijks weggooien en daar mensen met kleintjes staan, in de hoop maar een fractie van die hoeveelheid te mogen meenemen.

Altijd weer staan de beste stuurlui aan wal

Mijn geloof èn mijn motto’s zoals het kan altijd erger en wees dankbaar voor wat je wel hebt, hebben mij hier toentertijd er goed doorheen getrokken. Dàt en het verstand op nul zetten. Natuurlijk heb ik ook pijnlijke momenten gekend.

Vreemd genoeg waren dat altijd de momenten dat mensen het maar niet begrepen of een mening hadden die nergens op sloeg en alleen maar hun gebrek aan kennis en empathie weergaf.

De beste stuurlui staan immers altijd aan wal en soms wilde je ze het water letterlijk in schoppen. Maar dan bad je weer en hoopte je dat ze het zelf nooit hoefde mee te maken. Want soms overkomen je dingen, die je echt nooit had zien aankomen. Zoiets kan iedereen gebeuren in zijn leven.

Ook bij mensen met eigen bedrijven of goede banen, met koopwoningen en die altijd succesvol waren volgens maatschappelijke normen. Als de schulden hoger worden dan het inkomen kan dragen, welk inkomen dan ook, dan hang je!

Mensen met een negatieve BKR kunnen niet eens bestellen bij postorderbedrijven

De tijd van ‘schuld’ ontstaat altijd door postorderbedrijven is zo passé, echt, allang. Al sinds het ontstaan van deze rottige crisis. We zitten nu in een tijd van ‘schuld’ ontstaat geregeld en meestal door overheid en rechtsstaat. In plaats van te helpen, trappen ze mensen die niet kunnen betalen nog verder de afgrond in door de kosten te verdubbelen.

Nog steeds heerst er die taboe!

En ik was zeer zeker niet de enige. Ik ken ze nog en ik zie ze nog. Een blik zegt genoeg en we respecteren elkaar. Echt geen mensen waar je van denkt, ach ja, dat had ik wel verwacht. Nee, eerder het tegenovergestelde. Maar we zwijgen, want er is weinig begrip in deze rijke maatschappij. Er heerst een groot taboe.

En sommigen blijven erin hangen, terwijl anderen eruit klauteren en ondanks de tegenslagen altijd opgewekt zijn geweest. Door de tranen heen. Waarom? Door hoop en positieve verwachtingen. En of je nou wel of niet gelooft in God, positiviteit is iets wat iedereen in zich kan hebben. Het is een mindset. Alleen is de bron van mijn positiviteit van boven.

windmill-2066444_1280

Wonderen gebeuren nog steeds


Zo ook een paar dagen geleden. Verbazingwekkend en naar mijn mening een Godswonder. Mijn moeder van 70 jaar bestuurt een invalidenwagentje, zo’n scooterdingetje.

Meestal geeft dat ding niks anders dan gebrekkige ellende en het bedrijf die de problemen moet oplossen, laat invalide mensen letterlijk in de kou staan. Aangenomen door de gemeente om kosten te besparen. Zo doen ze dat tegenwoordig. Maar nu was het wagentje eens een succes.

Uitzonderingen zijn vaak de tegenvallers tussen de regels door

Het komt niet vaak voor, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Twee stoplichten sprongen op groen op exact hetzelfde moment.

Het is flink schrikken als je ineens door een tankwagen wordt geschept en een close-up hebt gehad van een monsterlijk groot wiel. Ambulances, politiewagens en de hele mikmak aan sirenes en gillende mensen maakten deel uit van het griezelige scenario. Mijn moeder lag deels onder de tankwagen en de scooter was aan puin.

Een beschermengel

Ze is gelovig en we weten zeker dat ze een beschermengel heeft. Ze had ondanks een sleeptocht van een aantal meter over de weg, een shock en pijn aan arm en schouder. Ze werd later, na een grondig onderzoek in de ambulance, door de politie netjes thuis gebracht.

