Feiten die Iedereen Moet weten over de Noodzaak van Vitamines

ananas

TE WEINIG VITAMINES EN GERELATEERDE ZIEKTES ZIJN EEN AANVAL OP ONS LICHAAM


De westerse maatschappij vergt met regelmaat heel veel van ons lichaam. Waarschijnlijk meer dan wij verwachten. Een hoge werkdruk, stress in het algemeen, ziektes, leefwijze, medicijngebruik en zelfs sporten, kan ervoor zorgen dat het lichaam tekort wordt gedaan. Met name met vitamines en mineralen. En deze tekortkoming veroorzaakt op zijn beurt weer allemaal kwalen. Gevalletje vicieuze cirkel.  Misschien is een vitaminetablet toch niet zo’n gek idee?

VITAMINEPREPARATEN WORDEN MINDER GOED DOOR HET LICHAAM OPGENOMEN

Ook al is er aangetoond, dat vitaminepreparaten niet de aanwezige vitamines in vers voedsel kan vervangen en ook minder goed door het lichaam wordt opgenomen, is het wel een overweging waard om deze toch te gaan kopen als aanvulling op onze maaltijden.

DE BODEM RAAKT UITGEPUT

Tegenwoordig gaan we, ondanks vele artikelen en waarschuwingen, er gewoon blindelings vanuit dat verse groenten en fruit wel voldoende vitamines en mineralen zullen leveren. En dat zal ooit ook wel zo zijn geweest, maar er is ook onderzoek gedaan naar onze bodem, waar een groot deel van de groente en fruit op groeit en het blijkt dat deze bodem steeds minder mineralen bevat. Een mineraalarme bodem betekent ook minder voedingsstoffen, dus ook minder vitamines.

Laat ons lichaam dat nou net wel nodig hebben. Apart dat er altijd zoveel bezuinigd moet worden op de zorg en de ziektekostenrekeningen ons boven het hoofd groeien, terwijl een goede investering in gezond voedsel en een gezonde bodem, veel kwalen zou kunnen voorkomen en genezen. Maar ook meer kennis over de behoeften van ons eigen lichaam, zou al heel veel schade kunnen voorkomen.

EXTRA AANVULLING NODIG IN MOEILIJKE TIJDEN

Iemand die een flinke stressverhoging ervaart, zal al gauw meer mineralen zoals magnesium en bepaalde vitamines B nodig hebben. En iemand die ziek thuis zit kan wel wat extra eiwitten gebruiken. Maar ook extra energie uit – jawel – koolhydraten! Wel de gezonde varianten, zoals volkoren brood, aardappelen, pasta en verschillende fruitsoorten.

Wie medicijnen gebruikt, zoals laxeermiddel of juist antibiotica, kan ervan uitgaan dat het voedsel sneller dan anders, door het maag-darmstelsel zal gaan. Hierdoor worden er minder vitamines en mineralen opgenomen, waardoor men na langdurig gebruik met nog meer kwalen en zelfs gevaarlijke ziekten opgescheept kan worden.

ADH EN ADI ALGEMENE RICHTLIJNEN

Richtlijnen van wat men dagelijks nodig heeft, is vaak af te lezen op het etiket van een product. Hier staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, oftewel ADH, aangegeven. Probleem is echter wel, dat dit algemene richtlijnen zijn. Gericht op groepen en niet op het individu. Al helemaal niet op mensen die met een ziekte kampen. Een bloedonderzoek is echt geen overbodige luxe.

Soms staat er ook ADI aangegeven, wat betekent Acceptable Daily Intake. Dit vanwege de vitamines en stoffen, die wel schadelijk zijn bij een overdosis. Je kan dus ook weer niet zomaar in het wilde weg gaan slikken.

VITAMINES ZIJN IETS VAN DE LAATSTE TIJD, MAAK GEBRUIK VAN DEZE KENNIS

Vroeger had men hier toch ook geen besef van en dat kwam toch ook allemaal goed? Ja, dat zou je denken omdat wij hier rondlopen. Toch stierven veel mensen in die tijd onnodig en zonder enig besef, door ziektes gerelateerd aan bovengenoemde. Wat dacht je van scheurbuik? Tekort aan vitamine C!

Als men toen de kennis had gehad van nu…. Maar pas rond 1900 begon men deze kennis te krijgen. Eijkman , een Nederlands arts en patholoog, ontdekte dat kippen en duiven die witte glanzende rijst aten, met dezelfde verlammingsverschijnselen opgescheept werden als mensen met beriberi. Met zilvervliesrijst, dus de ongepelde versie, verdwenen de symptomen weer.

Rond diezelfde tijd ontdekte de Poolse biochemicus en dermatoloog Casimir Funk stoffen die noodzakelijk waren om een goede gezondheid te behouden en hij noemde deze vitamines. Afkomstig van het Latijnse woord ‘vita’ wat ‘leven’ betekend en ‘amine’ wat een stikstofhoudende stof is.

VERSCHILLENDE VITAMINES MET VERSCHILLENDE WERKINGEN

Er zijn ook vitamines die niet via voedsel ons lichaam versterken, maar wel noodzakelijk zijn om gezond te blijven. Deze vitamines worden door ons eigen lichaam aangemaakt. Het gaat om vitamine K die door darmbacteriën worden gemaakt en vitamine D, die wordt aangemaakt in onze huid bij het zien van zonlicht.

Vitamines kan je verdelen in twee groepen, namelijk de in vet oplosbare vitaminen A, E, D en K. En de in water oplosbare vitamines zoals vitamine B, C, H (biotine) en foliumzuur.

De vitamines die in vet oplosbaar zijn, zijn ook gelijk de schadelijke vitamines bij een te hoge dosering. Omdat een te grote dosering wordt opgeslagen in het lichaam, in tegenstelling tot de vitamines die in water oplossen en gewoon uitgescheiden worden.  Tenminste, bij een kleine overdosis.

Als er echter met regelmaat teveel wordt geslikt, dan kan het wel schadelijk zijn en zelfs de opname van andere voedingsstoffen blokkeren. Ook kan het zijn, dat iemand die mager is en met een laag vetgehalte, een groot risico loopt te weinig vitamines (en ook belangrijke vetzuren) op te slaan die in vet oplosbaar zijn.

KENNIS VOOR EEN GOED DOEL – JOUW GEZONDHEID!

Al met al is enige kennis op het gebied van vitamines toch niet overbodig. Het is wel een hele klus om deze kennis te krijgen en toe te passen, maar het is voor een goed doel. Jouw gezondheid zou wel eens op het spel kunnen staan en misschien ook wel die van je familie. Misschien ben je wel kerngezond, maar weet je er toch wat jaartjes aan toe te voegen. Het kan in ieder geval geen kwaad! Je zou zeer zeker niet de eerste zijn, die een levensbedreigende ziekte de kop weet in te drukken door gezonde voeding.

Daarom ga ik aankomende tijd extra focussen op de verschillende soorten vitamines en de informatie hierover per vitamine delen. Eens zien of wij met zijn allen wat gezonder kunnen worden en leven….

In deze serie zijn al verschenen:

Vitamine A

Vitamine B1

Vitamine D

Vitamine C

Foto Gratisography Ryan Mc Guire

Bewaren

Bewaren

3 gedachtes over “Feiten die Iedereen Moet weten over de Noodzaak van Vitamines

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s