Groenten | Ben Jij Bekend met Alle Gezondheidsvoordelen?

groente1

GROENTEN ETEN IS NOG STEEDS GEZOND


Eens in de zoveel tijd, komt er weer een onderzoek aanwaaien met cijfers en gegevens, dat een bepaald product weer giftig zou zijn. Of juist weer niet! Een gegeven waar we niks aan kunnen doen. Nieuwe technologische snufjes brengen ook nieuwe feitjes met zich mee. Maar over één ding is men het nog steeds eens: groenten eten is gezond!

Ja, zelfs nu het bespoten wordt met Joost mag weten wat allemaal, is het nog steeds noodzakelijk om groente te eten. Je lichaam heeft het juist nodig vanwege deze troep. Daarbij, je drinkt vast ook wel eens cola en je eet vast ook wel eens fastfood, dus om dan alleen maar op de groente te bezuinigen vanwege eventueel nog aanwezige gif, is dan enigszins hypocriet te noemen.

Het schijnt zelfs drie maanden te duren voordat een hamburger van de MacDonalds je lichaam heeft verlaten. Over troep gesproken! Maar zo nu en dan wel weer heel erg lekker en gelijk het bewijs dat groenten eten nog belangrijker is dan we dachten. Want gif van fastfood en snoep eruit krijgen zonder groenten te eten is moeilijker voor het lichaam, dan het gif van bespoten groenten eruit krijgen met groenten.

VEEL GROENTEN HEBBEN EEN REINIGENDE WERKING OP JE DARMSTELSEL EN LEVER


Er zijn heel veel groenten op de markt, die een reinigende werking hebben. Groenten die het darmstelsel ondersteunen tijdens het proces van ontgiften. Ook helpen ze je bloed en je lever met ontgiften en leveren een flinke hoeveelheid beschermende antioxidanten.

ONBEPERKT ETEN

Het zijn ook nog eens groenten waarvan je veel mag eten, zonder angst om aan te komen in gewicht. Ideaal bij het afvallen en noodzakelijk om de afvalstoffen eruit te werken op een veilige manier. Let er wel op dat je voldoende drinkt. In groenten zitten heel veel vezels en zonder vocht, gaat dit een harde steen worden in je darmen.

RAUW, GEBAKKEN OF GESTOOMD

Je mag de groenten, wanneer mogelijk, rauw eten. Let wel goed op de hygiëne. Was de groentenvegetables-742098_1280 goed en leg ze afgedekt en droog in de (koel)kast. Bacteriën zijn zomaar gekweekt en dat zou zonde en gevaarlijk zijn. Veiliger is het om de groente te koken of te roerbakken. Maar niet te lang, zodat de meeste vitaminen en mineralen blijven zitten. Stomen zou nog beter zijn.

VOCHTAFDRIJVEND

Veel van die groenten stimuleren ook nog eens de vochthuishouding, zodat de gifstoffen nog sneller je lichaam worden uitgevoerd. Bladgroente en komkommer staan hier vooral om bekend.

ONTGIFTEN

Er zijn ook groenten die over fytochemicaliën beschikken. Dit zijn ziektebestrijdende stoffen die in planten zitten. Deze stoffen helpen je lever om chemicaliën, medicijnen en andere vervuilde stoffen te verwijderen. Denk hierbij aan bloemkool, broccoli, spruitjes en de andere koolsoorten.

VET OPLOSSEN

Groenten zoals spinazie en asperges, zijn een belangrijke bron van glutathion. Dit is nodig om giftstoffen die in vet oplosbaar zijn te verwijderen uit je lichaam.

ANTIOXIDANTEN

Wederom de spinazie, broccoli en spruiten, maar ook de tomaat, zorgen voor alfa-lipon-zuur. Dit is een zeer krachtige antioxidant die schadelijke vrije radicalen aanvechten, de bijproducten van ontgiften.

VETAFBREKEND

Uien had ik al vaker vermeld in mijn artikelen, dat deze de verkeerde vetten aanpakken. Eigenlijk versnelt het de vetafbraak in je eten, waardoor je lichaam dat vet eerder eruit zal willen hebben, dan opslaan. Gelukkig is een ui, bij de meeste gerechten meer dan welkom.

