Het 17 Dagen Dieet | Jouw Dieet?

Het 17 dagen dieet

HET 17 DAGEN DIEET GESCHIKT VOOR EEN HEALTH FREAK?


Het was mijn tweede poging in zo’n vier jaar tijd met het 17 dagen dieet. Het dieetboek geschreven door de bekende dokter Mike Moreno, wat toen een enorme trend was en zeer zeker niet onterecht. Maar is dit dieet voor iedereen geschikt?

Als eerste moet ik gelijk bekennen dat ik eerder een health freak ben, dan een dieetmiep. Minder eten, calorieën tellen, wortels knabbelen en zoetigheid tussendoor en dan een boterham minder, ja, dat kan je bij mij allemaal tegenkomen. Maar voorgeschreven regels met een streng dieet, daar houd ik mij over het algemeen niet zo netjes aan. Toch lees ik de boeken graag ter inspiratie.

HET 17 DAGEN DIEET BOEKT WEL VEEL RESULTAAT


Maar niet iedereen is zoals ik en dat is maar goed ook. Dat blijkt ook wel uit de verhalen die je online tegenkomt, als je op zoek bent naar resultaten. De mensen die zich wel konden houden aan de regels, verloren ook hun gewicht als sneeuw voor de zon. Volgens dokter Mike Moreno kan iedereen het met gemak 17 dagen volhouden. Aha…

Vorige keer hield ik het (echt waar!) drie dagen vol en ik kan beamen, dat ik in die drie dagen al een paar kilo kwijt was. Vooral vocht, maar zoals dokter Moreno ook aangeeft, vocht is ook gewicht! Dat is waar en het is heerlijk als dat ook verdwijnt.

HET ETEN IS ECHT LEKKER

Maar waarom hield ik het maar drie dagen vol? Het lag niet aan het soort eten, want ik ben gek op groenten en salades. Dol op kip en vis. Eieren… mjammie! Yoghurt, kom maar op! Gekke was, dat ik zoveel groenten en salade ging eten, dat ik mij begon af te vragen of dat wel normaal en gezond was.

WEL AAN DE PRIJZIGE KANT

Mijn beurs was niet echt blij met mij. Veel gezond eten en daarnaast ook nog ‘normale’ voeding aanschaffen voor de rest van het gezin, is best wel prijzig. Voor de gemiddelde beurs in Nederland in ieder geval.

Kip en vis is bijvoorbeeld veel duurder dan bijvoorbeeld gehakt en worst (wat je dus niet mag eten). Eten op de markt halen is niet altijd een optie en als er geen aanbiedingen zijn, is het in de supermarkt gewoon duur. Laat staan als je biologisch wil eten. Tenzij je het kan en wil betalen, dan is er niks aan het handje.

GEWOON EEN KWESTIE VAN EETPATRONEN DOORBREKEN EN JE HIER AAN HOUDEN. LOGISCH.

DACHT DAT IK OPSTEEG MET AL DIE WATTEN IN MIJN HOOFD


Maar goed, ik had een doel voor ogen en had het allemaal aangeschaft. Na één dag geen suiker en vrijwel geen koolhydraten, begon ik mij al flink licht te voelen in mijn hoofd. Snel opstaan was niet handig.

HEFTIGE AFKICKVERSCHIJNSELEN

De tweede dag werd het nog erger, ook al was ik optimistisch vanwege het gewichtsverlies dat precies zo verliep als werd aangegeven. Het toilet was minder optimistisch. Maar op de derde dag had ik zoveel watten in mijn hoofd, dat ik dacht bekijk het maar!

GEVOELIG VOOR KOOLHYDRATEN IN PLAATS VAN CALORIEËN

Zwak? Misschien. Aan de andere kant… vasten zo nu en dan gaat mij goed af, een dag niet snoepen en minder eten gaat mij goed af, dus waarom zou drie dagen lekker en veel salades eten dan niet goed gaan? Blijkbaar ben ik erg gevoelig voor koolhydraten of eigenlijk het tekort hieraan.

BIJNA DE PRULLENBAK IN

Zoals verwacht, was het gewicht nog sneller weer eraan dan eraf. Maar in de dagen erna met wat minder eten dan gewend, maar nog wel met koolhydraten, ging het gewicht alsnog eraf. Dat was gelukkig een pluspuntje. Dokter Moreno geeft in zijn boek namelijk al aan: eens op dieet, altijd op dieet. Dat zinnetje zorgde er toen al bijna voor, nog voor dat ik gestart was, om het boek de prullenbak in te gooien.

