Vitamine D | Wel of Geen Supplement Nemen?

sun-622740_1280

WACHTEN DUURT ALTIJD ZO LANG


Hele week in spanning gewacht en vandaag was het dan zover. Naar de huisarts. Wat zou er uit de bloedtest zijn gekomen? Vitamine B tekort? Trage schildklier? Hormonen die gestoord zijn? Ontstekingen? Alles ging door mijn hoofd. Doemdenken noemen ze dat ook wel.

Eenmaal aangekomen bleek het om een invalarts te gaan. De tweede al na het overlijden van mijn arts. Dat gaat goed. Lichtelijk geërgerd dat een vreemde mij nu het zogenaamde slechte nieuws moest gaan vertellen.

‘Neemt u plaats. Wat mankeert eraan?’

Na het verhaal over mijn oor begon ik ook maar over de bloedtest.

‘Bloedtest?’

‘Ja, de uitslag van het prikken in het ziekenhuis?’

‘Moet ik even kijken in het systeem.’

Zucht…

‘O ja, ik zie het al…Hb is in orde….’

‘Hb watte?’

‘Excuses…geen bloedarmoede..’

‘Aha…scheelt dat weer… en de hormonen?

‘Daar bent u niet op getest’

‘Ik had wel opdracht daartoe gegeven…’

‘De schildklier werkt uitstekend zo te zien. Als de hormonen niet goed zouden zijn, zouden we het daaraan ook kunnen zien.’

‘Goh, dat ze dit allemaal aan bloed kunnen zien. Klopt het altijd?’

De arts moest lachen.

‘Ik ga er wel vanuit, het zijn machines die het berekenen. Het enige waaraan een tekort is, maar eigenlijk te verwaarlozen, is vitamine D.’

‘Dus geen wonderpil?’

Hij knikte bevestigend en ik wist gelijk wat te doen. Mijn lichaam op zijn donder geven en wakker maken!

Maar thuis aangekomen, begon ik toch na te denken over vitamine D. Ik schrijf toch over vitaminen en ik kan best wel B tijdelijk  aan de kant zetten voor wat later (in deze serie).

HOE KOM JE AAN EEN VITAMINE D TEKORT ALS JE VAAK BUITEN KOMT?


Ik ben geen vegetariër of veganist, dus dat kan het niet zijn.  Eet regelmatig eieren en melkproducten.  Zelfs een vet visje gaat er geregeld in. Daarbij draag ik geen boerka en ben ik niet ouder dan vijftig. Dus even de info van mijn oude opleiding erbij pakken.

VITAMINE D WORDT DOOR HET LICHAAM AANGEMAAKT

Vitamine D dat ook wel cholecalciferol of ergocalciferol wordt genoemd, is een vitamine die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Een vitamine die onder invloed van zonlicht, dus de ultraviolette straling, in de huid wordt gevormd.

Die straling is er sowieso, zelfs met slecht weer. De zon is krachtig. In de zomer schijnen de stralen zo sterk te zijn, dat ze zelfs door kleding heenkomen. Toch schijnt er in dit land toch meer behoefte te zijn aan aanvulling door voeding.

NODIG VOOR (GROEIENDE) BOTTEN EN TANDEN

Want vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden. Dit komt omdat de vitamine calcium en fosfor uit de voeding haalt, dat op hun beurt dan weer wordt vastgelegd in tanden en botten tijdens het groeiproces. Daarom is deze vitamine van groot belang in de preventie tegen botontkalking.

VITAMINE D MAAKT HORMONEN AAN

Het valt ook in de groep van in vet oplosbare prohormonen. Met andere woorden, het maakt ook hormonen aan. Zou het ook invloed hebben op je stemming?

Mijn generatie kent waarschijnlijk de levertraanpillen nog. Mijn moeders generatie kent in het nog in de pure vorm op een lepeltje. Dat was vies. Maar dat was ook pure vitamine D.

Gezondheid algemeen

KWETSBARE GROEPEN VAKER EEN AANVULLING NODIG

Kinderen hebben een goede dosis nodig om goed te kunnen groeien en kunnen vaak wel wat aanvulling gebruiken, net als zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een donkere huis en oudere mensen die amper tot weinig buitenkomen.