BLOEDSOMLOOP EN SPIJSVERTERING

Dan nog de artisjokken. Iets wat ik hier bij de Nederlanders niet vaak voorbij zie komen op de tafel. Dat is jammer, want ze zijn smakelijk en kerngezond. Heel veel antioxidanten, vanwege de stoffen cynarine en silymarine. Dit zijn tevens fytochemicaliën, waarvan men vermoed dat ze de cholesterol verlagen, levercellen tegen gifstoffen beschermen, ter bevordering van de bloedsomloop en goed is voor de spijsvertering. Ze zijn ook verkrijgbaar in potjes, ingemaakt met onder andere knoflook en mediterraanse kruiden.

salad-2049563_640De groenten hierboven beschreven zijn dan ook de paradepaardjes hier, maar er is nog veel meer waar je eindeloos mee kan combineren en die ook kerngezond zijn voor jouw lichaam. Nog even alle groenten op een rij.

GEZONDE GROENTEN DIE JE ONBEPERKT MAG ETEN TIJDENS EEN DIEET


 • Artisjok en artisjokharten
 • Aubergine
 • Asperges
 • Bleekselderij
 • Boerenkool
 • Bloemkool
 • Bosuitjes
 • Broccoli
 • Groente bladgroentes
 • Knoflook
 • Kool
 • Komkommer
 • Okra
 • Paddenstoelen
 • Alle soorten Paprika
 • Peterselie
 • Prei
 • Alle soorten sla
 • Sperzieboontjes
 • Spinazie
 • Tomaten (als ze gekookt zijn, bevatten ze meer antioxidanten)
 • Waterkers
 • Spruiten
 • Uien
 • Wortels (als ze gekookt zijn, bevatten ze meer antioxidanten)

HELDERE EN VERSE GROENTEN HEBBEN DE MEESTE VOEDINGSTOFFEN


wortel

Het spreekt voor zich, dat verse en helder gekleurde groenten, meer voedingsstoffen, fytochemicaliën en antioxidanten bevatten, dan verlepte groenten. Vermijd ook het schillen zoveel mogelijk. Dit scheelt aanzienlijk in de vitaminen en vezels.

Mocht je bezorgd zijn om het eventuele gif wat er nog op zal zitten, bedenk dan, dat aardbeien het meest bespoten worden en die kunnen niet geschild worden. Toch happen we daar flink wat van weg elke zomer. Goed wassen!

KIES MET  SLA VOOR DE GEMENGDE EN DONKERE SOORTEN


Wanneer je sla gaat kopen, kies dan de gemengde soorten. Of ga voor de donkergroene varianten, deze bevatten veel meer vitamine B dan bijvoorbeeld ijsbergsla. Ken je toevallig mensen met een moestuintje? Misschien verkopen ze ook wat en dat zou voor jou een stuk gezonder zijn, omdat groenten toch vitaminen verliezen tijdens het transport naar de supermarkt. En waarschijnlijk worden ze daar ook niet of weinig bespoten. Of heb je zelf al een moestuintje van de Albert Heijn?

GELIJK HET VOEDSEL BEREIDEN

Wil je groente gaan invriezen, zorg dan zodra je het wil bereiden, dat het niet eerst wordt ontdooid. Micro-organismen houden van warmte en vocht, en die krijgen dan de kans, om zich snel te vermenigvuldigen. Hierdoor gaat het eten sneller bederven en kan je zelfs goed ziek worden. Ook de reden waarom je eigenlijk moet zorgen dat je serviesgoed echt goed droog is, voordat het weer terug wordt gezet in de kast.

VARIATIE IN DE MAALTIJDEN IS HET MEEST GEZOND

Tot slot…eet gevarieerd. Er is niks mis mee, om bloemkool samen met broccoli te eten. En de dag erna sperzieboontjes met artisjokken of dit samen in een salade verwerkt. Je gebruikt dan niks meer, maar van alles wat minder.

Zo weet je zeker, dat jij en je familie, elke dag van de juiste hoeveelheid vitaminen en antioxidanten worden voorzien. En eet je dan toch eens fastfood, dan weet je in ieder geval, dat er ondersteuning is om de afvalstoffen zo snel mogelijk weer je lichaam uit te krijgen.

GROENTEN TIJDENS EEN DIEET ZORGT VOOR GEWICHTSVERLIES EN EEN STRALENDE HUID


Ben je op dieet? Eet dan zoveel mogelijk van deze groenten. Weinig calorieën, veel vitaminen en veel vezels om de darmen bezig te houden. Ze zeggen, schoonheid zit van binnen, nou hier letterlijk dus! Gezonde voeding betekent een gezonde stralende huid en als het goed is, uiteindelijk ook een gezond gewicht.

Bron Het 17 Dagen Dieet

Foto’s Jf-gabnor en RitaE

Bewaren

Advertentie

5 gedachtes over “Groenten | Ben Jij Bekend met Alle Gezondheidsvoordelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s