8 Tips om Jouw Zelfbeheersing de Baas te Zijn

Afvallen heeft meer te maken met zelfbeheersing dan met de productkeuze

ZELFBEHEERSING EN PRODUCTKEUZE ZONDER HET KONIJNTJESGEVOEL


Afvallen heeft met meer zaken te maken, dan alleen met de productkeuze. Als je dacht dat slanke mensen nooit ongezond eten en altijd op een slablaadje kauwen, dan heb je het mis. Dat konijntjesgevoel is echt alleen maar voor de extremisten. De gewone slanke dame, weet hoe ijs en chocolade smaakt. Maar zij weet ook nog iets anders.

BALANS EN ZELFBEHEERSING


De betekenis van het woordje BALANS. De betekenis van ZELFBEHEERSING. Woorden die vaak besproken worden onder mensen met overgewicht en toch maar weinig inhoud lijken te hebben. Of misschien juist wel teveel inhoud, dat kan ook!

Want afvallen is één ding, maar op gewicht blijven schijnt nog moeilijker te zijn. Want als het eetpatroon gewoon hetzelfde blijft, dan moet je er niet raar van opkijken dat je ook net zo hard of harder weer het gewicht terugkrijgt. Dat is het bekende jojo-effect.

ZELFBEHEERSING IS DE SLEUTEL


Zelfbeheersing is hier de sleutel. Wil niet zeggen dat bewerkt voedsel nu ineens gunstig zal zijn voor je gezondheid, integendeel. Maar iemand die de helft van de pan leeg eet, zal in bijna alle gevallen slanker zijn dan degene die de hele pan leeg eet. Ongeacht of het product nou bewerkt is of niet.

Mijn vrouw is op dieet: kokosnoten en bananen. Ze is niet afgevallen, maar ze kan wel in een boom klimmen.

H. Youngman
Amerikaans stand up comedian 1906-1998

Het is gewoon gemeen, alle lekkere producten zijn meestal voorzien van veel vet en calorieën. Niet te vergeten de smaak-, kleur- en geurstoffen. Tenzij je net als mij, ook een liefhebster bent van hartig, dan heb je nog kans iets gezonder te eten. Maar ook hier is het uitkijken geblazen.

GEZOND VOEDSEL KUNNEN KOPEN IS MOEILIJK, MAAR GEEN EXCUUS


Organisaties zoals onder andere Foodwatch zetten zich hier al voor in en voeren regelmatig campagne, om toch nog enigszins wat gezonde maaltijden op tafel te krijgen. Dat valt nog niet mee. Er gaat nogal veel geld om in die business en dat lijkt zo als altijd boven de mens te staan.

Maar dat wil niet zeggen dat je het bij voorbaat maar moet opgeven. Jouw zelfbeheersing bepaalt eigenlijk de route van het afvallen of aankomen. Iemand die hier ruimschoots over beschikt, kan bijvoorbeeld twee weken tegen die reep chocolade aankijken. Iemand die hierin tekort schiet, heeft deze reep binnen tien minuten opgegeten en rent naar de winkel om nog eentje te kopen. Dat zijn dan 1000 calorieën extra.

Dit geldt uiteraard niet voor mensen die een aandoening hebben of ander disbalans in het lichaam, waarbij een arts ingeschakeld moet worden.

WAT KAN JE ERAAN DOEN?


 1. Stap uit de slachtofferrol, je bent niet zielig. Je bent eigen baas.
 2. Weiger nog langer een slaaf te zijn van vet en suiker.
 3. Lees stof over zelfbeheersing ontwikkelen.
 4. Denk in oplossingen en niet in problemen, gevalletje glas half vol of half leeg.
 5. Zoek afleiding!
 6. Lees in de winkel eerst de etiketten en vermijd de zoete paden.
 7. Lees succesverhalen van anderen die ook afgevallen zijn.
 8. Geloof in jezelf!

Heb jij toevallig ook een succesverhaal? Mail deze dan met naam en als het even kan, ook met foto, naar WishMeAvril@gmail.com en dan zal ik contact met je opnemen voor publicatie.

Foto Pexels

4 gedachtes over “8 Tips om Jouw Zelfbeheersing de Baas te Zijn

 1. Niet dat ik echt probeer af te vallen, eerder op mijn lijn te letten en ik heb geen greintje zelfbeheersing. Het frustreert me vreselijk. Ik zal je tips ergens in mijn achterhoofd houden als ik nog eens wil snoepen 🙂 bedankt! x

  Geliked door 1 persoon

  1. Advies geven is ook altijd makkelijker dan ze ook daadwerkelijk opvolgen. Ik heb ook nog een flinke weg voor de boeg, vooral omdat ik vroeger nooit erop hoefde te letten. Succes! 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s