Daarom is hier in Nederland al jarenlang aan veel producten deze vitamine toegevoegd. Denk hierbij aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. En in de natuurlijke producten gaat het vooral om de vetten van vlees, vis en volle melk.

BOTER, VOLLE MELK, VETTE VIS EN VLEES VOOR VITAMINE D

Zelf mag ik hiermee nu gaan uitkijken en ook met mijn kinderen. Wij eten vrijwel geen boter meer op brood. Kinderen hebben dit liever niet. Drama.

En bakken doen wij hoofdzakelijk in olijfolie, maar olijfolie bevat geen vitamine D. Melk is altijd halfvol, af en toe vis, maar zeker niet altijd vet en voor hun nog te weinig. Vlees eten we ook, maar meestal niet veel vet. Hier valt wat over te zeggen.

LANGDURIG TEKORT AAN VITAMINE D GEEFT ERNSTIGE KLACHTEN

Want zoals altijd kan een langdurig tekort ook weer gevolgen hebben. Wat dacht je van moeheid? Jaren mee rondgelopen. Spierpijn? Vorige week nog zonder reden maar een paar uurtjes gehad. Bloedend tandvlees? Na het stoppen met roken meer dan een jaar mee rond gelopen. Sinds kort hier vanaf, dank je wel Sensodyne!

Wil niet zeggen dat het met een tekort te maken heeft, maar nu ik het weet begin ik het mij wel af te vragen.

ZIEKTEN BIJ KINDEREN EN VOLWASSENEN

Een chronisch tekort ook leiden tot rachitis of Engelse ziekte bij kinderen. Als je volwassen bent kan het leiden tot botontkalking. Ook patiënten met fibromyalgie wordt vaak een tekort geconstateerd.

VERSLECHTERD IMMUUNSYSTEEM

Een tekort kan risico’s met zich meebrengen wat betreft het immuunsysteem, hart- en vaatziekten en (darm)kanker. Mensen met een slecht werkende nieren en lever, lopen een groter risico. Gelukkig bleek dit laatste bij mij goed te zijn.

STEMMINGSWISSELINGEN BIJ EEN TEKORT AAN VITAMINE D

Ook houdt het verband met depressies, stemmingen en schizofrenie. Waarom zegt een arts niks, als ik vertel over stemmingswisselingen en hij ziet dat ik een tekort heb aan vitamine D? Zeer interessant!

Het schijnt zelfs zo te zijn, uit een onderzoek van Milaan, dat vitamine D bijdraagt aan het afvallen wanneer men een tekort heeft hieraan tijdens het hebben van overgewicht.

VITAMINE D IS VOCHTAFDRIJVEND

Dat brengt mij ook weer bij het vocht vasthouden. Ik had immers de laatste week voeten zo dik dat mijn schoenen amper pasten. Wat denk je? Vitamine D helpt bij de vochthuishouding en helpt bij het vocht weer kwijt te raken. Tja… of zucht…of wat eigenlijk…blij misschien?

Een supplement nemen kan voor mij eventueel de oplossing zijn om het tekort weer snel aan te vullen. Een goede test. Misschien ook voor jou?

OVERSCHOT KAN SCHADELIJK ZIJN

Maar…. te veel hiervan kan wel degelijk schadelijk zijn. Laat je altijd goed informeren over de veilige grens van wat je standaard mag nemen, tenzij het op recept is.

Want teveel nemen kan zorgen voor een hoge bloeddruk, misselijkheid, kalkafzettingen in het lichaam, onregelmatige hartslag en veel dorst.

Ga niet zomaar wat doen. Toegeven, thuis dokteren, daar ben ik redelijk goed in geworden, maar meer uit noodzaak. Heeft ook goed uitgepakt in het verleden. Mede doordat ik goed luister naar mijn lichaam. Maar bij twijfel geldt altijd: eerst naar de dokter!

VEEL ZIEKTEN DEZELFDE VAGE KLACHTEN

Eerlijk is eerlijk, vrijwel bij alle tekorten aan vitaminen en allerlei vage ziekten, komen dezelfde vage klachten opduiken. Duidelijk signaal dat er iets niet lekker loopt in je lijf, maar niet altijd helder wat het nu precies is. Je wil niet een overdosis D naar binnen werken met de klachten die erbij horen, terwijl je een vitamine B tekort had.