In een flits kan het afgelopen zijn

Eerst dringt de ernst niet echt tot je door en wanneer het wel gebeurt, ben je al gauw geneigd om met depressieve emoties te gaan smijten. Dan hadden we nu een begrafenis gehad. Moet er niet aan denken! Maar dat doe ik dus ook niet. Mijn gevoel probeerde het wel in die richting te duwen en na een paar uren heb ik flink teruggeduwd.

In plaats van negatief doen, probeer ik het steeds weer positief te bekijken. Ze heeft het overleefd en was amper gewond. Een wonder! Een zegen! Ze is beschermd en hoe.. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, iets wat ons geloof versterkt, een bemoediging.

Je gedachten maken het verschil


Wat heeft het één met de ander te maken? Helemaal niks en tegelijk alles. Het zit tussen de oren hoe je met tegenslag omgaat. Hoe je de wereld ziet. Hoe je waarneemt. Hoe en wat je gelooft. Het bepaalt wat jij voor waarheid aanneemt en het waarom. Het maakt het verschil van ‘de dag maar net doorkomen‘ of ‘met rechte rug erdoorheen te stappen‘.

Blijdschap in een concentratiekamp

Net het boek van Corrie ten Boom (Gevangene en toch..) gelezen over haar vreselijke en bizarre tijd in het concentratiekamp, tegelijk met haar eeuwige positief ingestelde zus Betsie. Door hun geloof konden ze positief blijven denken en dat gaf hun bijzondere kracht.

Haar zus kon daardoor, na verschrikkelijke onmenselijke beproevingen, met een glimlach op haar gezicht sterven en Corrie kon daarmee op haar beurt het allemaal weer goed verwerken, ermee overleven en in haar latere leven zelfs mee vergeven.

Met hun positiviteit hebben zij in dat kamp zoveel vrouwen bemoedigd en tot geloof gebracht, inclusief een bewaakster, die daarmee tot het einde toe steun hebben gehad en zelfs een hel op Aarde hebben overleefd.

Realistisch zijn betekent niet negatief zijn

Rijk worden, succesvolle carrière et cetera, dat zal simpelweg niet voor iedereen zijn weggelegd. Ieder heeft zijn eigen weg te bewandelen in het leven. Maar positiviteit is gratis en is voor iedereen op de markt gebracht. Bemoedig elkaar hierin.

Dat betekent voor de één opkijken naar ambities van anderen en zelf ook met volle moed erop af stappen en voor de ander naar beneden kijken en zien dat het altijd erger kan en beseffen dat ze niet hoeven op te geven en dankbaar kunnen zijn voor wat ze wel hebben. Zoals liefde, familie en vriendschappen.

Je hebt morgen morgen pas zonder garantie

Is het glas half leeg of half vol? Is rijkdom niet zoveel meer dan alleen maar geld? Is leven met de dag zo erg als morgen niet beloofd is?

Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

Mattheüs 6:34

Positiviteit werkt aanstekelijk, negativiteit helaas ook!

Als je wacht op een leven waarin alles perfect zal gaan lopen, als dat jouw voorwaarde is voordat je positief ingesteld kan zijn, dan kan ik je verzekeren dat je altijd negatief zal blijven. Perfecte levens bestaan niet.

Mensen maken nou eenmaal verschrikkelijke dingen mee. De één wat meer dan de ander, maar uiteindelijk is het de beleving die bepaalt hoe erg het voor jou was.

Toen ik vroeger op een asielzoekerscentrum aan het werk was, ben ik in contact geweest met veel oorlogsslachtoffers. Natuurlijk waren ze gekwetst en bang, hadden ze dingen meegemaakt waar je met je volle verstand gewoon niet bij kan.

Maar de kracht die ze hadden om weer opnieuw te beginnen, de positiviteit om te kunnen overleven, was voelbaar en werkte aanstekelijk. Een enkeling kon het maar niet vatten en bleef negatief, diezelfde enkeling kreeg helaas ook een negatief toekomstbeeld.

Elke dag, elk uur en elke seconde is een nieuwe ronde

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Verbeter je leven, begin met je gedachten. Verbeter je gedachten en ik zou zeggen, net als Corrie ten Boom, lees de Bijbel!

 

Foto’s Skeeze

2 gedachtes over “Positief blijven met Tegenslagen is Mogelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s