Dit Zou Je Moeten Weten Over Slaaptekort Tijdens Het Afvallen

ZONSONDERGANG

SLAAPTEKORT IS EEN PROBLEEM BIJ HET AFVALLEN


De meeste dromen zijn bedrog, maar niet als je wil afvallen! Want door te dromen en dus ook door te slapen, val je meer af dan met slaaptekort. Gek eigenlijk, want je zou denken dat je juist meer energie verbruikt wanneer je wakker en actief bezig bent. Maar dat komt door het volgende…

Gaap… Ondanks dat het Pasen is, blijven wij lekker met z’n drietjes thuis, de kids en ik. Ben er niet rouwig om trouwens. Zelfs als gelovige ben ik wel klaar met al die verplichte vreetfestijnen. De Bijbel wel gelezen en daar draaien deze dagen toch echt om. Niet om chocolade en paashazen die verstoppertje spelen. Ook leuk, maar die tijd hebben we gehad.

DUTJE? BETER DAN PAASEITJES..


Daarbij ben ik best wel moe. Buiten begint het weer te hagelen. April doet inderdaad wat ie wil. Ik heb al meerdere keren naar mijn hoekbank gekeken, ziet er comfortabel uit. Dutje? Beter dan paaseitjes..

Op zich zo’n gek idee nog niet. Want je lichaam heeft slaap nodig. Niet enkel alleen maar omdat je anders rondloopt als een halve gare, nee, je hebt het echt nodig om gezond te blijven. En ook om te kunnen afvallen. Sterker nog, met chronisch slaaptekort loop je het risico om in gewicht toe te nemen.

SLAAPTEKORT EEN GEMENE VALKUIL


Aha, hier zit wat in. Ik heb inderdaad de laatste paar maanden niet goed en afwisselend geslapen. Geen ritme in te vinden. Soms al klaarwakker na vier uurtjes slaap, soms drie dutjes overdag om de dag maar door te kunnen komen. Een valkuil, maar mogelijk één van de redenen voor mijn gewichtstoename het laatste jaar. Je kan hier lezen wat ik daarmee bedoel.

Terwijl ik dit artikel loop te tikken, drink ik vrolijk mijn Ice Cappuccino van Douwe Egberts. Deliciously Creamy staat er op de voorkant. Getver…te lekker! Ze kunnen er beter tienduizend calorieën opzetten. Gelukkig drink ik dit nog maar zelden, dus voor deze ene keer vergeef ik het mijzelf. Want ik heb besloten aankomende week er he-le-maal voor te gaan!!

Dus ook met slaap. Klinkt haast als een straf. Net als water drinken. Bah.

OVERGEWICHT VEROORZAAKT OOK EEN VERSTOORD SLAAPRITME


Op Slaapwijzer.net waren ze er ook allang achter. Overgewicht zorgt voor een verstoord slaapritme en een verstoord slaapritme overgewicht. He jakkes! Ook Elsevier, Scientas en Gezondheid&Co staan hier stellig achter. Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen die te weinig slapen, het deel van de hersenen die het signaal geeft te willen eten, veel actiever is vergeleken bij mensen die voldoende hebben geslapen.

ONGEZONDE TROEP OM SNEL VAN KOOLHYDRATEN VOORZIEN TE WORDEN


Je kan je dus voorstellen, wanneer je in de ochtend met slaaptekort en nog geen ontbijt hebt gegeten, nog even snel naar de supermarkt moet gaan, dat je werkelijk waar alleen maar ongezonde troep zal kopen om maar snel van koolhydraten voorzien te worden. De winkelpaadjes spelen hier uitermate goed op in met hun marketingstrategieën en tralaaa, paar kilootjes erbij.

Op zich is het ook logisch. Je bent wakker en verbruikt meer energie, dus meer honger. De kans dat je dan verkeerd gaat eten is nogal groot. Vaak ook omdat het dan om makkelijke hap-slik-weg maaltijden zal gaan.

Maar er is blijkbaar nog meer aan de hand…

Mobile & Tablets

MET SLAAPTEKORT OOK JE HORMONEN OP HOL


Chronisch slaaptekort verstoort ook de hormoonbalans in je lichaam. Soort van eeuwig in de overgang.

Op Goedgezond.info lees ik het volgende:

  • In 1910 sliep men 9 uren per nacht, tegenwoordig nog maar 6 uren. Vroeger was inderdaad beter!
  • Chronisch slaaptekort wordt gelinkt met diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, geheugenverlies en hartaandoeningen.
  • Slaaptekort heeft ook effect op de hormonale gezondheid. De hypofyse wordt ook wel de ‘meesterklier’ genoemd en de daaruit afkomstige hormonen reguleren de schildklier, bijnieren, eierstokken en testikels.
  • Wanneer men in nog geen week tijd per nacht 4 uur slaapt in plaats van de nodige 8 uur, ontstaan er al grote fysiologische veranderingen die dezelfde effecten vertonen als die van versnelde veroudering en vroege diabetes.
  • Slaaptekort beïnvloedt de productie van schildklier stimulerende hormonen en verhoogt de productie van het stresshormoon cortisol.
  • Slaap stimuleert of remt de productie of vrijzetting van verschillende hormonen. Het groeihormoon wordt beïnvloedt door slaap.
  • Doordat onvoldoende slaap de cortisolspiegel verhoogt lokt dit de vecht-of-vlucht respons uit. Wanneer het lichaam in deze modus staat, activeert het de vetopslag en zet het veel suiker vrij in de bloedbaan (voor energie). Het lichaam wordt berooft van nutriënten en men krijgt een hongergevoel.
  • Twee belangrijke hormonen die de eetlust onder controle houden en ook gelinkt zijn aan slaap zijn leptine en ghreline. Leptine onderdrukt de eetlust en ghreline doet de eetlust juist toenemen. Als mensen te weinig slaap krijgen, gebeurt het tegenovergestelde. De ghrelinespiegel stijgt en de leptinespiegel daalt. Zelfs wanneer men genoeg voeding tot zich neemt, wil men –vanwege te weinig slaap- toch weer eten.
  • Hoewel het hongergevoel vergroot, is ook gebleken uit een onderzoek bij vrouwen die niet meer voedsel aten, ook ruimschoots in gewicht aankwamen door slaaptekort. Dus ondanks het feit dat leptine en ghreline de eetlust beïnvloeden, lijkt het waarschijnlijker dat de hormonen –welke een impact hebben op de glucose stofwisseling en insuline respons- achter de gewichtstoename zitten tijdens de perioden van slaapgebrek.

Uiteraard kan je op hun site uitgebreider op bovengenoemde informatie ingaan. Als je met slaaptekort te maken hebt, zelfs al denk je dat het maar een paar uurtjes zijn en voel je je verder prima, maar heb je ook hardnekkig overgewicht, raad ik je aan dit goed door te nemen.

Ik ga het testen en in mijn personal journey, te vinden in mijn tabbladen hierboven, zal ik hopelijk snel de resultaten met je kunnen delen. Voor mij is dit wel een eye-opener, want ik slaap vaak slecht. Niet omdat ik niet kan slapen, maar omdat ik teveel wil doen in een dag. Dus het probleem aanpakken, zou niet een probleem moeten zijn. Niet voor mij. Hoe zit dat met jou?

5 gedachtes over “Dit Zou Je Moeten Weten Over Slaaptekort Tijdens Het Afvallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s