Dat kan toch niet mogelijk zijn? Nu begrijp ik inmiddels, dat het gewoon een kwestie is van eetpatronen doorbreken en je hier aan houden. Logisch. Betekent wel dat je iets moet zoeken, wat gezond is en bij je past. Onderschat dat laatste niet!

TIP! ALS JE GEEN JOJO EFFECT WIL HEBBEN, DAN MOET JE HET DIEET VOLHOUDEN ZOALS AANGEGEVEN

Is het 17 dagen dieet gezond?


Er zijn kritieken te vinden dat het een crashdieet zou zijn. Denk dat het heel goed mogelijk is, wanneer je halverwege afhaakt. Als je de vier cycli van 17 dagen volgt en volhoudt, dan geloof ik ook graag dat je lichaam rustig aan weer stabiliseert.

Aan de vitamines en mineralen kan het niet liggen, gezien de hoeveelheid groenten, melkproducten, eiwitten en fruit, kan het haast niet anders dat je alleen afkickt van koolhydraten. In een later stadium komen de koolhydraten weer voorzichtig terug in het dieet.

Daarbij krijg ik ook altijd jeuk van de kritieken over gezond of niet. Wanneer we te dik worden is het ‘eet gezellig mee joh!’, vooral niet op de ongezonde toegevoegde troep letten, want dan kan je wel bezig blijven. Maar wanneer er een dieet wordt besproken, moet het gelijk super gezond zijn, anders kon je wel een ziek worden.

Waarom ik dit dieet wel een aanrader vind


Klinkt misschien tegenstrijdig, omdat ik het zelf niet wist vol te houden. Maar zoals ik al zei, misschien ben ik niet geschikt voor dit dieet. Als jij dat wel bent (mijn respect!), er honderd procent voor weet te gaan, een extra centje er voor over hebt, snel en gezond wil afvallen en van plan bent je hele levensstijl te veranderen, dan is het een goed dieet. Niet makkelijk, maar goed!

Voor mijzelf zijn er gelukkig ook andere manieren, want ik ben nu alweer 2,5 kilo kwijt in elf dagen. Door een stuk minder te eten en sommige tips uit dit dieet toe te passen. Eindelijk begint het te lopen na die extra kilo’s van het afgelopen jaar.

Daarom vind ik dit boek wel nuttig in mijn kast, want het geeft veel uitgebreide informatie over je lichaam en voedsel. Daarbij kan je het wel makkelijker voor jezelf maken, terwijl je toch bepaalde ideeën gewoon overneemt en alsnog weet af te vallen, zoals ik zelf nu doe.

VERSCHILLENDE RECEPTEN VOOR VERSCHILLENDE EETGEWOONTES

Ook handig zijn de aangepaste recepten, voor mensen van diverse afkomst en hun verschillende eetgewoontes. Daarmee is het 17 dagen dieet geschikt voor iedereen.

Misschien lukt het mij ooit nog eens in de toekomst. Heb jij toevallig ook ervaring opgedaan met dit dieet?

Op zoek naar een ander dieet? Kijk dan ook eens bij het Genesis dieet, Het Paleo dieet en het Atkins dieet.

Bewaren

Advertentie

6 gedachtes over “Het 17 Dagen Dieet | Jouw Dieet?

 1. Diëten kan ik gewoonweg niet. Minder snoepen is soms al moeilijk, vooral wanneer het wordt aangeboden. Dus nee, heb geen ervaring met diëten, enkel hopen dat mijn metabolisme hetzelfde blijft over 20 jaar, maar dat is ijdele hoop vrees ik 😂

  Geliked door 1 persoon

  1. Afhankelijk van wat factoren, maar er is altijd hoop 🙂 Hangt ook een beetje van de familie af denk ik. Goed voorbeeld is altijd je moeder zeggen ze. Maar als je niet hoeft te diëten, dan ook niet doen!

   Like

   1. Wie weet als ik binnen 20 jaar moet afvallen dat het me dan wel lukt, hopelijk!
    Ik hoef zeker niet af te vallen, maar in de zomer laat ik me soms nogal gaan met snoepen en ongezonde snacks… Daar wil ik graag iets aan veranderen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Als je niet hoeft af te vallen, zoals ik vroeger ook had, dan mis je ook een stok achter de deur. Je kan je dan beter richten op een gezonde levensstijl, dan op dieet. Zal je makkelijker afgaan uiteindelijk. En snoepen mag heus wel hoor, maar gewoon niet ‘te’.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s