Voor mij is het wel duidelijk dat ik actie moet ondernemen om erger te voorkomen. Niet dat ik in een gevarenzone zit, maar het is best mogelijk dat mijn lichaam wederom heftig reageert op zoiets kleins.

En het stond zwart op wit, of eigenlijk met rode letters, ik heb een minimaal tekort. Maar is dat altijd minimaal geweest, of is zoiets ook een momentopnamen en kan het ook erger zijn geweest?

LICHAAM KAN HEFTIG REAGEREN ONDANKS GOEDE TESTEN

Jaren geleden reageerde mijn lichaam ook al zo heftig op suiker, terwijl de suikerwaarden in mijn bloed perfect waren. Zoiets kan. Net zoals er mensen bestaan die hoofdpijn krijgen van een klein stukje chocolade of een kopje koffie.

De invaldokter was blij mij te verkondigen dat ik gezond was en tot nooit weer ziens. Ik ben blij weer een lichtpuntje te zien in een zoektocht naar balans en een gezond gewicht. Om weer terug te grijpen naar de sigaret is gelukkig weer uit mijn gedachten verdwenen. Als mijn lichaam gezond is, dan hoort het ook zo te werken en daar vertrouw ik op!

Heb jij toevallig ook ervaring met een vitamine D tekort? Tips?

Foto Raincarnation

In deze serie:

Feiten die Iedereen Zou Moeten weten over de Noodzaak van Vitamines

7x waarom Vitamine A Nodig is voor een Goede Weerstand | Voortaan Worteltjes Knabbelen

Vitamine B1 | Dit Zou Jij Moeten Weten!

Wat weet jij allemaal van vitamine C?

Advertentie

6 gedachtes over “Vitamine D | Wel of Geen Supplement Nemen?

 1. Interessante post! Toen ik zelf te kampen had met een – ernstig – vitamine D tekort had ik dezelfde reactie als jou: mijn voedingspatroon is toch afwisselend? Ik ben zelf ook geen vegetariër/veganist. Wel flexitariër. Waaraan ligt het dan? Blijkt dat steeds meer mensen er mee te kampen hebben. Een tekort aan zonlicht is vaak een oorzaak, ook al gaat men vaak naar buiten. Vette vis zoals zalm staat hier regelmatig op het menu. Ook eieren, vette melk (wij drinken doorgaans halfvolle) en lever schijnen veel vit.D te bevatten. Info die ik haalde uit dit interessante boek: Langer jong, langer gezond (Dr. Sarah Brewer). Je schrijft over vele onderwerpen/thema’s waar ik me goed in kan vinden 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn om te horen Hilde. De oorzaak hoeft niet altijd extern te zijn. Kan ook in je eigen lichaam zijn, zonder een ‘eng’ iets te hebben. Menselijk lichaam is een complex iets. Ik zou het met een ernstig tekort en supplementen, wel voor de zekerheid laten testen of deze wel worden opgenomen door je lichaam. Maar dat deed je vast al. Zelf had ik maar heel weinig tekort eraan, toch veel vage klachten die eventueel daar mee te maken kunnen hebben. Dus dan maar aanvullen 🙂

   Like

 2. Ik moest als kind al vitamine D tabletjes slikken omdat ik een donkere huid heb. Altijd als de R in de maand was, zoals mijn moeder dat zei. Later deed ik niet dit meer, waarom weet ik eigenlijk niet..
  Een paar jaar geleden vitamine D laten testen en ik had een behoorlijk tekort dus sindsdien slik ik weer dagelijks supplementen. Welke klachten precies gelinkt zijn aan het D tekort weet ik niet omdat ik ook tekort heb aan andere vitamines/mineralen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vaak zijn er veel overeenkomsten tussen de klachten aan een tekort. Het is in ieder geval belangrijk dat je weer genoeg binnen gaat krijgen. Ernstige tekorten, met welke vitamine dan ook, kan flinke blijvende schade aanrichten. Als er zoveel tekort is, zou ik het in ieder geval met de arts samen aanpakken. Niet zelf gaan dokteren als je niet de oorzaak weet. Het kan ook zijn dat een lichaam vitamines niet goed meer opneemt, terwijl je wel genoeg binnenkrijgt. Hoop voor je dat het snel opgelost zal zijn.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s